Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve směnárně jsou eura levnější než u českých bank

Revolut, ilustrační foto
iStock
Zdeněk Pečený

Česká koruna si v posledním týdnu prošla razantním oslabením. O to důležitější je výběr správného způsobu placení v zahraničí. Běžné karty tuzemských bank v testu příliš neobstály.

Reklama

Nedávno jsme na Newstreamu psali o způsobech, jak co nejvíce ušetřit při platbě kartou v zahraničí. Článek zvedl vlnu bouřlivých reakcí, mezi nimi i obvinění, že jde o reklamu na služby fintech společností Revolut či Curve, které při používání nabídly euro až o 70 haléřů levněji než největší tuzemské banky. Redakce se tedy rozhodla k reálnému testu, který ukáže výhodnost kurzů několika bank ve srovnání s produkty fintechových společností a také pražských směnáren.

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Éra posilující koruny vůči euru nahrává nákupům evropské měny. Začínají to ostatně doporučovat, jak někteří investoři, tak i analytici. Navíc dnes je doba, kdy založit si účet v eurech či jiné cizí měně není až tak složité a mnohdy to jde i online na pár kliknutí. Prošli jsme proto nabídku jednotlivých bank v Česku a řekneme vám, na co si dát pozor. 

Přečíst článek

Fintech opět vítězí

Výsledek testu nepřekvapil. Nejlépe dopadla společnost Revolut s kurzem 24,30 koruny za euro. Testované tuzemské banky skončily se značným odstupem, tedy kurzem nevýhodným pro klienta. Nejlépe dopadla platba kartou UniCreditu s kurzem 24,43 koruny za euro. ČSOB si za platbu jednoho eura účtovala 24,85 a Airbank 24,89 koruny. UniCredit Bank ale 17. srpna mění obchodní podmínky a kurz na jimi vydaných kartách Visa se pravděpodobně zhorší. Jak lze vidět, kurzy se mohou velmi lišit. Zdaleka nejlépe vycházejí fintechové společnosti.

Virtuální karta

Jak ušetřit v zahraničí? Neplatit kartou české banky

Kdo nechce při letní dovolené v zahraničí dotovat české banky, měl by zvážit služby některé z fintech společností, anebo si před odjezdem cizí měnu nakoupit ve směnárně.

Přečíst článek

Raději koupit valuty

Výhoda nákupu valut ve směnárně spočívá v tom, že zákazník předem ví, na kolik ho nákup eur, či jiné cizí měny, vyjde. U placení kartou v zahraničí to většinou neví. Samy banky vědí o tom, že jejich kurzy nejsou zdaleka nejlepší.

„Kurz na kartě má UniCredit vždy lepší, než má ve svých směnárnách, nemusí být ale nutně lepší než ve směnárně jako je Nekázanka,“ říká třeba Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank. Právě směnárna Nekázanka společně se směnárnou Alfa Prague nabízela v době našeho testu eura za 24,35. Jen o něco dráž než vítězové testu – karty společností Revolut a Curve – a výhodněji než všechny testované banky.

Směnárny mizí

Směnárny mizí. Podle politiků hlavně ty predátorské

Od roku 2010 zmizelo více než 600 směnáren, tedy téměř polovina tehdejšího počtu. Politici jsou spokojení, že skončily zejména ty provozy s "predátorskými praktikami". ČNB i vloni udělila několik pokut pro nekalou činnost.

Přečíst článek

Směnárny v mobilu

Některé banky, Raiffeisenbank či Moneta, nabízejí ve svých aplikacích virtuální směnárnu, kde si mohou klienti směnit předem. K tomu ale potřebují také cizoměnový účet. „Pokud si klient převede cizí měnu na danou měnovou složku přes RB směnárnu, pak platí v zahraničí kartou přímo tou cizí měnou a nedochází k žádné konverzi,“ říká Tereza Kaiseršotová, mluvčí Raiffeisenbank.

Pro běžného klienta se to zdá být příliš mnoho práce, podobně jako v reálné směnárně si může také vyměnit více peněz, než bude potřebovat. V podobném duchu – tedy přílišné komplikovanosti – se nese i nabídka Air Bank. Banka, která v našem testu propadla, nabízí dokonce možnost vrácení jednoho procenta z plateb v zahraničí. Klient si však tuto možnost musí sám aktivovat v mobilní aplikaci.

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

Spořicí účty jsou v létě v ospalém módu a většinou se s nimi nic moc zajímavého neděje. Změny sazeb a podmínek tuzemské banky obvykle oznamují ještě před letními prázdninami, pokud nějaké změny na léto vůbec plánují. Oznámení ČSOB, jedné z největších tuzemských bank, o snížení sazeb spořicího účtu krátce po prázdninách, je tak první vlaštovkou, která už možná avizuje podzimní trendy. Ten hlavní trend je pro většinu bank ale stále stejný. Je jím lov na nové klienty, což přiznávají mezi řádky mluvčí většiny bank. 

Přečíst článek

Jistota prodělku

Základní pravidlo, na kterém se shodnou i české banky, je vyvarovat se takzvané DCC (dynamic currency conversion), tedy dynamické směně. Jakmile se v zahraničí objeví nabídka provést transakci v českých korunách, s téměř stoprocentní pravděpodobností se jedná o velmi nevýhodnou nabídku. Přirážka ke středovému kurzu se v takovém případě většinou pohybuje mezi pěti a osmi procenty. Některé tuzemské banky umožňují DCC zablokovat. Jde o Českou spořitelnu, mBank, Fio a Expobank.

spoření, energie

Kdo dá víc. Velké srovnání termínovaných účtů. Rekord je devítiprocentní sazba

Nejlepší termínovaný účet už má i v Česku devítiprocentní sazbu. Většina sazeb se ale pohybuje mezi pěti až šesti procenty. Na současnou inflaci nestačí ovšem ani ten devítkový. Je ale stále lepší uložit volné peníze tam, než je nechat na běžném účtu bez zhodnocení. Pozor ale na podmínky jednotlivých finančních ústavů, čím vyšší sazba, tím složitější podmínky, platí často. Podívejte se na podrobnou srovnávací tabulku všech účtů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mobilní bankovnictví, ilustrační foto

Jak se vyhnout nevýhodným kurzům? Multiměnové účty umí platby i ve více jak 14 měnách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme