Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

platební karty - informace o tématu

Kreditní karty

Z ulic mizí bankomaty i pobočky pošt. A cashback získává na popularitě

Češi přicházejí na chuť cashbacku. Tedy výběru hotovosti při nakupování. V obchodech si díky této službě vybírají hotovost rok od roku ve větším počtu i objemu, jak je zřejmé ze statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK). Ještě před pěti lety přitom o tuto službu velký zájem zrovna moc nebyl. Proč se tedy chování Čechů i obchodníků nyní mění?

Přečíst článek

Virtuální karty chrání držitele před internetovými šmejdy. A na to Češi slyší

Přečíst článek

PŘEHLEDNĚ: Zkontrolujte si, jakou má vaše platební karta pojistku. Jsou tam velké rozdíly

Přečíst článek

Mezi banky, které mají pojistku na ochranu osobních věcí, se nově přidává i Air Bank

Přečíst článek
Hacker (ilustrační foto)

Muži chtějí vydělat, ženy románek. Kyberpodvodníci jsou stále rafinovanější, říká policejní expert

Kyberpodvodům nyní kralují „výhodné investice“ s vidinou rychlého a bezpracného zbohatnutí. Častěji se podle policejních statistik na takové lákadlo chytí muži, kteří jsou ochotni přesvědčivým podvodníkům poslat i stovky tisíc korun. Ženy zase naletí na „záchranné mise" vojáků, lékařů nebo podlehnou „zamilovaným“ cizincům, kteří se údajně ocitli v nesnázích a potřebují poslat peníze na záchranu. Vloni se tak počet útoků meziročně už ztrojnásobil a celkové škody z kyberpodvodů se v Česku vyšplhaly na částku 1,3 miliardy korun. Jediným lékem, který proti kyberpodvodům pomáhá, je vzdělávání a informovanost klientů, řekla výkonná ředitelka České bankovní asociace (ČBA) Monika Zahálková.

Přečíst článek
Nový způsob bezhotovostního placení Cvak má být jednoduchý i pro stánkaře či řemeslníky.

Čtveřice bank přináší nový způsob placení kartou Cvak. Zaplatíte tím instalatérovi i na stánku

Bezhotovostní placení už nemusí být závislé jen na terminálu jako v minulosti. Obchodníci, kteří se zdráhali si pořídit platební terminál kvůli poplatkům, mají nově na výběr další variantu, jak u nich mohou zákazníci platit kartou v mobilu. Obchodníkům bude ke zprovoznění stačit jen vlastní mobil s aplikací a NFC karta. Nové platební řešení, které je vstřícné i pro malé podnikatele a řemeslníky Cvak představila čtveřice bank v čele s Air Bank. Letos se k platbám Cvak připojuje Fio banka, mBank a Moneta Money Bank. Novinku budou ale moci snadno využívat i klienti dalších bank.

Přečíst článek

Trinity Bank uzavřela smlouvu s Visou, již letos budou exkluzivní karty

Trinity Bank během letošního roku vstoupí na trh platebních karet. Za tímto účelem uzavřela exkluzivní partnerství s jednou z největších globálních platebních sítí, společností Visa.

Přečíst článek
Hanácký Grunt

Hanácký Grunt je nejlepší prodejnou v kategorii Česko platí kartou

Bezhotovostní platby jsou dnes téměř standardem ve velké části prodejen a ochota zákazníků platit hotově se postupem času zmenšuje. Zvláště pro drobné obchodníky a začínající podnikatele může být zprvu začlenění možnosti platit kartou složitější. To se snaží změnit program Česko platí kartou probíhající pod záštitou Ministerstva průmyslu ve spolupráci se soutěží Visa Czech Top Shop.

Přečíst článek
Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Začátek nového školního roku i studijního semestru je tady a s tím už i tradiční novinková lákadla bank pro studenty a mladé lidi do třiceti let. Nejnovější bankovní marketingové akce cílí právě na nové mladé klienty, aby si zvykli na danou banku ještě, než si začnou sami vydělávat. Ti konzervativní totiž v bance obvykle pak už zůstanou. Noví klienti teď za sjednání účtu a splnění pár podmínek mohou získat finanční odměnu, mobil či případně další výhody. Připravili jsme pro vás přehled těch nejzajímavějších benefitů k tuzemským bankovním účtům pro mladé lidi.

Přečíst článek
Češi platí hotovostí více než před rokem. Roste počet obchodníků, kteří neberou karty

Češi platí hotovostí více než před rokem. Roste počet obchodníků, kteří neberou karty

Hotovost je v Česku při placení stále potřeba. Lidé dokonce nyní platí hotově více než před rokem. Chtějí si takto více hlídat vlastní finance a mít kontrolu nad útratou. Současně se objevuje více obchodníků, kteří neberou karty, a tak je nutné mít kvůli mít u sebe mince a bankovky. Také proto by Češi uvítali i další rozšíření bankomatové sítě v Česku, jak vyplývá z červnového průzkumu společnosti Euronet, který letos znovu po roce zopakovala s agenturou STEM/MARK na vzorku 509 obyvatel. 

Přečíst článek
ilustrační foto

Hotovost? Nikoliv. Češi preferují platbu kartou, její používání se zvýšilo

Češi čím dál víc upřednostňují placení kartou. Zatímco v roce 2018 zákazníci platili bezhotovostně ve 46 procentech případů, nyní v 59 procentech. Pokud by nenaráželi na obchodníky, kteří karty nepřijímají, byly by bezhotovostní víc než tři čtvrtiny plateb v ČR. Vyplývá to z průzkumu, který udělal poskytovatel karet Mastercard mezi 1200 respondenty.

Přečíst článek
Revolut, ilustrační foto

Ve směnárně jsou eura levnější než u českých bank

Česká koruna si v posledním týdnu prošla razantním oslabením. O to důležitější je výběr správného způsobu placení v zahraničí. Běžné karty tuzemských bank v testu příliš neobstály.

Přečíst článek
American Express

American Express v Česku končí

Společnost American Express, vydavatel karet pro lidi, kteří hodně cestují, se stahuje z ČR. Klientům rozesílá výpovědi smluv. Jako první na to upozornil server Peníze.cz.

Přečíst článek
Když mi nedovolíte platit kartou, jdu jinam. Bez bankovek a mincí platí už sedm Čechů z deseti

Neberete karty? Odcházím. Bez bankovek a mincí platí už sedm Čechů z deseti

Až 57 procent zákazníků v Česku z obchodu odchází, když jim obchodník neumožní platit kartou a v peněžence nemají dost peněz na nákup. Vyplývá to z posledního průzkumu dceřiné společnosti Komerční banky KB SmartPay. Sentimentální touha zákazníků po návratu k hotovosti se tak prý podle výsledků tohoto šetření i zkušeností bankovních expertů nekoná a trend je opačný. Všechno směřuje k moderním způsobům placení, protože jsou pro obě strany bezhotovostní platby rychlejší a pohodlnější, bezpečnější a obvykle i výhodnější, uvádí banky i kartové společnosti.

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením o šest miliard korun. Na sociální síti to dnes uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Na vzdělávání na veřejných vysokých školách je nyní určeno 30,9 miliardy korun. Navýšení peněz pro vysoké školství potvrdila také předsedkyně České konference rektorů Milena Králíčková. 
Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil 🔥požár, se  zřítila, uvedl mluvčí 🚒 dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla. Požár těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i velkou část střechy. Při dnešním zřícení fasády nebyl nikdo zraněn, uvádějí dánské noviny Jyllands-Posten.
Pražský dopravní podnik 🚌obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě vyčíslil advokát případnou škodu na 1,31 miliardy korun a vyzval k dodržení původní dohody
Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme