Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka devastuje ukrajinskou ekonomiku. Obnova země bude stát biliony

Záchranáři uklízejí a prohledávají trosky domu po útoku ruského dronu na Kyjev v říjnu 2022.
ČTK / AP
 ČTK

Ukrajinská ekonomika loni kvůli ruské invazi předběžně klesla o 30,4 procenta. Dobrou zprávou je, že je to propad mírnější, než jaký předpokládaly odhady. Letos už se očekává růst, a to i díky štědré podpoře Západu.

Reklama

Ukrajinská ekonomika loni kvůli dopadům ruské invaze podle předběžného odhadu klesla o 30,4 procenta. Uvedla to dnes ministryně hospodářství Julija Svyrydenková. Je to nižší pokles, než se očekávalo, avšak nejvýraznější od vyhlášení nezávislosti v roce 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz. Informuje o tom agentura Reuters.

Kvůli ruské invazi musely na Ukrajině zavřít podniky a snížil se vývoz. Válka také znemožnila ekonomickou aktivitu v rozsáhlé části země a narušila pěstování zemědělských plodin i následnou sklizeň.

„Úspěch ukrajinských obranných sil na frontových liniích, koordinovaná práce vlády a podniků, nezlomný duch obyvatelstva a rychlost obnovy poškozených kritických infrastrukturních jednotek, a také systémová finanční podpora od mezinárodních dárců nám umožnily udržet ekonomickou frontu a pokračovat v pohybu směrem k vítězství," prohlásila Svyrydenková.

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

S blížícím se ročním výročím Putin mění rétoriku a připravuje Rusy na dlouhou válku

Původně zamýšlená blesková válka a změna poměrů na Ukrajině se ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi vymkla z rukou. Příští měsíc to bude rok, co ruská armáda podnikla bezprecedentní útok na sousední suverénní stát s cílem ovládnout nejen proruské regiony, ale i hlavní město Kyjev. S blížícím se výročím ale Putin změnil rétoriku a připravuje Rusy na dlouhou válku bez předstírání, že neovlivní běžný život v Rusku, uvedl v analýze deník The New York Times. Možná i proto, že konflikt potrvá až do příštích ruských prezidentských voleb v březnu 2024, dodal.

Přečíst článek

Ukrajinské ministerstvo hospodářství počítalo se snížením hrubého domácího produktu (HDP) za loňský rok o 33,2 procenta. O rok dříve ekonomika o 3,4 procenta vzrostla.

Světová banka předpověděla, že ukrajinská ekonomika za rok 2022 klesne o 35 procent. V letošním roce ale počítá s návratem k růstu, který odhaduje na 3,3 procenta. Banka zároveň předpokládá, že obnova země bude stát minimálně 349 miliard dolarů (7,9 bilionu korun).

Elektrárna, ilustrační foto

Obnova ukrajinské energetiky může povzbudit boom v celé Evropě

Celý svět mohl na jaře téměř v přímém přenosu sledovat, jak ruská agresorská vojska ničí jeden z pilířů ukrajinského průmyslu – ocelárny ve východní části země. Na podzim se terčem barbarských útoků stala celá energetická infrastruktura Ukrajiny. I ti obyvatelé napadené země, kteří přímo nebojují na frontě, řeší akutní existenční problémy – jak přežít nadcházející zimu, když si nemohou být jistí ani dodávkami energií a vody.

Přečíst článek

Kanceláře BlackRock v San Franciscu

Ukrajina jako zlatý důl. Americký investiční gigant bude pomáhat s obnovou

Medvěd ještě běhá po lese, ale už se na něj brousí nože. Jako první se do řady na poválečnou obnovu Ukrajiny postavila těžká váha, americký investiční gigant BlackRock. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude poválečná obnova Ukrajiny největším ekonomickým projektem v Evropě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Přečíst článek
Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme