Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Erdoganův volební triumf zlevní Čechům letní dovolenou

Erdoganovo vítězství zlevní Čechům letní dovolenou
ČTK
Lukáš Kovanda

Erdoganův triumf ve volbách může Čechům výrazně zlevnit dovolenou v Turecku. Turecké měně hrozí, že vůči koruně do konce letoška oslabí o 31 procent. Plyne to z prognózy americké banky Morgan Stanley.

Reklama

Včerejší volební vítězství stávajícího tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana může vést k dramatickému propadu liry. Turecká měna totiž podle včerejší zprávy analytiků přední americké banky Morgan Stanley oslabí o zhruba třicet procent, jestliže Erdogan setrvá u své kontroverzní politiky nízkých úrokových sazeb prosazovaných i v čase pádivé inflace.

Erdogan bude opět prezidentem Turecka. Gratuluje mu celý svět, čeští politici zatím váhají

Erdoganova vláda nad Tureckem se protáhne na čtvrtstoletí. Gratuluje mu celý svět, čeští politici zatím váhají

Tureckým prezidentem byl v neděli na další pětileté období po 20 letech u moci opět zvolen Recep Tayyip Erdogan. Potvrdila to večer ústřední volební komise v Ankaře při oznámení oficiálních výsledků druhého kola prezidentských voleb po sečtení téměř sta procent hlasů. Erdogan získal zhruba 52,2 procenta hlasů, jeho opoziční vyzývatel Kemal Kiliçdaroglu 47,8 procenta.

Přečíst článek

Do konce roku by v takovém případě turecká měna sestoupila až na úroveň blízkou 28 lirám za jeden americký dolar. V současnosti se dolar prodává za zhruba 20 tureckých lir.

Levné a ještě levnější Turecko?

Erdoganovo vítězství by ale liru mohlo výrazně oslabovat již o nadcházejících prázdninách. To by citelně zlevnilo dovolenou i Čechům. Turecko patří mezi jejich nejvyhledávanější turistické destinace. S citelným oslabením liry zlevňuje například pořízení výletů, potravin v obchodech, suvenýrů či oblečení, hodování v restauracích a barech, různých služeb a dalšího.   

Podívejte se, jak se dá strávit dovolená v Turecku:

Podle konsensu mezinárodních analytiků se má dolar koncem letošního roku prodávat za zhruba 21,30 koruny. Pokud by se vyplnila uvedená prognóza Morgan Stanley, že turecká měna oslabí na kurs odpovídající 28 lirám za dolar, jedna turecká lira by koncem letoška stála pouze 0,76 české koruny. Nyní se přitom lira prodává za zhruba 1,1 české koruny. Znamenalo by to, že po svém dosavadním letošním oslabení vůči koruně o zhruba devět procent by turecká měna vůči ní ztratila dalších zhruba 31 procent. Turecká měna by tak vůči koruně byla suverénně nejslabší v historii, vždyť už nyní je blízko dějinných minim.

Nelze ale předpokládat, že by třeba suvenýry nebo potraviny v Turecku zlevnily z hlediska českého turisty o zhruba třicet procent, bude to o něco méně. Důvodem je právě pádivá inflace, aktuálně zhruba 44procentní, která si část „slevy“ vezme zpět. I tak bude Turecko letos pro Čechy relativně velmi levné, i díky poměrně silné úrovni kursu koruny k euru.  

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův nečekaný úspěch i nejistota před druhým kolem prezidentské volby

Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův úspěch, zemi hrozí krize a rozvrat „erdoganomiky“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme