Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Strach z inflace a akciová jízda podpořená výsledky firem

Wall Street
iStock
Kryštof Míšek

Bude dál hrozba inflace strašit trhy? Mají akcie to nejhorší za sebou? To byly hlavní otázky uplynulého týdne na akciových trzích, kde došlo převážně k prudkému růstu po týdnech nejistot a propadů. Hlavni americký akciový index S&P 500 se vrátil k hodnotám kolem 4600 bodů (technologický Nasdaq se podíval krátce i nad 15 tisíc bodů) a může znovu zkusit atakovat předchozí historická maxima. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne?

Reklama

Stěžejním tématem týdne byl report inflace zveřejněný ve čtvrtek. Tento makroekonomický indikátor v USA měl ukázat, jak moc je reálná obava investorů z rychlejšího utahování měnové politiky. Data z inflace trhy šokovala, čísla byla opět vyšší než očekávání trhu. Meziročně rostla inflace v USA o 7,5 procenta (odhad byl 7,2 procenta) a meziměsíčně došlo k zrychlení o 0,6 procenta.

Škoda Auto, ilustrační foto

Banky zhoršily výhled české ekonomiky, proti ČNB a vládě jsou optimisté

Česká bankovní asociace (ČBA) snížila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní rok z 3,9 na 3,7 procenta. Odhad je pozitivnější než u ČNB, podle níž HDP letos vzroste o tři procenta, i od ministerstva financí, počítajícího nyní s růstem 3,1 procenta. Loni ekonomika podle prvních údajů Českého statistického úřadu stoupla o 3,3 procenta.

Přečíst článek

Tato data jen potvrzují, že Fed bude moci ve své politice nejspíš značně přitvrdit, aby růst cen mohl adekvátně krotit. Existuje tedy velmi reálná možnost, že se rozhodne signalizovat své odhodlání březnovým zvýšením základní úrokové sazby o 50 bazických bodů.

Ekonomicky rozdělená Evropa

Růst inflace zejména v Německu dál zvyšuje tlak na vedení ECB, aby začalo jednat. Už dlouho víme, že společná měnová politika v eurozóně může být hospodářsky problematická. Zejména vzhledem k předluženým státům jižního křídla. Nyní se tento faktor znovu dostává do popředí, severní státy by upřednostňovaly po vzoru Fedu více „jestřábí“ postoj k měnové politice banky.

Ekonomové tak přepokládají možný růst sazeb v druhé polovině roku, a to konkrétně v září, a to o 25 bazických bodů, ostatně nevyloučila to ani Christine Lagardová. To, že je to velmi problematický krok z pohledu politiky v eurozóně (třeba Itálie si potřebuje půjčovat na trzích velmi levně), je jasné. Sazby by se tak mohly zvedat poprvé od roku 2011. Výnosy dluhopisů zemí eurozóny se v reakci na tyto spekulace doslova propadly a obavy z udržitelnosti dluhové trajektorie těchto států mohou znovu přijít na přetřes po období, kdy se řešila pouze pandemie. Z naší zkušenosti víme, že dřív nebo později budou muset být řešeny další finanční transfery směrem na Jih.

Výsledková sezona přinesla dobré zprávy

Mezi úspěšnými reportovanými firmami v USA se ocitnul také zábavní Walt Disney. V hospodářských výsledcích se pozitivně projevuje ústup pandemických opatření, které opět umožnují návštěvníkům více využívat zábavní parky této americké společnosti. Úspěchem firmy je bezesporu streamovací služba Disney+, která byla uvedena do provozu již v roce 2019. Pouze za poslední čtvrtletí firma získala 11 milionů nových předplatitelů.

Pohledem konkrétních čísel firma dosáhnula na zisk 1,1 miliardy dolarů, ve stejném období loňského roku to bylo pouze 17 milionů dolarů. Tržby společnosti dosáhly 21 miliard dolarů. Jednalo se o nárůst o 34 procent. Z minulosti víme, že jarní a letní období pandemii příliš nesvědčily, mohlo by se tak jednat o období, které bude dál pozitivní pro Walt Disney a tím pádem jejich akcie na burze.

Výborné výsledky KB a další růst ČEZ na pozadí cen elektřiny. To bych jednoznačně vypíchnul jako hlavní věci z pražské burzy v minulém týdnu, kdy se Index PX přiblížil na dostřel hodnotám kolem 1500 bodů (toho jsme naposledy byli svědky někdy v roce 2008).

Peníze, ilustrační foto

Na pražskou burzu míří „skořápková“ firma. Wood&Company chce až miliardu

Americký fenomén akvizičních společností pro speciální účely, známých také jako „společnosti s prázdným šekem“ a označovaných jako SPAC (z anglického Special Purpose Acquisition Company), míří poprvé v historii na pražskou burzu. Povolení k tomu získala firma Wood SPAC One ze skupiny Wood&Company od České národní banky. Cílem je získat prostředky ve výši až miliardy korun.

Přečíst článek

Prvně jmenovaná společnost reportovala výsledky nad odhadem analytiků, kdy vykázala čistý zisk 4,16 miliardy korun v uplynulém čtvrtletí (konsensus byl nastaven podle agentury Bloomberg na 3,61 miliardy korun. Na úrovni zisku za celý rok banka reportovala zisk ve výši přes 12 miliard korun. Dividenda by měla dosáhnout pěkných 43 korunna akcii.

Management KB dále uvažuje nad uvolněním kapitálu, který byl držen vzhledem k pandemii. To může být pro akcionáře další potěšující zprávou. Představenstvo se v tomto směru hodlá vrátit k praktice předpandemických let, což znamená výplatu 60-70 procent zisku předchozího roku. Akcie KB by mohly nabízet ještě potenciálně zajímavý růstový příběh i vzhledem k tomu, že růst sazeb se do úrokových marží banky může významněji propsat až letos.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku

Týden tradera: Akcie Facebooku začínají být zajímavé

Jak rychle se propady na akciových trzích objevily, tak rychle skončily. Takto by se dal charakterizovat konec ledna a začátek února pohledem burzovních grafů. Je tedy možné, že trh vstřebal poslední zasedání Fedu a začal se připravovat na pozvolný návrat k méně uvolněné měnové politice. A jaké byly zásadní události uplynulého týdne? A překvapila znovu ČNB na svém měnově politickém zasedání nebo ECB včele s Christine Lagardeovou?

Přečíst článek

Mnou několikrát vychvalovaný ČEZ se dále posunul nad 870 korun za akcii a dosáhnul na svá 10letá maxima z období krize kolem jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku. Vzhledem k tomu, že se na delších splatnostech kontraktů s elektřinou neděje nějaká výrazná změna a tyto kontrakty se obchodují kolem 80-100 eur za MWh (kontrakty 2023 a 2024), lze očekávat další úpravy cílových cen od renomovaných analytických domů směrem nahoru. Co to způsobí s cenou akcie, kterou kupuje dokonce jeden z nejbohatších českých businessmanů, Pavel Tykač, pak nechávám na čtenářích.

Ministerstvo financí předpokládá schodek veřejných financí v letošním roce na úrovni 3,3 procenta HDP - to je již krůček od plnění Maasrichtských kriterií.

Kapitálové trhy

Týden tradera: Popřejme si pevné nervy, v roce 2022 je budeme potřebovat

Přečíst článek

Apple, ilustrační foto

Týden Tradera: Silná koruna, jestřábí Fed a další milník Applu

V prvním týdnu nového roku se shodou okolností hned naplnila má slova o možné vyšší kolísavosti trhů z důvodu více jestřábí měnové politiky centrálních bank. Růst výnosů na desetiletých vládních dluhopisech ke třem procentům v USA nejprve tlačil na technologie a postupně se přidávaly další sektory, a tak trhy prošly poklesy. Měřeno hlavními indexy se S&P 500 vrátil k 4700 bodům. Technologický Nasdaq však byl zasažen více a klesl až pod 16 tisíc bodů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Důchodci ztrácí příspěvek na spoření. Dočkají se kompenzací, ale jen někde

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme