Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banky zhoršily výhled české ekonomiky, proti ČNB a vládě jsou optimisté

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto
Dušan Kütner
duk

Česká bankovní asociace (ČBA) snížila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní rok z 3,9 na 3,7 procenta. Odhad je pozitivnější než u ČNB, podle níž HDP letos vzroste o tři procenta, i od ministerstva financí, počítajícího nyní s růstem 3,1 procenta. Loni ekonomika podle prvních údajů Českého statistického úřadu stoupla o 3,3 procenta.

Reklama

Růst ekonomiky ve výši 3,7 procenta v letošním roce podpoří obnovená investiční aktivita, export, a také spotřeba domácností, uvedla Česká bankovní asociace na základě odhadů osmi analytiků největších českých finančních domů a členů ČBA. Útraty domácností však budou následkem vyšší inflace slabší, než čekala předchozí listopadová prognóza, která hovořila o růstu HDP o 3,9 procenta.

Vláda ke slevám v dopravě

Vláda schválila rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Rozhodne sněmovna

Vláda schválila jednomyslně návrh státního rozpočtu na letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Na Twitteru o tom informoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Celkové příjmy rozpočtu budou 1613,2 miliardy korun a výdaje 1893,2 miliardy korun. Nyní musí rozpočet schválit Poslanecká sněmovna, která by jej měla v prvním čtení projednat 18. února.

Přečíst článek

Inflace bude podle ČBA zvýšená zejména v prvním pololetí letošního roku a bude se pohybovat poblíž desetiprocentní hranice. Koncem roku zpomalí na pět procent a v příštím roce by se měla pohybovat opět pod třemi procenty. Zpomalování inflace patrně umožní ČNB začít v druhé polovině letošního roku snižovat sazby. Základní úroková sazba centrální banky by koncem příštího roku měla být již jen mírně nad 3 procenty.

Světová ekonomika vstoupila do nového roku opět s řadou rizik, která budou letošní ekonomické zotavování brzdit. A to  ať jde o pokračující energetickou krizi, jen pomalu odeznívající problémy v dodavatelských řetězcích či skokový růst inflace dopadající na příjmy a spotřebu domácností. Rizikem zůstává i vývoj epidemiologické situace a nové varianty koronaviru,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB zvedla úrokové sazby, jsou nejvyšší za 20 let. Inflace bude 8,5 procenta

Bankovní rada České národní banky navýšila základní úrokovou sazbu podle očekávání analytiků o 0,75 procentního bodu na 4,50 procenta. Ve stejné výši se základní úroková sazba naposledy pohybovala v lednu 2002, tedy před 20 lety. Centrální banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká růst HDP o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta. Odhad průměrné letošní inflace zvedla na 8,5 procenta.

Přečíst článek

Pozor na inflaci a přehřátý trh práce

K rizikům pro vývoj ekonomiky patří inflace a trh práce. „Růst cen je jednoznačně vnímán jako největší makroekonomické riziko letošního roku, a to ze strany poptávky i nabídky,“ uvedl hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek.

„Poptávku může negativně ovlivnit případná změna spotřebního chování domácností v situaci, kdy jejich nominální příjmy porostou pomaleji než inflace. Za strany nabídky je otázkou, zda dokážou podniky dostatečně rychle přenášet zvýšené náklady na vstupy na své odběratele, nebo je nákladový tlak přiměje k omezování produkce,“ míní.

Nedostatek pracovníků označuje jako problém stále víc společností, ačkoli do popředí problémů se v loni dostal nedostatek materiálů. Trh práce v tuzemské ekonomice tak stále zůstává citelně přehřátý a komplikuje řadě firem další rozvoj, míní ČBA. Letos asociace předpokládá pokles podílu nezaměstnaných osob v průměru na 3,3 procenta po loňských 3,8 procenta.

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad

Nezaměstnanost v lednu vystoupala na 3,6 procenta. Hlad po lidech ale zesílil

Nezaměstnanost v lednu stoupla jen velmi mírně na 3,6 procenta a výhradně kvůli sezónnímu vývoji. Bez práce bylo 267 tisíc lidí, uvedl Úřad práce ČR. Přibylo i volných pracovních míst.

Přečíst článek

Další mírný pokles je pak předpokládán i v roce 2023, a to na 3,1 procenta, což je jen nepatrně vyšší hodnota, než byla v předpandemickém roce 2019. Tehdy podle ministerstva práce dosáhla 2,8 procenta. Ačkoli průměrné mzdy by měly v letošním roce růst o šest procent, nebudou kompenzovat rychlý růst cen a reálné mzdy tak o jedno procento poklesnou. V příštím roce však prognostický panel čeká návrat růstu reálných mezd, a to o 2,5 procenta..

ČNB a stát očekávají nižší růst

Ministerstvo financí v zatím poslední aktuální prognóze z ledna zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta z listopadových 4,1 procenta. Zároveň úřad čeká proti odhadům z listopadu vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 8,5 procenta. V listopadu MF počítalo pro letošní rok s inflací 6,1 procenta.

peníze, ilustrační foto

Rychlé zotavení z pandemie se odkládá. Česká ekonomika loni stoupla o 3,3 procenta

Sen o obnově ekonomiky ve tvaru V se rozplynul jako pára nad hrncem. Hospodářství se bude na úroveň před pandemií vracet déle. Českou ekonomiku podsekl čipový hladomor a potíže v dopravě, shrnují analytici.

Přečíst článek

Česká národní banka v upravené prognóze ze začátku února rovněž zhoršila svůj odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká růst HDP o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta. V předchozí listopadové prognóze přitom počítala banka letos s růstem o 3,5 procenta a příští rok o 3,8 procenta. 

Zároveň centrální banka výrazně zvýšila odhad inflace. Letos ji čeká průměrných 8,5 procenta, loni v listopadu to bylo 5,6 procenta. Příští rok by pak inflace měla podle odhadu klesnout na 2,3 procenta, loni v listopadu počítala ČNB s 2,1 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Česko se konečně začíná hrabat z pandemické krize, po pěti letech snížilo své zadlužení

Přečíst článek
Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme