Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Popřejme si pevné nervy, v roce 2022 je budeme potřebovat

Kapitálové trhy
Pixabay
Kryštof Míšek

Reklama

Guvernér Rusnok uvedl „že je v roce 2022 extrémně nepravděpodobné“ zvýšení úrokových sazeb nad 5 %. Připustil však další zvýšení sazeb na dalším měnovém zasedání ČNB. O kolik by se sazby mohly zvednout, neupřesnil, ale již nyní trh počítá minimálně s 50 bazickými body

Bude to stačit? Situace je následující. Na začátku nového roku začnou působit v české ekonomice inflační tlaky způsobené zdražující elektřinou pro domácnosti i podniky a reálný dopad na ekonomiku ucítíme všichni. Z mého pohledu je tedy zřejmé, že růst sazeb může nějakou dobu ještě pokračovat, ale sama banka si je vědoma, že inflační tlaky by např. v rychlém čase snížil příliv zahraničních pracovníků a oslabení mzdových tlaků na trhu práce, kde panuje velký nesoulad mezi nabídkou a poptávkou po pracovnících.

Václavské náměstí v Praze

Co Česko v roce 2022 čeká a nemine v ekonomice? Osm hlavních změn a očekávání

Česko od dneška hospodaří v režimu rozpočtového provizoria. Musí totiž začít osekávat pandemické dluhy. Nejen státní zaměstnanci a důchodci se tak musí připravit na hubenější čas, i když ne nutně od letoška. Inflace, která však letos udeří – v tomto měsíci až desetiprocentní – způsobí výrazné pokles kupní síly obyvatelstva – a tedy jeho životní úrovně. Na co dalšího je letos třeba se v ekonomické a finanční oblasti připravit. Zde osmero hlavních změn a očekávání roku 2022.

Přečíst článek

Rušno na burze

Mezi vítěze na Pražské burze lze za rok 2021 rozhodně patří ČEZ, který si za loňský rok připsal přes 40 %. A pak české banky se zahraničními vlastníky. Akcie bankovních titulů, jako jsou Erste, KB či Moneta, připsaly v letošním roce také solidní zisky v řádech desítek procent.

Reklama

Hodně se na tom podepsalo ekonomické oživení, ale především nebývale rychlý nástup zvyšování úrokových sazeb díky přísné politice ČNB, které vyrostly od června o 3,5 % (současná klíčová 2týdenní repo sazba se nachází na úrovni 3,75 %). Marže se tak těmto společnostem zvýšily na hypotečních úvěrech, spotřebitelských úvěrech nebo podnikových a exportních financování.

Burza cenných papírů Praha

Zlatá sázka na pražskou burzu. Vydělává nejvíc z burz vyspělého světa

Na pražské burze letos akcie a výnosy rostou jako nikde jinde v Evropě a v celém vyspělém světě. Parketu pomáhá růst úroků ČNB, poměrně silná koruna i rekordní zdražování energií a povolenek. A během dneška navíc pražský trh vystoupal na nejvyšší hodnotu od roku 2008.

Přečíst článek

Pokud sazby dále porostou a ekonomické oživení nebude zasaženo nějakým dalším výrazným šokem, mohly by banky na pražské burze v průběhu letošního roku dále těžit z příznivého prostředí vyšších úrokových sazeb.

Závěrem bych rád čtenářům svého sloupku o dění na kapitálových trzích popřál pro rok 2022 pevné zdraví, nervy a zejména dobrý systém řízení rizika. Vzhledem k tomu, že objem tištěných peněz by mohl být v příštím roce nižší, mohla by tak adekvátně stoupat volatilita na akciových trzích.

Ilustrační foto

Akcie v Evropě mají za sebou druhý nejlepší rok od globální krize

Akcie v Evropě za sebou mají úspěšný rok, jejich hlavní index zpevnil asi o 22 procent. Je to druhý nejlepší výsledek od roku 2009, kdy se svět vzpamatovával z globální finanční krize. Dnes bylo obchodování slabší, protože v Německu, Itálii nebo ve Španělsku byly trhy zavřené. Panevropský index STOXX Europe 600 dnes zůstal bez výraznějších změn a uzavřel na 488 bodech.

Přečíst článek

Gastro v čase pandemie

Tak budeme propouštět, reagují hoteliéři a restauratéři na zrušení vládní pomoci

Podnikatelé a firmy působící v turismu přišli během pandemie nejméně o polovinu příjmů. Přitom zaměstnávají čtvrt milionu lidí, jejichž živobytí je nyní ještě více ohroženo, tvrdí Česká unie cestovního ruchu.

Přečíst článek

Dušan a Michal Černochovi

Po víně už vás nebude bolet hlava, slibují otec a syn Černochovi z Bzence

Díky unikátní metodě mohou využívat při výrobě vína daleko méně síry. “Kdyby si to patentovali Francouzi nebo Italové, už z toho je dávno světový standard. Ale věřím, že se to povede prosadit,” míní Dušan Černoch, majitel Vinného domu Bzenec, jednoho z největších vinařství u nás. Čtení na Silvestra i Nový rok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Týden tradera: Indexy ožily, ČNB nezklamala a inflace dál drtí Turecko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme