Reklama

Týden tradera: ECB se probrala a ČNB má nové tváře

Christine Lagardeová, šéfka ECB
ČTK
Kryštof Míšek

Optimistické chvíle na trzích vystřídaly obavy o světový ekonomicky růst, který je ohrožen inflačními tlaky. Tak by se dal popsat uplynulý týden, kdy se s patřičnou razancí vrátili „medvědi“ na burzu. Obavy zesílily po vlně makrodat a zasedání ECB, která jako poslední kapitulovala s představou, že inflace je pouze dočasný fenomén. Obavy o udržitelnost zadlužení evropských ekonomik jsou tedy možná znovu na stole. 

Reklama

Z Číny přicházejí smíšené zprávy. Šanghaj o víkendu uzavřela sedm čtvrtí, aby provedla hromadné testování na covid-19. Jedná se o první větší omezení pohybu od začátku června, kdy finanční centrum ukončilo dvouměsíční odstávku.To by mohlo v konečném důsledku mít znovu dopad na křehké dodavatelské řetězce a působit na světovou ekonomiku proinflačně.

Dobrou zprávou jsou další pozitivní signály čínských regulátorů směrem k tamnímu technologickému sektoru, kdy se vrací do hry odkládané IPO Ant Group. Čínská komise pro regulaci akciových trhů (CSRC) zřídila tým, který má plán na IPO firmy Ant Group znovu vyhodnotit, uvedl jeden ze zdrojů. Firmu ovládá čínský milionář Jack Ma.

Elon Musk

Povolání? Multimiliardář. Covid necovid, loni se to vyplatilo

Nejbohatší člověk planety a zakladatel automobilky Tesla Elon Musk loni zvětšil svůj majetek o úctyhodné tři čtvrtiny na 237,5 miliardy dolarů (asi šest bilionů korun). Stalo se tak zejména jeho řešením svých daní a tweetováním na téma kryptoměn, kterých je příznivcem. Dalších devět nejbohatších členů Top 10 podle indexu miliardářů agentury Bloomberg si rovněž polepšilo, takže majetek každého z deseti šťastlivců loni poprvé přesáhl hranici 100 miliard dolarů. Ale najdou se i tací boháči, kteří loni o miliardy zchudli.

Přečíst článek

ECB konečně našla odvahu reagovat na probíhající inflační tlaky, tak by se dalo ve zkratce popsat setkání centrálních bankéřů ve čtvrtek ve Frankfurtu. Centrální banka posledních 10 let ukazovala, že ekonomický růst a zadlužení mají prim v jejím rozhodování. Svojí nekonvenční uvolněnou měnovou politikou držela především celou řadu států od bankrotu a najít odvahu opět jednat nezávisle nebude zadarmo. Banka oznámila, že do konce měsíce ukončí čisté nákupy aktiv, a předem ohlásila dvě zvýšení sazeb, každé o 25 bazických bodů, a to v červenci a v září. Dveře pro zářijové zvýšení o 50 bazických bodů jsou otevřeny dokořán.

ECB nyní očekává, že inflace v roce 2022 dosáhne 6,8 procenta, v roce 2023 3,5 procenta a v roce 2024 2,1 procenta. Růst HDP by měl v roce 2022 dosáhnout 2,8 procenta, v roce 2023 2,1 procenta a v roce 2024 2,1 procenta. V eurozóně se mluví o stagflaci, ale tam již jsme, nedávný poměrně nízký růst HDP toho byl důkazem. Reinvestice v rámci nouzového programu nákupu pandemických dluhopisů budou pokračovat nejméně do konce roku 2024 a tedy zůstanou hlavním nástrojem proti zvětšování rozdílů mezi dluhopisy v eurozóně. To bude tedy onen nástroj, který by měl zabránit krachu předlužených států. Doufejme tedy, že to bude stačit, v opačném případě nastane nová dluhová krize. To by mělo bezesporu neblahý dopad na českou ekonomiku, která je se západní Evropou ekonomicky úzce propojena.

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Potvrzeno. ECB od července zvýší úroky, v září jejich růst ještě zrychlí

Evropská centrální banka dnes oficiálně potvrdila, že kvůli rekordní inflaci od července zvýší úrokové sazby. Na konci června ukončí nákupy aktiv, kterými léta podporovala ekonomiku eurozóny.

Přečíst článek

Ve středu proběhlo na pražském hradě slavnostní jmenování nových členů do bankovní rady ČNB. Do ČNB se vrátila (v ČNB ji v minulosti působila mezi lety 2008 až 2014) v pozici viceguvernérky bankéřka Eva Zamrazilová, která je známá spíše svými „jestřábími“ postoji a mohla by být protiváhou nedávno jmenovanému guvernéru Aleši Michlovi. V poslední době Zamrazilová působila jako šéfka Národní rozpočtové rady, kdy usilovala o výraznější konsolidaci veřejných rozpočtů.

V radě domácí centrální banky dále zasednou analytička hospodářské komory Karina Kubelková a Jan Frait, který v bankovní radě v minulosti také působil. Koruna v reakci vůči euru prudce posílila, finanční trhy oceňují určitou kontinuitu, která by měla udržet úrokové sazby spíše na vyšších úrovních z důvodu pokračujícího boje proti inflačním tlakům v české ekonomice. Ty bohužel dále sílí.

Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

Do rady ČNB se vracejí Zamrazilová a Frait, novou členkou je Kubelková

Prezident Miloš Zeman jmenoval viceguvernérkou České národní banky (ČNB) předsedkyni Národní rozpočtové rady Evu Zamrazilovou a novými členy bankovní rady hlavní analytičku Hospodářské komory a poradkyni premiéra Petra Fialy (ODS) Karinu Kubelkovou a ředitele sekce finanční stability ČNB Jana Fraita. V radě nahradí od července stávajícího guvernéra banky Jiřího Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendu.

Přečíst článek

Z dat, která dorazila v pátek, meziroční květnová míra inflace dosáhla 16 procent. Meziměsíční zrychlení růstu cenové hladiny dosáhlo 1,8 procenta. To jsou hrozivé údaje, které budou dále podkopávat ekonomický růst a očekával bych ve třetím až čtvrtém čtvrtletí letošního roku silnou ekonomickou kontrakci. Přes pokles ekonomického růstu je nutné, aby vláda nereagovala expanzivní fiskální politikou, ale právě naopak, jinak by hrozilo, že „pádivá“ inflace tu s námi bude výrazně delší dobu.

Podnikatel a miliardář Pavel Tykač by mohl navýšit podíl v Moneta Money Bank až na 20 procent. Tykač v tuhle chvíli vlastní podíl ve výši přes šest procent. Banka byla nedávno pod tlakem investorů, když ohlásila, že nedojde k plánovanému spojení s PPF. Akcie v reakci posílily.

PPF

PPF zařízla spojení Monety a Air Bank. Není k tomu vhodná doba, tvrdí

Třetí největší banka v Česku nevznikne. PPF odvolala dohodu o sloučení Monety a Air Bank. Oznámila to PPF v tiskové zprávě.

Přečíst článek

Martin Řezáč, Erste a AKAT ČR

Martin Řezáč: Inflace přestane růst. Bude to pro všechny úleva

Akciové trhy patrně na úplné dno ještě neklesly. Počkal bych s většími nákupy spíše až do podzimu, budeme už chytřejší, říká šéf Erste Asset Managementu v ČR a zároveň šéf Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč. Centrální banky by si podle něj měly dát pozor, aby přílišným růstem sazeb nezadusily ekonomiku na dlouho.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Přečíst článek
Guvernér ČNB Aleš Michl

Stanislav Šulc: Inflace 7,3 procenta dál motá hlavu ekonomům. Pokles sazeb ČNB spíš oddálila

Přečíst článek
investorka a šéfka investiční strategie skupiny UniCredit Manuela D´Onofrio

Sázka na jistotu? Dneska dluhopisy, říká šéfka investiční strategie UniCreditu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme