Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Povolání? Multimiliardář. Covid necovid, loni se to vyplatilo

Elon Musk
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Nejbohatší člověk planety a zakladatel automobilky Tesla Elon Musk loni zvětšil svůj majetek o úctyhodné tři čtvrtiny na 237,5 miliardy dolarů (asi šest bilionů korun). Stalo se tak zejména jeho řešením svých daní a tweetováním na téma kryptoměn, kterých je příznivcem. Dalších devět nejbohatších členů Top 10 podle indexu miliardářů agentury Bloomberg si rovněž polepšilo, takže majetek každého z deseti šťastlivců loni poprvé přesáhl hranici 100 miliard dolarů. Ale najdou se i tací boháči, kteří loni o miliardy zchudli.

Reklama

Rostoucí akciové trhy a rostoucí ceny všeho od domů přes kryptoměny až po komodity zvýšily kolektivní jmění 500 nejbohatších lidí světa o více než jeden bilion dolarů  – a to i když pandemie COVID-19 zmítala světem už druhý rok, poznamenal Bloomberg.

Ve výsledku to znamená, že nyní na planetě existuje rekordních deset jedinců, jejichž jmění přesahuje sto miliard dolarů, a více než 200 lidí s majetkem nad deset miliard dolarů.

Elon Musk

Elon je kouzelník. Tesla vyrobila téměř milion vozů za rok

Automobilka Tesla výrazně předčila očekávání analytiků a dodala v loňském roce rekordní počet vozů. A s otevřením berlínské fabriky pro letošek počítá s dalším nárůstem produkce.

Přečíst článek

Musk je kategorií sám pro sebe – dosáhl úrovně bohatství, očištěné o inflaci, jako se nepodařilo nikomu v moderní historii, nepočítáme-li ropného magnáta Johna D. Rockefellera (1839–1937). Jmění naftového krále a také zakladatele moderní filantropie se odhaduje na tehdejších závratných 6,5 bilionu korun, do důchodu se však odebral již na konci 19. století.

Kombinované čisté jmění pěti set jmen v žebříčku Bloomberg Billionaires Index nyní přesahuje 8,4 bilionu dolarů, což je více než HDP všech zemí kromě USA a Číny, podotkla agentura.

Jak si loni vedlo Top 10 nejbohatších lidí na světě:

miliardář majetek (v mld. dolarů) roční změna (v mld. dolarů) roční změna v procentech
Elon Musk 237,5 +117,5 +75
Jeff Bezos 194,2 +4,0 +2
Bernard Arnault 177,1 +62,7 +55
Bill Gates 138,3 +6,6 +5
Larry Page 129,5 +47,0 +57
Mark Zuckerberg 128,4 +24,9 +24
Sergey Brin 124,6 +44,8 +56
Steve Ballmer 120,7 +40,3 +50
Warren Buffet 109,5 21,9 +25
Larry Ellison 108,1 28,4 +36

pramen Bloomberg Billionaires Index, konec prosince 2021

Obrovské jmění nashromážděné nepatrným množstvím obyvatel zeměkoule také zvýrazňuje, jak je zotavování z ekonomického šoku způsobeného covidem nerovnoměrné. Nejbohatší těžili z nárazového dění na trzích a uvolněné fiskální politiky, naopak podle odhadů Světové banky uvrhla pandemie až 150 milionů lidí do extrémní chudoby, což je číslo, které se bude zvyšovat, pokud bude inflace dále růst, upozorňuje Bloomberg.

Od poloviny 90. let se podíl bohatství držených 0,01 procenta celosvětově nejbohatších zvýšil z přibližně sedmi procent na jedenáct,“ řekl Lucas Chancel, spoluředitel World Inequality Lab na Paris School of Economics. „Krize tento trend nezvrátila. Mírně to zesílilo," míní.

Marné sliby politiků

Od Washingtonu přes Moskvu až po Peking přitom v době covidu tamní zákonodárci zesílili rétoriku na adresu ultrabohatých obyvatel a přísahali, že v reakci na veřejný tlak a covidem vyčerpané rozpočty zvýší movitým daně a zabrání vyhýbání se placení daní.

Jeff Bezos

Jeffu Bezosovi se vysmáli lidé na sociálních sítích. Za to, jak vypadá

Začíná vypadat jako rapper Pitbull, smějí se lidé na Twitteru miliardáři za novou image.

Přečíst článek

Na zdanění multimiliardářů byl zaměřen i ekonomický investiční balíček nového amerického demokratického prezidenta Joea Bidena, který ale kvůli nesouhlasu jeho stranického senátora Joea Manchina neprojde a Musk a spol. si tak mohou alespoň prozatím oddechnout.

Do ztracena také zamířil dřívější Bidenův návrh na zvýšení daní z dědictví a téměř zdvojnásobení daní z kapitálových zisků, které jsou hlavním zdrojem příjmů mnoha miliardářů. 

V Číně pšenka nekvetla

V Číně to byl však jiný příběh, upozorňuje Bloomberg. Finanční elita země zažila loni nejhorší rok od chvíle, kdy agentura začala v roce 2012 sledovat bohatství tamních mogulů. Ti loni ztratili 61 miliard dolarů, a to poté, co Peking zaútočil na velké technologické firmy a podporoval „společnou prosperitu“. Čínští regulátoři si vyšlápli třeba na Tencent, Ant Group či taxislulžbu Didi.

ruleta, investiční sázky

Investujte do firem a nemovitostí, vyhněte se zlatu, radí čeští superbohatí

Stavební pozemky, start-upy, rezidenční nemovitosti a akcie. To jsou horké investiční sázky českých a slovenských dolarových milionářů, tedy lidí s disponibilním majetkem převyšujícím 22 milionů korun. Superbohatí s ohledem na narůstající inflaci radí zařadit do portfolia pružnější aktiva, která dokážou znehodnocení lépe odolávat, uvádí zpráva Wealth Report 2021, za níž stojí J&T Banka. Naopak dříve tradiční zlato je v současné době pro majetné investičním propadákem.

Přečíst článek

Jack Ma ze společnosti Alibaba Group a Ant Group i proto předloni záhadně zmizel z veřejné scény. Jak Ma se ovšem loni na podzim našel, samozřejmě nikoli v Číně

Čínští realitní magnáti pak ztratili 35 miliard dolarů uprostřed spirály dluhové krize, která si vyžádala tvrdý zásah ze strany regulátorů. Nikdo proto „zchudnutí“ neztělesňuje lépe než Chuej Kcha Jen z finančími problémy se zmítající realitní Evergrande Group. 

Čisté jmění kdysi druhého nejbohatšího člověka v Číně loni kleslo o 17 miliard dolarů, tedy o téměř 74 procent, poté, co se jeho realitní impérium zhroutilo pod drtivými dluhy. Vláda na něj mimo jiné naléhala, aby použil svůj osobní majetek – mimo jiné včetně třeba luxusní megajachty – na pomoc splácet investorům. I tak mu ale zatím zůstalo 6,15 miliardy dolarů, což jej aktuálně řadí na 468. místo na světě.

Soukromý tryskáč, ilustrační foto

Doba přeje bohatým. Firmy nestíhají vyrábět bizjety, čeká se na ně roky

Poptávka po privátním létání vzkvétá. Dokonce do takové míry, že výrobci malých letadel, takzvaných byznys jetů, je nestíhají vyrábět. Zájemci musejí počítat s delšími dodacími lhůtami. Vyprázdnil se i trh s letadly z druhé ruky. Podle analytiků stojí za růstem poptávky koronavirová pandemie jen částečně. Větší vliv má rostoucí bohatství těch vůbec nejbohatších.

Přečíst článek

Mezi nejvýnosnější zdroje nového bohatství letos patřila méně hmotná aktiva – digitální aktiva, akcie nově kotovaných technologických firem a firmy založené pro speciální účely označované jako SPAC, používané zejména pro vstup na burzu.

Ke konci loňského roku tak v indexu Bloombergu debutovalo 42 byznysmanů, většinou právě kvůli rekordní veřejné počáteční nabídce akcií (IPO). Ta vystřelila jmění zakladatelů nových firem, jako jsou Brian Armstrong z krypto-obchodní platformy Coinbase nebo brazilský generální ředitel fintechové Nubank David Velez.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Wall Street

David Havrlant: Amerika sílí a roste. Čína naopak čelí kaskádě krizí

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Čínská ekonomika a S&P jsou i ke konci roku v křeči

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme