Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tvrdý sešup. Objem poskytnutých hypoték se loni propadl o tři pětiny

Hypotéka (ilustrační foto)
ČTK
 ČTK

Banky v Česku loni poskytly hypotéky za 163 miliard korun, což bylo 40 procent objemu v rekordním roce 2021. Objem úvěrů ze stavebního spoření klesl o polovinu na 54 miliard korun, uvedl generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB stavební spořitelny Martin Vašek. Hypoteční banka ze skupiny ČSOB je lídrem hypotečního trhu.

Reklama

Banky poskytly klientům loni úvěry na bydlení za 217 miliard korun. Ve srovnání s mimořádným výsledkem v roce 2021 jde o pokles na čtyřicetiprocentní úroveň. Z hlediska objemu půjčených peněz se tak trh podle Vaška vrací k situaci před tímto extrémním nárůstem. Projevil se dopad zvýšení úrokových sazeb a dalších regulačních kroků České národní banky, jakož i dramatický růst inflace. Podobný objem úvěrů jako loni očekává Vašek i letos.

Rekordní pokuta za předčasné splácení hypoték. UniCredit má zaplatit osmimístnou částku

Rekordní pokuta za předčasné splácení hypoték. UniCredit zaplatí osmimístnou částku

UniCredit Bank dostala od České národní banky pokutu deset milionů korun kvůli poplatkům účtovaným za předčasné splacení hypotéky. Přestupek proti zákonu o spotřebitelském úvěru se týkal skoro 1500 klientů, kterým banka nesnížila úrokové náklady o celkem 42,37 milionu korun. Vyplývá to z rozhodnutí ČNB, na které upozornil server Peníze.cz. Podle něj jde o zatím nejvyšší sankci kvůli poplatkům za předčasné splacení.

Přečíst článek

Vašek upozornil na to, že se stavební spoření díky příznivým úrokovým sazbám stává zajímavou spořicí i úvěrovou příležitostí. V roce 2022 bylo v ČR uzavřeno 570 tisíc smluv na stavební spoření, což je nejlepší výsledek za osm let, podotkl.

Průměrná výše hypotéky klesla

Mírně loni klesla průměrná výše hypoték. „U hypoték se výrazně projevilo očekávané ochlazení. Musíme však mít na paměti, že současnou situaci srovnáváme s rokem 2021, který byl v mnoha ohledech výjimečným. Úrokové míry dosáhly v minulém roce vysokých hodnot, dalo by se říct maxima. Pozvolný pokles sazeb by se mohl dostavit v druhé polovině roku 2023,“ odhadl Vašek.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Hypoindex: Úrok u hypoték už dosáhl vrcholu

Hypoteční sazby podle Fincentrum Hypoindexu v prosinci stagnují. Průměrná nabídková sazba činí 6,34 procenta ročně. Poptávka po úvěrech na bydlení ale s koncem roku tradičně uvadá a při nynějších úrocích to platí dvojnásob. Ti co můžou, pořízení hypotéky odkládají.

Přečíst článek

Objem poskytnutých úvěrů stavebními spořitelnami sice nedosahuje výsledků rekordního roku 2021, nicméně jde o jeden z nejlepších výsledků od roku 2010. „Pro velkou část veřejnosti jde o spořicí produkt číslo jedna. Dlouhodobě se ukazuje, že aktivní smlouvu o stavebním spoření má téměř třetina Čechů,“ doplnil člen představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Vlastimil Nigrin.

Vše o realitním trhu čtěte zde

„K zájmu o stavební spoření v současnosti přispívají zajímavé úrokové sazby na spořicích účtech, ale také dostupnost úvěrů a jejich příznivé sazby ve srovnání s hypotékou,“ dodal Nigrin.

Roste zájem o energeticky úsporné bydlení

Energetická krize a s ní spojená rostoucí zátěž pro domácí rozpočty vyvolala nárůst poptávky po finančních produktech podporujících udržitelné bydlení. „Zájem o energeticky úsporné bydlení vykazuje rostoucí trend. Skupina ČSOB v roce 2022 poskytla 2161 hypoték na udržitelné bydlení, což je nárůst o 12 procent ve srovnání s rokem předchozím," uvedl Vašek.

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Není to jenom o válce na Ukrajině. Je to ďábelská kombinace vysokých sazeb hypoték, pomalé bytové výstavby, drahých stavebních materiálů. A když odejdou ukrajinští dělníci, jsme zcela nahraní, říká Evžen Korec, majitel developerské společnosti Ekospol, který stál téměř před třicet lety u vzniku developerské branže v Česku.

Přečíst článek

Rok 2023 bude podle něj rokem pokračující stabilizace trhu. „Inflace zřejmě dosáhla svého vrcholu a její míra bude postupně klesat. Stejně tak se dá očekávat stagnace úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Z hlediska objemu poskytnutých hypotečních úvěrů se dá očekávat stabilizovaná situace na úrovni roku 2022," poznamenal. Pokračující oživení očekává u stavebního spoření. Nepředpokládá ani výrazné zhoršení splácení úvěrů klienty.

Skupina ČSOB poskytla klientům hypoteční úvěry za 42 miliard korun a úvěry ze stavebního spoření v objemu 12 miliard korun. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která působí v Belgii a v zemích střední a východní Evropy.

Byty na prodej

Ceny bytů i domů budou nadále klesat. Přichází doba příležitostí, míní experti

Na realitním trhu se v příštím roce očekává pokračující pokles nákupů bytů, prodej chat i další nárůst poptávky po nájemním bydlení. Podle zástupců realitních firem v druhé polovině roku 2023 klesnou úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Zájem o nemovitosti by měl poté opět vzrůst.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hledání nájmu v realitní kanceláři, ilustrační foto

Nájem je nyní výhodnější než hypotéka. Ale nedobrovolně, lidé nemají na výběr, říká průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme