Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypoindex: Úrok u hypoték už dosáhl vrcholu

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

Hypoteční sazby podle Fincentrum Hypoindexu v prosinci stagnují. Průměrná nabídková sazba činí 6,34 procenta ročně. Poptávka po úvěrech na bydlení ale s koncem roku tradičně uvadá a při nynějších úrocích to platí dvojnásob. Ti co můžou, pořízení hypotéky odkládají.

Reklama

„Konec roku se tradičně nese ve znamení poklesu hypoteční poptávky a nejinak je tomu letos. Klienti aktuálně na nákup nemovitosti nespěchají a odkládají ho na příští rok. Do konce roku tak očekáváme ještě další pokles,“ říká Vojtěch Prokop, marketingový ředitel Zaloto, největšího hypotečního tržiště v ČR.

Kdo nemusí, ten si hypotéku za současných podmínek nesjednává, výjimkou jsou případy refinancování. A ačkoli návrat k hypotečním sazbám pod dvě procenta, kde se držely ještě loni v květnu, je podle hypotečních expertů v příštím roce nereálný, k nějakému poklesu by přeci jen dojít mohlo.

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu po listopadovém nárůstu o 11 bazických bodů vzrostla v posledním měsíci letošního roku pouze o tři bazické body a k 5. prosinci činila 6,34 procenta ročně.

Úrok u hypoték zdolal vrchol

„Velmi drobnou korekci této nabídkové sazby má za následek úprava sazeb u jedné z menších bank. I nadále se tak můžeme bavit o stagnaci úrokových sazeb, za kterým stojí především Česká národní banka (ČNB), která si i přes nátlak na úpravu sazeb, i nadále stojí za svými nedávnými prohlášeními,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Sedm scénářů, co dělat, když na splátky hypotéky už nezbývá

Tříleté fixace u hypoték končí nyní těm, kdo měli extrémně nízké sazby i pod dvě procenta. Problémy se splácením hypotéky zatím mnoho lidí ale prý nemá. Banky hovoří o Češích jako o těch, kdo i v této době splácí velké úvěry na bydlení svědomitě a pravidelně. S rostoucí inflací, energetickou krizí a hrozbou zvýšení nezaměstnanosti se ale vyplatí vědět, co dělat, když nemáte na splátky hypotéky. Scénářů, co můžete v takovém případě dělat, je minimálně sedm.

Přečíst článek

Měsíční splátka hypotéky na 3,5 milionu korun sjednané do 80 procent ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let dnes činí 23 274 korun.

V posledních dvanácti měsících rostla měsíční splátka v průměru zhruba o 550 korun měsíčně, výjimkou byly mírné poklesy v září a v říjnu, kdy výši sazeb ovlivnily slevové akce bank. „Prosincová měsíční splátka tak s růstem o 46 korun v porovnání s nárůsty v posledním roce stagnuje,“ dodal Sýkora. A ne jinak by tomu mělo být v příštích měsících. Základní úroková sazba ČNB totiž zůstává už od července, kdy se guvernérem stal Aleš Michl, beze změny.

„Sazby jsou již na úrovni, která tlumí hospodářskou aktivitu,“ řekl koncem listopadu Michl. Jejich další zvýšení by podle něj mohlo prohloubit recesi. Sazby by proto mohly zůstat na sedmiprocentní úrovni i po prosincovém měnověpolitickém jednání. Jejich další směřování bude záležet především na vývoji inflace.

Aleš Michl, guvernér České národní banky, ČNB

Přestřelit to s výší sazeb znamená více prohloubit recesi, varuje šéf ČNB Michl

Základní úroková sazba je už na úrovni, která tlumí hospodářskou aktivitu. Další zvyšování sazeb by mohlo prohloubit hospodářskou recesi, protože se účinek zvýšení sazeb projeví až se zpožděním. V přednášce na Masarykově univerzitě v Brně to řekl guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl. Základní úroková sazba je od června sedm procent, což je nejvyšší úroveň od roku 1999. Od Michlova červencového nástupu do čela ČNB se sazba neměnila.

Přečíst článek

Hypoteční sazby jsou s největší pravděpodobností na svém vrcholu a pokud se budou měnit, tak už jen asi v rámci kosmetických úprav způsobených jednotlivými bankami v rámci konkurenčního boje,“ míní Sýkora s tím, že v příštím roce můžeme očekávat spíše stagnaci úrokových sazeb.

Eurobankovky, ilustrační foto

Hypotéka v eurech. Proč není její sjednání zas tak dobrý nápad

Češi se začali více zajímat o hypotéky v eurech. Ty oproti korunovým úvěrům na bydlení nabízí výhodnější, asi poloviční úrok. Zdaleka ale nejsou tak výhodné, jak se může na první pohled zdát. Proč není sjednání eurové hypotéky zas tak dobrý nápad?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme