Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proměněná společnost Vítkovice vydá akcie až za 133 milionů. Mají souhlas ČNB

vítkovice steel
čtk
Dušan Kütner

K úhradě svých závazků, posílení financí na další rozvoj a pro celkovou stabilizaci zdvojnásobí firma Vítkovice a.s. svůj základní kapitál až na 265,6 milionu korun. Využije k tomu vydání nových, desetikorunových akcií v počtu přes 13 milionů kusů, které společnosti, jež zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice ostravského miliardáře Jana Světlíka, schválila Česká národní banka. Proces úpisu nových akcií začne zhruba v polovině ledna 2022 a akcionáři o něm budou samozřejmě informováni, řekla serveru newstream.cz mluvčí firmy Eva Kijonková. 

Reklama

„Nebudeme nuceni kvůli závazkům prodávat nemovitý majetek. Naopak na něm budeme schopni rozvíjet připravené developerské projekty. Ty jsou budoucností Vítkovic,“ uvedl předseda představenstva Vítkovice, a. s. Rodan Broskevič.

„Jde nám o dokončení transformace, přičemž zůstávají plně zachována práva minoritních akcionářů. Navíc je jim dána možnost podpořit společnost právě v dalším rozvoji,“ dodal.

kontrola bezinfekčnosti v restauracích a kavárnách

Jan Bureš: Českou ekonomiku čeká těžký konec roku

Další vlna koronavirové pandemie udeřila a vší silou zasáhla střední Evropu v čele s Rakouskem a Českem. Raketový nárůst počtu nakažených dohromady se zprávami z českého průmyslu nevěští pro českou ekonomiku na konci roku nic dobrého.

Přečíst článek

„Nové, desetikorunové akcie mohou tak, jak to navrhovali menšinoví vlastníci, upisovat všichni stávající akcionáři. Minimálně se musejí upsat akcie v hodnotě zhruba 66,4 milionu korun,“ podotkl. Pokud by akcionáři tuto minimální částku nebyli ochotni za akcie společnosti zaplatit, nebude zvýšení kapitálu uskutečněno. V současné době – po nedávné dražbě nevyzvednutých akcií firmy – činí počet akcionářů asi tři tisíce. Před dražbou jich bylo 45 tisíc.

Nominální hodnota každé akcie bude zmíněných deset korun, stejný je i emisní kurs. Na jednu dosavadní desetikorunovou akcii Vítkovic připadá jedna nová akcie. „Všichni akcionáři mají zachováno právo přednostního úpisu akcií, čili si mohou zachovat svůj podíl na společnosti,“ dodala.

Škoda Auto, ilustrační foto

Potíže v automobilové výrobě stahují dolů celý český průmysl

Meziroční pokles českého průmyslu v září zrychlil na čtyři procenta ze srpnových 1,4 procenta. Může za to zejména omezení výroby aut a jejich dílů. Hodnota nových zakázek proti loňskému roku klesla o 1,2 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba nižší o 3,3 procenta. Stavebnictví v září stouplo, naopak zahraniční obchod se meziročně propadl do minusu.

Přečíst článek

Vítkovice a. s. se loni dostaly do ztráty 111 milionů korun, o rok dříve byly v zisku 162,8 milionu. Na hospodaření se projevil vliv insolvence některých jejich dceřiných firem. Z dřívějšího strojírenství se skupina přeorientovala právě na developerské projekty či správu majetku, i tak stále zaměstnává na pět stovek lidí. Valná hromada v létě rozhodla, že loňskou ztrátu vzniklou účetním vypořádáním restrukturalizací a úpadky původních výrobních dcer, uhradí z nerozděleného zisku minulých let.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme