Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firma Vítkovice podnikatele Světlíka se loni dostala do ztráty 111 milionů

Předseda dozorčí rady Vítkovic Jan Světlík
ČTK
 ČTK

Společnost Vítkovice se po předloňském zisku 162,8 milionu korun dostala v roce 2020 do ztráty 111 milionů korun. Firma, která zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice ostravského podnikatele Jana Světlíka, loni vytvořila tržby z prodeje výrobků a služeb 120,8 milionu korun, to je o 44 milionů méně než o rok dříve. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Reklama

Firma se v minulých letech potýkala s insolvencemi některých svých dceřiných společností. Dřívější strojírenský holding prodělal zásadní proměnu a ve skupině zůstalo už jen několik nevýrobních firem. Vítkovice se zabývají hlavně developerskými projekty nebo správou nemovitostí. Spolu s dceřinými firmami mají téměř 500 zaměstnanců.

„Vítkovice se v roce 2020 účetně vypořádávaly s restrukturalizací a úpadkem původních výrobních dcer. Vytvořily opravné položky na pohledávky a akciový podíl ve Vítkovicích Heavy Machinery, na ručení za Vítkovice Power Engineering a vedle toho vytvořily rezervy na sanované pozemky. Bilance zmíněných položek a mírná provozní ztráta v rozsahu necelých deseti milionů pak vytvořily konečnou výši čisté ztráty společnosti,” řekla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Předseda představenstva Rodan Broskevič uvedl, že Vítkovice se vypořádaly i s dopady koronavirové pandemie a jejich činnost nebyla zásadním způsobem ovlivněna. S vlivy pandemie se vypořádaly i jejich dceřiné společnosti.

Průmyslník Jaroslav Strnad se rozkročil do jaderného průmyslu.

Průmyslník Strnad se rozkročil do jaderného průmyslu. Koupil Chemcomex

Průmyslník Jaroslav Strnad na přelomu roku koupil třebíčského výrobce potrubních systémů pro jaderné elektrárny Chemcomex. Informaci, která vyplynula z evidence skutečných majitelů firem, jako první přinesl server E15. Deníku ji bez dalších detailů potvrdil Strnadův mediální zástupce Andrej Čírtek. Výše transakce tak nebyla odtajněna.

Přečíst článek

„Společnosti Vítkovice Hammering se podařilo vyrovnat se s výpadky tržeb v segmentu speciálních slitin jinými zakázkami a udržet tak kladné hospodaření v roce 2020,” uvedl Broskevič. Společnosti Vítkovice Testing Center se podle něj dařilo získávat řadu menších zákazníků, čímž vybalancovala snížený počet zakázek tradičních velkých zákazníků. „Společnost Vítkovice IT Solutions je stále stabilní a neustále se rozvíjející společností na trhu v oblasti IT technologií,” uvedl Broskevič.

Kijonková uvedla, že celkové tržby Vítkovic včetně příjmů z prodeje pozemků činily asi 800 milionů korun. Firma v pozvánce na valnou hromadu uvedla, že ztrátu za rok 2020 chce uhradit z nerozděleného zisku minulých let.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme