Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potíže v automobilové výrobě stahují dolů celý český průmysl

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto

Meziroční pokles českého průmyslu v září zrychlil na čtyři procenta ze srpnových 1,4 procenta. Může za to zejména omezení výroby aut a jejich dílů. Hodnota nových zakázek proti loňskému roku klesla o 1,2 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba nižší o 3,3 procenta. Stavebnictví v září stouplo, naopak zahraniční obchod se meziročně propadl do minusu.

Reklama

Produkce automobilů proti loňskému září klesla o více než třetinu. Důvodem utlumení výroby byl především nedostatek čipů. „To však nemění nic na tom, že řadě dalších odvětví zpracovatelského průmyslu se i nadále relativně daří a jejich výroba je na vzestupu,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Ačkoliv to byl právě průmysl, který po první vlně ihned naskočil a už jej nezastavila ani druhá a třetí vlna nákazy, nyní jej drží při zemi přetrvávající problémy v dodavatelských řetězcích, míní analytik ČSOB Petr Dufek. „Produkce automobilového průmyslu je aktuálně 31 procent pod průměrem roku 2019 a vzhledem k ke své váze s sebou táhne i výsledky celého průmyslu dolů, který je nyní pět procent pod úrovní posledního předkovidového roku,“ uvedl.

Nejsou součástky

Autoprůmysl bojoval v září s nedostatkem dovážených komponent a byl nucen omezovat výrobu na sklad. „Podobně tomu bylo navíc i v dalším měsíci, takže ani říjnové výsledků průmyslu nebudou nijak povzbudivé. Průmysl se i v příštích měsících bude potýkat s problémem fungování dodavatelských řetězců, drahými komoditami a energiemi a částečně i s nedostatkem nových pracovníků,“ dodal.

peníze, ilustrační foto

Úroky na spořicích účtech rostou, inflaci ale zdaleka nestačí

Zvýšení sazeb ze strany České národní banky (ČNB) o 125 bazických bodů překvapilo celý trh, který očekával, že ČNB přikročí ke zvýšení maximálně o 75 bazických bodů. Nejodvážnější odhady hovořili o 100 bazických bodech. Národní banka se obává rostoucí inflace, která už nyní výrazně přesahuje dvouprocentní inflační cíl.

Přečíst článek

Jsou i obory, které současná dodavatelská krize neohrožuje a dál rostou. „Jde především o farmaceutický průmysl, výrobce kovových výrobků nebo strojírenství,“ podotkl. Výroba strojů a zařízení se v meziročním srovnání zvýšila podle dat ČSÚ téměř o deset procent, produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků rostla o 6,2 procenta a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení byla vyšší o 32,8 procenta.

Stavebnictví stouplo, ceny bytů neklesnou

Stavební produkce v Česku v září meziročně vzrostla o 2,2 procenta, meziměsíčně byla vyšší o 0,4 procenta. Výroba v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 4,9 procenta, produkce inženýrského stavitelství naopak meziročně klesla o 3,6 procenta, uvedli statistici.

energie

Ceny elektřiny 2021: Dodavatelé prudce zdražují

Druhá polovina roku 2021 se nese ve znamení zdražování elektřiny. A nejde o žádné drobné –⁠ některé domácnosti budou platit o desítky procent více než doposud. Největší šok čeká odběratele, kterým bude v dohledné době končit fixace.

Přečíst článek

„Hlavním problémem stavebnictví i nadále zůstává především nedostatek kvalifikovaných a pomocných pracovníků. V letošním roce se však k němu přidává i rekordní růst cen stavebních materiálů a jejich občasný nedostatek, který si vynucuje rekalkulace cen již nasmlouvaných zakázek,“ poznamenal Dufek. „Není proto vůbec jisté, zda se již dříve nasmlouvaný impozantní objem objednávek bude v plné míře vůbec realizovat,“ dodal.

Stavební výroba v Česku do září 2021 ČSÚ/ČSOB

Realitní trh dál sužuje akutní nedostatek nemovitostí nabízených k prodeji, což vede ke skokovému růstu cen,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. „Ten by do budoucna mohl být zmírněn zvyšujícími se úrokovými sazbami na hypotékách, které mohou odradit nové zájemce o pořízení vlastního bydlení. Snížení zájmu na hypotečním trhu by však nemělo vést k poklesu cen nemovitostí,“ uvedl.

Alena Schillerová, ministryně financí

Inflace nebude přechodná. Schillerová je mimořádně ve shodě s ČNB

Vrcholné hospodářskopolitické instituce v ČR definitivně přestávají předpokládat, že nynější rapidní tuzemská inflace je pouze přechodnou záležitostí. Ministryně financí Alena Schillerová dnes uvedla, že v nové prognóze, kterou její úřad vydá v úterý, počítá pro příští rok s šestiprocentní průměrnou inflací.

Přečíst článek

Zahraniční obchod Česka v září skončil ve schodku 13,3 miliardy korun, meziročně tak byl výsledek o 47,2 miliardy korun horší. „Na vývoji se opět projevil meziroční pokles přebytku ochodu s motorovými vozidly, tentokrát o 20,6 miliardy korun. To vzhledem k tomu, že výroba automobilů v září propadla o masivních 53,1 procenta, není překvapivé,“ uvedla ekonomika Komerční banky Jana Steckerová. Růst cen na světových komoditních trzích pak vedl k prohloubení deficitu obchodu s ropou a zemním plynem o 13,4 miliard korun.

To, co zahraniční obchod ve srovnání s loňským rokem za prvních devět měsíců ztratil, už ve zbývajících měsících nedožene. „Zatímco v roce 2020 jeho přebytek dosáhl 180 miliard korun, v letošním roce čekáme výsledek zhruba třetinový, tedy 63 miliard korun. Nedostatek výrobních komponent společně s vývojem cen komodit bude vytvářet tlak na jeho prohlubování i nadále,“ míní Steckerová.

>>>>>Čtěte více o inflaci zde<<<<<

>>>>>Zajímá Vás realitní trh? Více čtěte zde<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme