Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Burza v Hongkongu zažila nejhorší květen za deset let. Akcie upsala jediná firma

Hongkong
Stanislav Šulc / Newstream
Dušan Kütner
duk

Vysoká volatilita akciových trhů i zvyšování sazeb ze stran centrálních bank stojí za tristní statistikou věhlasné burzy v Hongkongu. V květnu na ní upsala své akcie jediná firma, což pro burzu znamená co se týče výše výnosů z úpisů pro firmy nejhorší květen od roku 2012, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Čínská společnost Jün-kchang Group, která nabízí diagnostické služby včetně testů na COVID-19, byla jedinou firmou, která v průběhu května uskutečnila svou primární veřejnou nabídku (IPO) v asijském finančním centru. Obchod jí před dvěma týdny vynesl 139 milionů dolarů (asi 3,2 miliardy korun). Částka za celý květen pro srovnání znamená méně než deset procent květnových výnosů získaných společnostmi na burze v pevninské Číně a asi tři procenta z celkového počtu v Indii, uvedl Bloomberg.

Letiště v Hongkongu, ilustrační foto

Hongkong čelí exodu. Prchají odtamtud jednotlivci i korporáty, nejčastěji na Singapur

Hongkong ve velkém opouští jeho obyvatelé. Vadí jim omezení spojená s covidem a potlačování demokracie, píše server CNBC.

Přečíst článek

Na trhu IPO se celosvětově projevily negativní faktory: od vysoké volatility akcií poznamenaných ruskou invazí na Ukrajinu, přes rostoucí inflaci a „jestřábí“ politiku centrálních bank. Prudké cenové výkyvy se ale postupně zmírňují a honkongská burza tak vyšší míru aktivit. K dalším IPO tak patří SPAC společnost Vision Deal HK Acquisition, její veřejná nabídka trvá do čtvrtka a vynést by jí měla až 128 milionů dolarů.

Květnové úpisy IPO na burze v Hongkongu v letech 2012 až 2022:

zdroj: Bloomberg

K dalším firmám, které svou pozornost zaměřily na burzu v Hongkongu, patří čínský poskytovatel cloudových řešení TI Cloud. Ten by mohl prodejem akcií získat asi 100 milionů dolarů, a čínská společnost zabývající se inteligentními energetickými řešeními Growatt, jež si brousí zuby až na 500 milionů dolarů v nabídce, ke které by mohlo dojít ještě letos.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) začala prošetřovat loňský červnový vstup čínského giganta Didi na newyorskou burzu.

Miliardový vstup čínského giganta Didi na newyorskou burzu vyšetřují americké úřady

Největší čínská alternativní taxislužba Didi sice plánuje stažení z newyorské akciové burzy a uvedení na té v Hongkongu, pozornosti americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ale neušla. Regulátor začal prošetřovat loňské IPO, které společnosti vyneslo přes čtyři miliardy dolarů (asi 88 miliard korun), uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Burzu ovšem provázejí i opačné, negativní zprávy. Své IPO se podle zdrojů agentury Bloomberg rozhodla odložit asijská pojišťovna FWD Group Holdings podporovaná miliardářem Richardem Li. Důvodem je právě aktuální volatilita trhu. FWD sice tento měsíc získala souhlas pro svou IPO v Hongkongu, ale nerozhodla se, kdy zahájí prodej akcií. Pojišťovna se snaží získat asi jednu miliardu dolarů, řekli Bloombergu lidé obeznámení se záležitostí.

Svou pozornost na hongkongskou burzu upřela loni na konci roku také největší čínská alternativní taxislužba Didi, která se kvůli tlaku čínských úřadů rozhodla stáhnout z newyorské akciové burzy NYSE a uvést je právě v Hongkongu. Zatím se tak ale ani jedno nestalo.

Elon Musk sehnal sedm miliard na Twitter. Přispěl šéf Oraclu, Binance i saúdský princ

Musk sehnal sedm miliard na Twitter. Přispěl šéf Oraclu, Binance i saúdský princ

Elon Musk si zajistil přibližně 7,1 miliardy dolarů (asi 159 miliard korun), aby pomohl financovat převzetí společnosti Twitter v hodnotě 44 miliard dolarů (asi bilion korun). Přispěl mu mimo jiné miliardář a šéf společnosti Oracle Larry Ellison, saúdský princ Al-Valíd bin Talál nebo Sequoia Capital, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme