Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Bureš: Českou ekonomiku čeká těžký konec roku

kontrola bezinfekčnosti v restauracích a kavárnách
ČTK
Jan Bureš

Další vlna koronavirové pandemie udeřila a vší silou zasáhla střední Evropu v čele s Rakouskem a Českem. Raketový nárůst počtu nakažených dohromady se zprávami z českého průmyslu nevěští pro českou ekonomiku na konci roku nic dobrého.

Reklama

Počty nakažených v přepočtu na tisíc překročily úroveň sto (týdenní průměr) a dostáváme se pomalu ale jistě nad nejhorší čísla z října 2020 a března 2021.
Situace se dramaticky zhoršuje také v sousedním Německu a Rakousku a pak také v Nizozemí a v Belgii. Nikde však s výjimkou Rakouska není situace tak dramatická jako v Česku.

Naopak výrazně lepší čísla než severní Evropa hlásí jih v čele se Španělskem, Itálií a Francií. Částečně je to pravděpodobně důsledek vyšší proočkovanosti, částečně do jisté míry pomalejšího nástupu zimy, která už v loňském roce vedla k pozdějšímu nástupu zimní pandemické vlny.

Covidový zásah opět nemine služby

Pro českou ekonomiku ale přicházejí nadále špatné zprávy i z průmyslu, který je zasažen výpadky v subdodávkách. Tvrdá čísla za čtvrtý kvartál ještě nejsou k dispozici, ale výrazný propad výroby ve Škodě Auto (v říjnu meziročně o zhruba 50 procent) se musel na průmyslu podepsat. A ani obnovení výroby v největší české automobilce během listopadu pravděpodobně výkon celého odvětví automotive nijak výrazně nevylepší.

firemní dluhopisy

Ponziho schéma i tunelování. Studie odkrývá odvrácenou stranu korporátních dluhopisů

Téměř 500 společností využilo rozvolněných pravidel na podlimitní i nadlimitní emise dluhopisů. Část z nich skončila v insolvenci a držitelům jejich bondů v hodnotě přesahující čtyři miliardy korun zůstanou nejspíš jen oči pro pláč.

Přečíst článek

Máme tak před sebou konec roku, ve kterém dostane sektor služeb další covidový zásah, který tentokrát bude zesílen problémy v průmyslu. Naše nowcasty (zatím bez tvrdých dat z průmyslu) ukazují, že česká ekonomika se může mezikvartálně propadnout o více než dvě procenta. Pak by mohla teoreticky zaostat i za poslední prognózou ČNB.

I tak by však pravděpodobně růst sazeb na nejbližších zasedáních pokračoval dále, protože ČNB se dívá na nové vlny pandemie primárně jako na stagflační šok - to znamená takový šok, který sice sráží ekonomický výkon, ale současně posouvá ještě výš inflaci a inflační očekávání. Zvlášť ve chvíli, kdy je doprovázen dalším samovolným oslabováním české měny.

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Restaurace přijdou kvůli zpřísňování na tržbách o dalších pět miliard

Vlivem zpřísnění protipandemických opatření, kdy je ode dneška umožněn vstup do restaurací pouze očkovaným a lidem po covidu, přijdou do konce letoška jejich provozovatelé souhrnně nejspíše o pět miliard korun.

Přečíst článek

testování ve školách

Politický diář Jany Havligerové: Testování a k tomu Válek

Vláda schválila pravidelné plošné testování v základních a středních školách. Jestli bude dostatek potřebných antigenních testů, ovšem jisté není. Nemocnicím zase začínají chybět monoklonální protilátky, tedy léky, které chrání nakažené covidem před těžkým průběhem nemoci. Ale klid, objedná se, vypíše se výběrové řízení, všechno bude. Hlavní je klid na práci.  

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme