Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

plynovod - informace o tématu

Státní podnik ČEPS převzal klíčového provozovatele plynovodů NET4GAS

Státní podnik ČEPS převzal zadluženého provozovatele plynovodů NET4GAS

Státní podnik ČEPS dokončil nákup a převzetí společnosti NET4GAS Holdings, která v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. Obchod potvrdily tuzemské i evropské regulační úřady, obě strany podepsaly převodní listiny. Za zadluženou firmu zaplatí ČEPS maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Češi dovezli rekordní objem ruského plynu, přes 110 tisíc megawatthodin

Přečíst článek
Stavba plynového potrubí u Terezína na Břeclavsku, kterou zajišťuje firma Net4Gas

Lukáš Kovanda: Vláda chce utratit desítky miliard korun za plynovody, které už žádný plyn nepřepravují

Přečíst článek

Měl být spásou před topnou sezonou, nyní LNG výrazně zdražuje kvůli problémům v Austrálii

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes obnovila silný růst. Krátce po zahájení obchodů v Nizozemsku se dostala až nad 42 eur (1008 korun) za megawatthodinu (MWh), a proti závěrečné hodnotě z pátku tak vykazovala nárůst asi o 15 procent, ukazují data z trhu. Na vině jsou podle analytiků přetrvávající obavy z dopadů stávek v Austrálii.

Přečíst článek
Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Na globálních trzích s plynem se po šoku způsobeném ruským útokem na Ukrajinu začala obnovovat rovnováha, přetrvává však řada nejistot. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své zprávě o situaci na trhu s plynem.

Přečíst článek
Do České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku nedovezl žádný plyn z Ruska.

Do Česka letos ještě nepřitekl žádný plyn z Ruska, oznámil Síkela. Šetřit se bude muset dál

 Do České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku nedovezl žádný plyn z Ruska. Ten země nahradila plynem z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie, informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). V předchozích letech činil podíl ruského plynu v tuzemské spotřebě kolem 97 procent.

Přečíst článek
Plynovod Nord Stream po explozi

U plynovodů Nord Stream operovaly v době výbuchů ruské vojenské lodě, uvedl německý web

V místech, kde na dně Baltského moře loni v září explodovalo potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, se několik dní před výbuchy pohybovaly ruské válečné lodě. S odkazem na informace tajných služeb a vlastní analýzy to napsal německý zpravodajský server t-online. Podle něj šlo o plavidla, která měla potřebné vybavení na to, aby případně mohla umístit na mořské dno nálože s trhavinou.

Přečíst článek

Ceny plynu výrazně klesají. Díky nízkým teplotám si sáhly na další rekordní minimum

Cena plynu pro evropský trh pokračuje v poklesu a dnes dopoledne se kontrakt k lednovému dodání suroviny propadl až na 76,18 eura (zhruba 1847 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro ceny v Evropské unii klíčový. Cena plynu se tak dostala nejníže od února, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu.

Přečíst článek
Plynovod Nord Stream 1

Za výbuchy plynovodů Nord Stream je odpovědné britské námořnictvo, uvedla Moskva

Ruské ministerstvo obrany obvinilo britské námořnictvo z odpovědnosti za zářijové výbuchy na plynovodech Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři. Tvrzení nepodložilo žádnými důkazy, upozornila agentura Reuters. Z potrubí, které vede z Ruska do Německa, po výbuchu začal unikat plyn. Kreml již dříve připisoval odpovědnost Západu. Západní politici tato obvinění odmítli a někteří z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. Britské ministerstvo obrany obvinění odmítlo jako zcela nepravdivé.

Přečíst článek
plynovod, ilustrační foto

Češi a Poláci neustále kritizují Brusel, teď tu ale žadoní o peníze. Na dostavbu plynovodu Stork II

Češi a Poláci společně žádají Evropskou komisi a peníze na dostavbu plynovodu Stork II. Ten přitom obě strany nechaly v uplynulém desetiletí u ledu. Nyní se však kvůli energokrizi hodí.

Přečíst článek
Sídlo Gazpromu v Moskvě

Gazprom pustil do Evropy o polovinu méně plynu. Na ziscích to nepozná, jsou rekordní

Dodávky ruského zemního plynu do Evropské unie od počátku letošního roku klesly o 48 procent. Včetně Británie se snížily o 49 procent.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Stanjura: Plynu bude v zimě dost, ale levný nebude. Situace je vážná

Do 30. dubna příštího roku je zajištěný dostatečný objem energií, dodávky plynu přes zimu jsou zajištěné a kolaps nehrozí. V dnešní sněmovní debatě o novele státního rozpočtu to prohlásil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda nyní podle něj řeší ceny tak, aby byly přijatelné. Nebudou však tak nízké, jako byly například loni nebo předloni. Informoval také, že vláda se nedohodla s majitelem energetické skupiny Sev.en Pavlem Tykačem na nabídce levnějšího proudu.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Babiš jej zařízl. Nyní Fiala vrací do hry česko-polský plynovod Stork II

Plynovod Stork II měl být součástí snahy zbavit se závislosti na ruských energetických zdrojích. Vláda Andreje Babiše nejprve projekt soustavně ignorovala a nakonec jej zcela zrušila.

Přečíst článek
Reklama

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme