Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šok pro Japonce. Inflaci mají nejvyšší za čtyři desítky let

Šok pro Japonce. Inflaci mají nejvyšší inflaci za čtyři desítky let
Pixabay
 ČTK

Míra inflace v Japonsku se v lednu vyšplhala na maximum za 41 let, podniky totiž přesouvaly zvýšené náklady na domácnosti. Spotřebitelské ceny bez zahrnutí čerstvých potravin se tak meziročně zvýšily o 4,2 procenta po prosincovém nárůstu o 4,0 procenta, oznámila japonská vláda. Ceny tak rostly nejrychleji od září 1981, kdy ropná krize na Blízkém východě vedla k prudkému zdražení paliv.

Reklama

Zrychlující růst spotřebitelských cen vytváří tlak na japonskou centrální banku, aby začala zpřísňovat svou mimořádně uvolněnou měnovou politiku. Inflace se v lednu nacházela už devátý měsíc za sebou nad dvouprocentním cílem centrální banky.

Toyota Motor Manufacturing Czech

Japonci už uvykli inflaci, teď chtějí vyšší mzdy. Honda i Toyota je zvyšují nejvíce za desítky let

Japonské automobilky Honda a Toyota zvyšují mzdy nejvíce za desítky let. Míra inflace, která se v posledních dvaceti letech na rozdíl od jiných vyspělých zemí držela v Japonsku v blízkosti nuly, je totiž v zemi v současné době nejvyšší za více než 40 let. O rozhodnutí obou automobilek informuje server BBC.

Přečíst článek

„Inflace možná v lednu dosáhla vrcholu, po určitou dobu by však nemusela sestoupit zpět k dvouprocentnímu cíli centrální banky," řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom japonské makléřské společnosti SMBC Nikko Securities Jošimasa Marujama.

Sazby zůstanou nízko

Budoucí guvernér japonské centrální banky Kazuo Ueda prohlásil, že centrální banka musí zachovat mimořádně nízké úrokové sazby, aby tak podporovala křehkou ekonomiku. Ve čtvrtém čtvrtletí se japonská ekonomika vymanila z recese, tempo jejího růstu však zaostalo za očekáváním analytiků.

ilustrační foto

Japonsko poprvé v tomto století vyvezlo méně elektroniky, než dovezlo

Japonsko ve druhé polovině loňského roku podle vládních údajů vykázalo v zahraničním obchodě s elektronickými zařízeními schodek 81,2 miliardy jenů (asi 13,4 miliardy korun). Je to poprvé od roku 1998, kam sahají srovnatelné záznamy, kdy pololetní vývoz elektroniky z Japonska zaostal za dovozem. Informovala o tom agentura Kjódó. Za schodkem podle ní stojí klesající konkurenceschopnost japonských produktů a přesunování výrobních aktivit japonských podniků do zahraničí.

Přečíst článek

Hrubý domácí produkt (HDP) se v celoročním přepočtu zvýšil o 0,6 procenta po poklesu v předchozích dvou čtvrtletích. Japonsko je třetí největší ekonomikou na světě za Spojenými státy a Čínou.

Ueda upozornil, že za růstem inflace stojí spíše rostoucí náklady na dovoz surovin než silná domácí poptávka. „Je běžnou praxi preventivně reagovat na inflaci, kterou vyvolává poptávka, ale nereagovat okamžitě na inflaci, kterou vyvolává nabídka," dodal.

Ueda má podle návrhu vlády v čele centrální banky nahradit Haruhika Kurodu, jehož druhé pětileté funkční období skončí 8. dubna. Uedovo jmenování do funkce sice ještě musejí schválit obě komory parlamentu, v těch má ale vládní koalice většinu.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme