Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Japonsko poprvé v tomto století vyvezlo méně elektroniky, než dovezlo

ilustrační foto
media.oregonlive.com/
 ČTK

Japonsko ve druhé polovině loňského roku podle vládních údajů vykázalo v zahraničním obchodě s elektronickými zařízeními schodek 81,2 miliardy jenů (asi 13,4 miliardy korun). Je to poprvé od roku 1998, kam sahají srovnatelné záznamy, kdy pololetní vývoz elektroniky z Japonska zaostal za dovozem. Informovala o tom agentura Kjódó. Za schodkem podle ní stojí klesající konkurenceschopnost japonských produktů a přesunování výrobních aktivit japonských podniků do zahraničí.

Reklama

Nejnovější údaje kontrastují se situací v 90. letech minulého století, kdy odvětví elektronických zařízení výrazně zlepšovalo bilanci japonského zahraničního obchodu. Globální finanční krize z roku 2008 přiměla japonské výrobce elektroniky k přesunování produkce do zemí s nižšími náklady. Japonská elektronika navíc čelí ostré konkurenci ze strany americké společnosti Apple a dalších zahraničních značek, píše Kjódó.

Údaje japonského ministerstva financí ukázaly, že export elektronických zařízení z Japonska v loňském druhém pololetí dosáhl 9,23 bilionu jenů. Oproti první polovině roku tak stoupl o 13,9 procenta. Import se zvýšil o 17,2 procenta na 9,31 bilionu jenů.

Ve srovnání se stejným obdobím roku 1991 se dovoz elektroniky do Japonska v loňském druhém pololetí více než zdevítinásobil, zatímco vývoz se méně než zdvojnásobil, upozorňuje Kjódó.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

e-shop

Lukáš Kovanda: Zoufalé e-shopy roztočí kolo obřích slev. Pro každý pátý obchod to bude poslední jízda

V Česku příštích měsíců může zkrachovat až 10 tisíc internetových obchodů, míní experti. Každý pátý e-shop bojuje o přežití. V zoufalství „posledního tažení“ pravděpodobně nabídnou až absurdně vysoké slevy. Zákazníkům se vyplatí s nákupy počkat.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

První model walkmanu představila společnost Sony 1. července 1979.

FOTOGALERIE: Walkman slaví 44 let. V dětství dnešních padesátníků jej chtěl každý

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme