Reklama

Slitování s krachující First Republic Bank. Velké banky ji podpoří desítkami miliard dolarů

Slitování s krachující First Republic Bank. Velké banky ji podpoří desítkami miliard dolarů
Profimedia
 ČTK

Skupina předních amerických bank se dohodla, že podpoří regionální finanční ústav First Republic Bank prostřednictvím vkladů v hodnotě 30 miliard dolarů (téměř 680 miliard korun). Banky to oznámily ve společné tiskové zprávě. Potvrdily tak předchozí informace zpravodajských agentur.

Reklama

Kalifornská společnost First Republic se dostala pod tlak v důsledku nedávného kolapsu amerických finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. Podle tiskové zprávy vloží peníze do firmy First Republic celkem 11 velkých amerických bank, například Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase a Wells Fargo.

Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.

Krach Silicon Valley Bank v grafech a číslech. Proč je její pád tak zásadní?

Pokud by někdo přemýšlel, v čem je krach americké Silicon Valley Bank kromě obav nadměrného počtu klientů o své peníze tak zásadní, mohou mu pomoci grafy, které dala dohromady agentura Bloomberg. Ukazují nejen rapidní propad cen akcií bank, ale i související katapultování indexu strachu na Wall Street či největší pokles výnosu amerických vládních dvouletých dluhopisů od roku 1987.

Přečíst článek

„Tento krok největších amerických bank odráží jejich důvěru ve First Republic a v banky všech velikostí," uvedly banky v tiskové zprávě. „Regionální, střední a malé banky mají zásadní význam pro zdraví a fungování našeho finančního systému," dodaly.

Bankovní systém zůstává v dobrém stavu, tvrdí šéfka financí

Kolaps bank SVB a Signature v posledních dnech vyvolal obavy ohledně zdraví bankovního sektoru ve Spojených státech. Americká ministryně financí Janet Yellenová včera nicméně uvedla, že americký bankovní systém zůstává v dobrém stavu a že Američané se nemusejí obávat o své bankovní vklady.

Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse.

Evropské banky zůstávají v dobrém stavu. Švýcarsku Moody's ponechala rating Aaa

Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu dvou amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse. Uvedla to americká ratingová agentura Moody's. Upozornila, že evropské banky mají menší část aktiv v dluhopisech, takže je tolik neohrožují výkyvy úrokových sazeb jako finanční ústavy ve Spojených státech.

Přečíst článek

„Vláda podnikla rozhodné a rázné kroky k posílení důvěry veřejnosti (v americký bankovní systém)," řekla Yellenová finančnímu výboru amerického Senátu. „Mohu členy výboru ujistit, že náš bankovní systém zůstává zdravý a že Američané si mohou být jisti, že jejich vklady jim v případě potřeby budou k dispozici," dodala.

Více o vývoji týkající se krachu Silicon Valley Bank čtěte zde:

Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Panické výprodeje akcií bank snížily jejich hodnotu o téměř půl bilionu dolarů

Hodnota světových finančních akcií se po krachu Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank snížila za dva dny o 465 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun). Uvedla to agentura Bloomberg, která přitom zohlednila firmy zahrnuté v indexech MSCI World Financials a MSCI EM Financials. Investoři od New Yorku po Tokio se zbavují akcií finančních institucí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Vláda USA si krátkodobě půjčuje nejdráže v dějinách, houstne totiž strach z bankrotu

Bílý dům si krátkodobě půjčuje nejdráž v dějinách. Houstne strach z bankrotu USA

Přečíst článek
Novým prezidentem Světové banky (SB) se stane americký podnikatel indického původu Ajay Banga (63).

Šéfem Světové banky (SB) se stane sikh Ajay Banga. Bude řešit klimatické změny a další globální krize

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme