Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Panické výprodeje akcií bank snížily jejich hodnotu o téměř půl bilionu dolarů

Burza v Pekingu (ilustrační foto)
Profimedia
 ČTK

Hodnota světových finančních akcií se po krachu Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank snížila za dva dny o 465 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun). Uvedla to agentura Bloomberg, která přitom zohlednila firmy zahrnuté v indexech MSCI World Financials a MSCI EM Financials. Investoři od New Yorku po Tokio se zbavují akcií finančních institucí.

Reklama

Ztráty se v úterý ještě prohloubily. Dílčí index MSCI Asia Pacific Financials klesl až o 3,1 procenta a dostal se na nejnižší úroveň od 29. listopadu. Japonská finanční skupina Mitsubishi UFJ Financial se propadla o 8,6 procenta, jihokorejská Hana Financial odepsala 3,9 procenta a australská ANZ klesla o 1,5 procenta.

Po krachu SVB na trhu panují obavy, že finanční instituce by mohly pocítit dopad svých investic do dluhopisů a dalších nástrojů. V pondělí výnosy dluhopisů americké vlády prudce klesly v souvislosti s očekáváním, že americká centrální banka (Fed) kvůli otřesům v bankovním sektoru odloží zvýšení úrokových sazeb.

K nejhůře postiženým patřily v pondělí americké regionální banky. Jejich index KBW Regional Banking Index se propadl o 7,7 procenta, což je neprudší pokles od června 2020. Podobně oslabovaly akcie evropských bank. V Asii se neklid na trhu nejvíce odrazil na japonských bankách.

Karel Růžička z Trinity Bank: Investoři zavírají rizikové pozice. Koruny se to dotkne jen omezeně

Karel Růžička: Investoři kvůli SVB zavírají rizikové pozice. Koruny se to dotkne jen omezeně

Česká koruna během prvních dvou měsíců letošního roku nepřetržitě posilovala a tento vývoj část finančních trhů překvapoval. Nejsilnější úrovně od počátku roku dosáhla 1. března, kdy byla vůči euru silnější o téměř 3,5 procenta a vůči americkému dolaru o tři procenta. Dělo se tak nehledě na zhoršující se fundamentální ukazatele, jako je vývoj běžného účtu platební bilance nebo rozpočtové hospodaření státu, upozorňuje ředitel Treasury v Trinity Bank Karel Růžička.

Přečíst článek

Od New Yorku po Tokio samé výprodeje

Hlavní index japonské burzy Nikkei v úterý odepsal 2,2 procenta na 27 222,04 bodu, zaznamenal nejhorší pokles od 20. prosince. Oslabila valná většina sektorů, nejvýrazněji banky, pojišťovny a těžařské společnosti.

Vše o dění po pádu Silicon Valley Bank čtěte zde:

Z obav ohledně důsledků pádu SVB v úterý klesly na více než dvouměsíční minimum čínské akcie. Hlavní index čínských akcií CSI 300 klesl o 0,6 procenta a den uzavřel na hodnotě 3984,70 bodu, a dostal se tak nejníže od ledna. Hlavní index hongkongských akcií Hang Seng odepsal 2,3 procenta na 19 247,96 bodu.

Panevropský index Stoxx Europe 600 kolem úterního poledne stoupal o 0,1 procenta a pohyboval se kolem 443,18 bodu. Jeho dílčí bankovní index odepisoval 0,7 procenta.

Průčelí pobočky americké First Republic Bank v Los Angeles

I přes pomoc Fedu se propadly akcie dalších amerických bank až o desítky procent

I přes nedělní zásah amerického Fedu a pomoc klientům z krachujících Silicon Valley Bank a Signature Bank v pondělí ráno newyorského času až o desítky procent klesly akcie dalších bank ve Spojených státech. Největší propad zaznamenaly Western Alliance Bancorp. a First Republic Bank, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jerome Powell, šéf Fed

Fed po pádu bank ubral v utahování měnové politiky. Úrok zvedl o čtvrt procentního bodu

Přečíst článek

Credit Suisse je jen „špička ledovce“, varuje člen vedení největší banky v USA

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme