Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Panické výprodeje akcií bank snížily jejich hodnotu o téměř půl bilionu dolarů

Burza v Pekingu (ilustrační foto)
Profimedia
 ČTK

Hodnota světových finančních akcií se po krachu Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank snížila za dva dny o 465 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun). Uvedla to agentura Bloomberg, která přitom zohlednila firmy zahrnuté v indexech MSCI World Financials a MSCI EM Financials. Investoři od New Yorku po Tokio se zbavují akcií finančních institucí.

Reklama

Ztráty se v úterý ještě prohloubily. Dílčí index MSCI Asia Pacific Financials klesl až o 3,1 procenta a dostal se na nejnižší úroveň od 29. listopadu. Japonská finanční skupina Mitsubishi UFJ Financial se propadla o 8,6 procenta, jihokorejská Hana Financial odepsala 3,9 procenta a australská ANZ klesla o 1,5 procenta.

Po krachu SVB na trhu panují obavy, že finanční instituce by mohly pocítit dopad svých investic do dluhopisů a dalších nástrojů. V pondělí výnosy dluhopisů americké vlády prudce klesly v souvislosti s očekáváním, že americká centrální banka (Fed) kvůli otřesům v bankovním sektoru odloží zvýšení úrokových sazeb.

K nejhůře postiženým patřily v pondělí americké regionální banky. Jejich index KBW Regional Banking Index se propadl o 7,7 procenta, což je neprudší pokles od června 2020. Podobně oslabovaly akcie evropských bank. V Asii se neklid na trhu nejvíce odrazil na japonských bankách.

Karel Růžička z Trinity Bank: Investoři zavírají rizikové pozice. Koruny se to dotkne jen omezeně

Karel Růžička: Investoři kvůli SVB zavírají rizikové pozice. Koruny se to dotkne jen omezeně

Česká koruna během prvních dvou měsíců letošního roku nepřetržitě posilovala a tento vývoj část finančních trhů překvapoval. Nejsilnější úrovně od počátku roku dosáhla 1. března, kdy byla vůči euru silnější o téměř 3,5 procenta a vůči americkému dolaru o tři procenta. Dělo se tak nehledě na zhoršující se fundamentální ukazatele, jako je vývoj běžného účtu platební bilance nebo rozpočtové hospodaření státu, upozorňuje ředitel Treasury v Trinity Bank Karel Růžička.

Přečíst článek

Reklama

Od New Yorku po Tokio samé výprodeje

Hlavní index japonské burzy Nikkei v úterý odepsal 2,2 procenta na 27 222,04 bodu, zaznamenal nejhorší pokles od 20. prosince. Oslabila valná většina sektorů, nejvýrazněji banky, pojišťovny a těžařské společnosti.

Vše o dění po pádu Silicon Valley Bank čtěte zde:

Z obav ohledně důsledků pádu SVB v úterý klesly na více než dvouměsíční minimum čínské akcie. Hlavní index čínských akcií CSI 300 klesl o 0,6 procenta a den uzavřel na hodnotě 3984,70 bodu, a dostal se tak nejníže od ledna. Hlavní index hongkongských akcií Hang Seng odepsal 2,3 procenta na 19 247,96 bodu.

Panevropský index Stoxx Europe 600 kolem úterního poledne stoupal o 0,1 procenta a pohyboval se kolem 443,18 bodu. Jeho dílčí bankovní index odepisoval 0,7 procenta.

Průčelí pobočky americké First Republic Bank v Los Angeles

I přes pomoc Fedu se propadly akcie dalších amerických bank až o desítky procent

I přes nedělní zásah amerického Fedu a pomoc klientům z krachujících Silicon Valley Bank a Signature Bank v pondělí ráno newyorského času až o desítky procent klesly akcie dalších bank ve Spojených státech. Největší propad zaznamenaly Western Alliance Bancorp. a First Republic Bank, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jerome Powell, šéf Fed

Fed po pádu bank ubral v utahování měnové politiky. Úrok zvedl o čtvrt procentního bodu

Přečíst článek

Credit Suisse je jen „špička ledovce“, varuje člen vedení největší banky v USA

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme