Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Misi na Tchaj-wan doprovodí české startupy. Zaujmou ostrovní investory?

Misi na Tchaj-wan doprovodí české startupy. Zaujmou ostrovní investory?
iStock
 nst
nst

Nejpočetnější česká politicko-podnikatelská mise na Tchaj-wan v čele se šéfkou sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou ke konci března bude šancí i pro tuzemské technologické startupy. V takzvaném „ideathonu“ se utkají v třídenním klání se svými ostrovními protějšky a odprezentují svá řešení tamním investorům. Ty nejlepší pak svou práci představí na prestižním Smart City Summit & Expo, který se na Tchaj-wanu koná ve dnech 28. až 31. března. 

Reklama

Historicky první tchajwansko-český Ideathon je výzvou pro startupy, které chtějí expandovat do jihovýchodní Asie. Země jej pořádají, aby prohloubily svou technologickou spolupráci,“ uvedl Tom Cironis, ředitel platformy Startup Kitchen, která akci pořádá společně s Česko-tchajwanskou obchodní komorou. „Česko je příliš těsné pro projekt s globálními ambicemi a Tchaj-wan je skvělá vstupní brána pro asijský trh,” dodal.

Největší delegace v novodobé historii

Do hlavního města Tchaj-peje míří největších česká delegace v novodobé historii, v jejímž čele stojí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Členy zhruba stočlenné výpravy budou zástupci firem z oborů nanotechnologií, e-mobility, inovací ve zdravotnictví, umělé inteligence, cirkulární ekonomiky, informačních a komunikačních technologií nebo energetiky.

Česko-tchajwanská obchodní komora

mezinárodní obchod, ilustrační foto

Bonus až do výše čtyř ročních platů! Tchajwanský přepravce rozdal zaměstnancům milionové odměny

Opravdu šťastný konec roku přichystala svým zaměstnancům tchajwanská přepravní firma Evergreen Marine. Na konci roku jim vyplatila v průměru bonus ve výši 50 měsíčních mezd, tedy ekvivalent čtyř roků práce. Umožnily jí to hospodářské výsledky. Firma těžila z oživení zájmu o přepravní služby a z rozmachu lodní dopravy. S odkazem na své zdroje to napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Ideathon je vhodný pro startupy a inovátory, kteří touží po poznání asijského teritoria a přemýšlí o expanzi na tento trh,“ uvedla Alice Rezková, spoluzakladatelka a ředitelka Česko-tchajwanské obchodní komory a analytička se specializací na ekonomické politiky zemí jižní, jihovýchodní a východní Asie. Startupy se mohou přihlásit do 7. března na webu akce.

Organizátory akce jsou Česko-tchajwanská obchodní komora společně s platformou Startup Kitchen, a hlavními partnery jsou Technologická Inkubace od Czechinvestu, fond Taiwania Capital (který nyní otevřel fond pro region střední a východní Evropy), Startup Terrace, Meet Global a Taiwan Diplomacy Digital Assocation. Newstream je mediálním partnerem akce.

 

Polovina podnikatelské části delegace, kterou povedou prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a předseda Česko-tchajwanské obchodní komory Pavel Diviš, poletí s předsedkyní dolní parlamentní komory i do Koreje. Zbývající se vypraví komerční linkou pouze na Tchaj-wan. „Co do počtu celkových přihlášených půjde o vůbec nejpočetnější výpravu Svazu průmyslu a dopravy od roku 2017. Tak velký ohlas jenom potvrzuje, že obě země jsou pro české podnikatele zajímavé a mají pro náš export obrovský potenciál,” uvedl již dříve Hanák.

Petr Pavel podle Pekingu „zranil city čínského lidu“

Česko-tchajwanské vztahy se nedávno dostaly do centra pozornosti komunistického Pekingu, který ostrovní stát považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Petr Pavel těsně po svém zvolení za prezidenta ČR v lednových volbách mimo jiné telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-we. 

„(Telefonát) představuje vážné vměšování do vnitřních záležitostí Číny a zranil city čínského lidu,” prohlásila tehdy mluvčí čínské diplomacie Mao Ning. Prahu vyzvala, aby „okamžitě přijala účinná opatření, která by eliminovala negativní dopady tohoto incidentu a zabránila nenapravitelnému poškození čínsko-českých vztahů”. Výrazně tvrdší reakci pak v Pekingu vzbudila loni v srpnu návštěva Tchaj-wanu šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a poté pětice amerických kongresmanů, kdy Peking opět Tchaj-wanu pohrozil armádou.

Továrna spotřební elektroniky v Šen-čenu - ilustrační snímek

Technologická éra „Made in China“ uvadá. Apple a spol. se přesouvají do Vietnamu a Indie

V nadcházejících týdnech Apple a Google představí nejnovější generaci svých smartphonů a zdůrazní novinky oproti předchozím modelům. Ale jedné z nejvýznamnějších změn si spotřebitelé zřejmě ani nevšimnou – z mnohých z těchto telefonů zmizí nápis „Made in China“ nebo chcete-li „Made in PRC“. Technologičtí giganti včetně Amazonu či Foxconnu pomalu a jistě přesouvají výrobu do jiných asijských zemí. Nejvíce z toho zatím těží Vietnam, ale také Indie, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

První diplomatická roztržka. Čína je protestuje proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

První diplomatická roztržka. Čína „rezolutně protestuje“ proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme