Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Technologická éra „Made in China“ uvadá. Apple a spol. se přesouvají do Vietnamu a Indie

Továrna spotřební elektroniky v Šen-čenu - ilustrační snímek
Steve Jurvetson / Creative Commons / CC BY 2.0
Dušan Kütner
duk

V nadcházejících týdnech Apple a Google představí nejnovější generaci svých smartphonů a zdůrazní novinky oproti předchozím modelům. Ale jedné z nejvýznamnějších změn si spotřebitelé zřejmě ani nevšimnou – z mnohých z těchto telefonů zmizí nápis „Made in China“ nebo chcete-li „Made in PRC“. Technologičtí giganti včetně Amazonu či Foxconnu pomalu a jistě přesouvají výrobu do jiných asijských zemí. Nejvíce z toho zatím těží Vietnam, ale také Indie, napsal deník The New York Times.

Reklama

Posun v myšlení technologických firem je reakcí na rostoucí obavy z geopolitického napětí a problémů v dodavatelských řetězcích, způsobených v posledních dvou letech tvrdými proticovidovými opatřeními a lockdowny mnohamilionových čínských měst z rozhodnutí Pekingu.

Americké společnosti ale vidí ještě další a větší rizika – celní válku s Pekingem s cílem snížit přebytek bilance obchodu Číny s USA, kterou zahájil předchozí prezident USA Donald Trump. Obchodní válku těchto dvou mocností nedávno také vyšponovala čínská reakce na nedávnou návštěvu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu. Technologické firmy se tak obávají, že spolupráce s dodavatelskými firmami v Číně je může dostat doprostřed jejího eskalujícího konfliktu se Spojenými státy o Tchaj-wan, napsal deník The New York Times.

Apple zanedlouho představí nový iPhone

Apple vyrobí nové iPhony v Indii. Chce nabourat nadvládu nevyzpytatelné Číny

Indie se stane ještě významnější zemí v technologické revoluci. Kvůli prohlubujícím se problémům s dodávkami z Číny se Apple rozhodl výrazně navýšit množství iPhonů vyrobených právě v Indii. Telefony se však na trh dostanou později než ty čínské, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Čína je stále zdaleka nejdominantnějším výrobcem spotřební elektroniky. Ze země se ale nestěhuje jen výroba chytrých telefonů – Apple vyrábí iPady v severním Vietnamu, Microsoft letos z vietnamského Ho Či Minova Města začal dodávat herní konzole Xbox, Amazon vyrábí své multimediální zařízení Fire TV v Čennai v Indii. Před několika lety byly všechny tyto produkty vyráběny v Číně. V blízké době se velmi malá část nejnovějších iPhonů od Applu bude vyrábět v Indii a část nejnovějších telefonů Pixel od Googlu právě ve Vietnamu. 

Čínské výrobní impérium se otřásá

Čína ve středu oznámila, že podle průzkumu nákupních manažerů v zemi se aktivita továren v srpnu již druhý měsíc po sobě snížila. „Výrobní impérium v ​​Číně se otřásá,“ řekl Lior Susan, zakladatel společnosti Eclipse Venture Capital, která investuje do hardwaru a výrobních start-upů. „Stále více zahraničního kapitálu bude stahovat výrobu z Číny a hledat alternativu,” dodal.

Apple, ilustrační foto

Apple chce vyrábět Macbooky i Apple Watch ve Vietnamu

Dodavatelé americké společnosti Apple jednají o plánu, že začnou vyrábět hodinky Apple Watch a notebooky MacBook ve Vietnamu, napsal japonský list Nikkei Asia. Čínský dodavatel společnosti Apple Luxshare Precision Industry a tchajwanská společnost Foxconn zahájili zkušební výrobu hodinek Apple Watch v severním Vietnamu, napsal Nikkei.

Přečíst článek

Všichni přemýšlí o stěhování, i když o tom ještě nejednají,“ řekla Anna-Katrina Shedletsky, zakladatelka společnosti Instrumental se sídlem v kalifornské Bay Area, která vzdáleně monitoruje montážní linky pro americké výrobce elektroniky.

Apple začal o přesunu části výroby přemýšlet již počátkem roku 2020 po propuknutí první vlny covidu, která poprvé uzavřela továrny v Číně. Vietnam – v němž už firma vyráběla sluchátka AirPods – se stal velmi diskutovanou možností. Od té doby Apple začal ve Vietnamu vyrábět hodinky a přesunul tam část výroby iPadů. V nejnovějším seznamu 200 největších dodavatelů společnosti Apple jich 20 má továrny ve Vietnamu. V Číně jich je ale stále 155.

Fronta před prodejnou Apple v Šanghaji, poté, co Apple dal do prodeje nejnovější iPhone 13

Lockdown v Číně připraví Apple o miliardy z příjmů. Vývoj nového iPhonu nabírá zpoždění

Vývoj nejméně jednoho z nových vlajkových přístrojů iPhone společnosti Apple pro letošní rok se zpozdil kvůli pandemickým omezením v Číně, píše japonský list Nikkei, který se odvolává na několik zdrojů obeznámených se situací.

Přečíst článek

Foxconn, největší smluvní výrobce Applu, nedávno podepsal smlouvu na 300 milionů dolarů na expanzi v severním Vietnamu a nové továrny, které podle tamních médií vytvoří 30 tisíc pracovních míst. Foxconn přitom podle údajů vietnamské vlády v zemi již zainvestoval asi 1,5 miliardy dolarů.

Důvodem je i levnější pracovní síla – Foxconn v provincii Bac Ninh v severovýchodním Vietnamu chce „urychleně“ najmout 5000 pracovníků s nabídkou zhruba 300 dolarů měsíčního platu. Je to méně než polovina měsíčního platu, který Foxconn nabízí novým zaměstnancům u svých montážních linek v Šen-čenu v jihovýchodní Číně. A za posledních deset let dělníci v Číně podle tamního statistického úřadu ztrojnásobili svůj roční příjem na více než 9300 dolarů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme