Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pekarová-Adamová - informace o tématu

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš má nový účes, Fiala nový proslov a Pekarová se nestačí divit

Do voleb do Evropského parlamentu zbývá jen týden, a politici se obuli do vrcholné fáze kampaně. Andrej Babiš si užíval s dinosaury, mamutem, medvědem a dětmi na skákacím hradu, a v neděli dal čerstvý sestřih. Petr Fiala dostál své důstojnosti a pouze natočil video, ve kterém vyzval voliče, aby dali hlas občanskému demokratovi Filipu Bendovi. Bratr poslance Bendy je kandidátce Spolu do EP až na osmém místě. No a v dolní komoře parlamentu se poslanci koulují. Boj vypuknul poté, co se zjistilo, že ve sněmovně sněží.

Přečíst článek
Předseda vlády ČR Petr Fiala (druhý zleva) a ministr zemědělství Marek Výborný (vlevo) se setkali se zemědělci v družstvu Pooslaví Nová Ves,

Politický diář Jany Havligerové: Takhle my tu žijeme

Top fotografií uplynulých dní s kandidaturou na snímek roku se stal portrét premiéra Fialy v igelitových návlecích. Na boty je natáhl při návštěvě kravína Pooslaví Nová Ves, kterému šéfuje bratr ministra Mariana Jurečky. Za symbol vládního úspěchu týdne se dá označit (ne)dohoda ministerského předsedy s lékaři. Staří latiníci sice říkali „svět chce být klamán, nechť tedy klamán je“, ale Fiala by si měl radši opakovat, že lidi nemají rádi, když z nich kdokoliv dělá pitomce.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Když politici zahodí šanci raději mlčet

Sněmovna minulý čtvrtek žila mimořádnou schůzí k energetice, poslanec Babiš už nadcházejícím státním svátkem. V jeho téměř hodinovém projevu o energetice nepadlo pomalu ani slovo, věnoval se tomu, co se podle něj občané nedozvědí. „Zítra budete, vážení spoluobčané, slyšet, jak je to všechno skvělé. No, není to skvělé. Nám totiž tady téměř nic nepatří. Nemáme ani jednu vlastní státní banku, nemáme ani jeden vlastní řetězec. O tom zítra neuslyšíte. Budeme slyšet ty tradiční provládní plky.“ Ano, máme holé ruce, jen Babiš má Agrofert.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Vláda neuhne a průzkumy bere s velkou rezervou

Ministr financí Stanjura je přesvědčený, že i když se zhoršuje ekonomický výhled, průmyslníci žehrají kvůli cenám energií a odbory chystají stávky, je hlavní neuhnout a pokračovat v tom, co pětikoalice začala. Neuhnout by bylo dobré, podstatnější je nezacouvat.

Přečíst článek
Poslankyně Alena Schillerová (ANO) během schůze Sněmovny debatuje s Andrejem Babišem.

Politický diář Jany Havligerové: Vládne ANO z opozice?

Ministr Stanjura byl místo na vládní tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku na Letních Shakespearovských slavnostech na Pražském hradě. Podle rezortu financí nebyla jeho absence fatální, neb správce státní kasy jednotlivá opatření ozdravného balíčku intenzivně komunikuje už od 11. května. To je fakt, a to takovým způsobem, že je skutečně lepší, že na zmíněné tiskovce nebyl. Pro dušení zdraví jeho vládních kolegů a hlavně široké veřejnosti rozhodně.

Přečíst článek
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová při setkání s jihokorejským premiérem Han Duk-soem, 23. března 2023, Soul.

Pekarová Adamová a její velká delegace na Tchaj-wanu vzbudila pozornost

Tchajwanská média si všímají návštěvy předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Agentura CNA vyzdvihuje velikost české delegace, která čítá více než 150 lidí, a připomíná, že se Pekarová Adamová v pondělí setká s prezidentkou ostrova Cchaj Jing-wen. Tchajwanský web Taipei Times uvádí, že šéfka sněmovny během své pětidenní návštěvy Tchaj-wanu podepíše společné prohlášení o legislativní spolupráci a v úterý promluví v tamním parlamentu. Čínské velvyslanectví v Praze návštěvu odsoudilo.

Přečíst článek
Předseda opozičního ANO Andrej Babiš (uprostřed) dvakrát odmítl respektovat rozhodnutí koaliční většiny ve Sněmovně o omezení řečnické doby pro všechny a opustit řečniště.

Vášně ve Sněmovně kvůli důchodům. Babiš odmítal opustit mikrofon

Předseda opozičního ANO Andrej Babiš dvakrát odmítl respektovat rozhodnutí koaliční většiny ve Sněmovně o omezení řečnické doby pro všechny a opustit řečniště. Kolem něj se shromáždili poslanci opozice, aby zabránili případnému Babišovu vyvedení ze sálu. Schůze dolní komory byla nejprve na deset minut přerušena. Situace se ale příliš nezměnila a schůze byla znovu přerušena.

Přečíst článek

Misi na Tchaj-wan doprovodí české startupy. Zaujmou ostrovní investory?

Nejpočetnější česká politicko-podnikatelská mise na Tchaj-wan v čele se šéfkou sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou ke konci března bude šancí i pro tuzemské technologické startupy. V takzvaném „ideathonu“ se utkají v třídenním klání se svými ostrovními protějšky a odprezentují svá řešení tamním investorům. Ty nejlepší pak svou práci představí na prestižním Smart City Summit & Expo, který se na Tchaj-wanu koná ve dnech 28. až 31. března. 

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Vyšší daně versus pozdější důchod

Vládní politici čím dále častěji vypouštějí balonek, jímž testují, jak veřejnost přijme záměr navyšovat věk odchodu do důchodu. Už loni ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka hlásal, že navýšení věku odchodu do důchodu je v ČR nevyhnutelné, a to nejpozději kolem roku 2030. Nyní téma vrací na stůl další vrcholní politici vládní pětikoalice, například šéfka sněmovny Markéta Adamová Pekarová, která ovšem krok podmiňuje širší reformou penzí. Ministr financí Zbyněk Stanjura pak podle materiálu z jednání koaliční rady v minulém týdnu už črtá poměrně konkrétní obrysy toho, co se chystá.

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Politický diář Jany Havligerové: O čem se šušká v politických kuloárech

Proslýchá se, že přítel po boku nově zvolené hlavy státu, lobbista Kolář, má téměř hotovou knihu o historické cestě generála Pavla z obce Černouček na Pražský hrad. Prozatím s pracovním názvem – „Jak jsem panáčkovi z gumy vdechl život“. Bude to prý bestseller. Coming soon.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme