Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pekarová-Adamová - informace o tématu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta-Pekarová Adamová.

I o Velikonocích byli politici ve střehu

Předsedkyni sněmovny, šéfce TOPO9 Markétě Pekarové Adamové nedá spočinout Miroslav Kalousek, její předchůdce v čele strany. Pokud by založil novou politickou partaj, byla by to podle ní velká chyba. No, jak pro koho.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Vláda neuhne a průzkumy bere s velkou rezervou

Přečíst článek
Poslankyně Alena Schillerová (ANO) během schůze Sněmovny debatuje s Andrejem Babišem.

Politický diář Jany Havligerové: Vládne ANO z opozice?

Ministr Stanjura byl místo na vládní tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku na Letních Shakespearovských slavnostech na Pražském hradě. Podle rezortu financí nebyla jeho absence fatální, neb správce státní kasy jednotlivá opatření ozdravného balíčku intenzivně komunikuje už od 11. května. To je fakt, a to takovým způsobem, že je skutečně lepší, že na zmíněné tiskovce nebyl. Pro dušení zdraví jeho vládních kolegů a hlavně široké veřejnosti rozhodně.

Přečíst článek
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová při setkání s jihokorejským premiérem Han Duk-soem, 23. března 2023, Soul.

Pekarová Adamová a její velká delegace na Tchaj-wanu vzbudila pozornost

Tchajwanská média si všímají návštěvy předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Agentura CNA vyzdvihuje velikost české delegace, která čítá více než 150 lidí, a připomíná, že se Pekarová Adamová v pondělí setká s prezidentkou ostrova Cchaj Jing-wen. Tchajwanský web Taipei Times uvádí, že šéfka sněmovny během své pětidenní návštěvy Tchaj-wanu podepíše společné prohlášení o legislativní spolupráci a v úterý promluví v tamním parlamentu. Čínské velvyslanectví v Praze návštěvu odsoudilo.

Přečíst článek
Předseda opozičního ANO Andrej Babiš (uprostřed) dvakrát odmítl respektovat rozhodnutí koaliční většiny ve Sněmovně o omezení řečnické doby pro všechny a opustit řečniště.

Vášně ve Sněmovně kvůli důchodům. Babiš odmítal opustit mikrofon

Předseda opozičního ANO Andrej Babiš dvakrát odmítl respektovat rozhodnutí koaliční většiny ve Sněmovně o omezení řečnické doby pro všechny a opustit řečniště. Kolem něj se shromáždili poslanci opozice, aby zabránili případnému Babišovu vyvedení ze sálu. Schůze dolní komory byla nejprve na deset minut přerušena. Situace se ale příliš nezměnila a schůze byla znovu přerušena.

Přečíst článek

Misi na Tchaj-wan doprovodí české startupy. Zaujmou ostrovní investory?

Nejpočetnější česká politicko-podnikatelská mise na Tchaj-wan v čele se šéfkou sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou ke konci března bude šancí i pro tuzemské technologické startupy. V takzvaném „ideathonu“ se utkají v třídenním klání se svými ostrovními protějšky a odprezentují svá řešení tamním investorům. Ty nejlepší pak svou práci představí na prestižním Smart City Summit & Expo, který se na Tchaj-wanu koná ve dnech 28. až 31. března. 

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Vyšší daně versus pozdější důchod

Vládní politici čím dále častěji vypouštějí balonek, jímž testují, jak veřejnost přijme záměr navyšovat věk odchodu do důchodu. Už loni ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka hlásal, že navýšení věku odchodu do důchodu je v ČR nevyhnutelné, a to nejpozději kolem roku 2030. Nyní téma vrací na stůl další vrcholní politici vládní pětikoalice, například šéfka sněmovny Markéta Adamová Pekarová, která ovšem krok podmiňuje širší reformou penzí. Ministr financí Zbyněk Stanjura pak podle materiálu z jednání koaliční rady v minulém týdnu už črtá poměrně konkrétní obrysy toho, co se chystá.

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Politický diář Jany Havligerové: O čem se šušká v politických kuloárech

Proslýchá se, že přítel po boku nově zvolené hlavy státu, lobbista Kolář, má téměř hotovou knihu o historické cestě generála Pavla z obce Černouček na Pražský hrad. Prozatím s pracovním názvem – „Jak jsem panáčkovi z gumy vdechl život“. Bude to prý bestseller. Coming soon.

Přečíst článek
Kongres Občanské demokratické strany, 9. dubna 2022, Praha. Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Politický diář Jany Havligerové: Politici dokážou poradit

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se pořádně opřel do Pirátů: „Jsou aktivistická banda, která dokáže jen křičet, ale nejsou za ní žádné činy.“ Takže by měli po českém předsednictví Evropské unie z Fialova kabinetu vystoupit. Proč až po předsednictví? Protože Zdechovský doufá, jak řekl, že Česko projde předsednictvím s velikou grácií a nepadne vláda. Je to prostě lidovec.

Přečíst článek
Kongres Občanské demokratické strany, 9. dubna 2022, Praha. Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Politický diář Jany Havligerové: Ministerské nápady, které nic (a za nic) nestojí

Vládní politici, a také šéfka sněmovny, aby nezůstala pozadu, si v poslední době oblíbili frázi – všichni zchudneme. Jistě, to víme. Dokonce víme i to, že ne všichni zchudneme stejně. Tak do té bídy alespoň jeden tip zdarma: Omezte se na novinky, milí politici.

Přečíst článek
Kandidát pirátů na ministra zahraničí Jan Lipavský při návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech 7. prosince 2021.

Politický diář: Hlavně neskákat na špek, piráti

Prezident Zeman nejmenováním Jana Lipavského (na snímku při návštěvě hlavy státu v Lánech) na post ministra zahraničí zamířil na nejslabší článek pětikoalice. Doufejme, že mu piráti neskočí na špek, a nezačnou se bouřit proti nastolení vlády. Snad jim dojde, že trvat na tom, aby vláda byla jmenována kompletně včetně jejich kandidáta, může znamenat i několika měsíční odklad nástupu nového kabinetu. Zhoubný odklad.

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením o šest miliard korun. Na sociální síti to dnes uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Na vzdělávání na veřejných vysokých školách je nyní určeno 30,9 miliardy korun. Navýšení peněz pro vysoké školství potvrdila také předsedkyně České konference rektorů Milena Králíčková. 
Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil 🔥požár, se  zřítila, uvedl mluvčí 🚒 dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla. Požár těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i velkou část střechy. Při dnešním zřícení fasády nebyl nikdo zraněn, uvádějí dánské noviny Jyllands-Posten.
Pražský dopravní podnik 🚌obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě vyčíslil advokát případnou škodu na 1,31 miliardy korun a vyzval k dodržení původní dohody
Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme