Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proti proudu. Čína snižuje další úrokové sazby na historické minimum

Čína, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Čínská centrální banka opět snížila některé úrokové sazby. Chce tak povzbudit ekonomiku oslabenou realitní krizí a protikoronavirovými opatřeními. Zároveň jde proti trendu v ostatních velkých ekonomikách, které úroky kvůli vysoké inflaci spíše zvyšují.

Reklama

Základní úroková sazba jednoletého úvěru (LPR), která představuje měřítko nejvýhodnějších sazeb, jaké mohou banky podnikům a domácnostem nabídnout, byla snížena na 3,65 z 3,70 procenta. Pětiletá referenční úroková sazba se snížila o 0,15 procentního bodu na 4,3 procenta, uvedla banka ve svém pondělním sdělení. Obě sazby jsou tak nyní na svých historických minimech. Jednoletá LPR se naposledy snižovala v lednu, pětiletá LPR pak v květnu, uvedla agentura AFP.

Inflace, ilustrační foto

Češi chudnou jako nikdy dřív, přestože suma na výplatnici roste. Tato ukolébavka ale brzy dohraje

Reálné výdělky Čechů letos nejpravděpodobněji klesnou takřka o desetinu. Skutečný pád životní úrovně si Češi ale ještě plně neuvědomují, zatím podléhají mentální iluzi, která tlumí jejich rozhořčení.

Přečíst článek

Čína je poslední velkou ekonomikou, která udržuje přísnou zdravotní politiku takzvané nulové tolerance covidu-19. Ta vede k omezením a neočekávaným odstávkám firem, jakmile jsou v nich zaznamenány případy nákazy.

Nemovitosti, které se stavebnictvím představují více než čtvrtinu čínského hrubého domácího produktu (HDP), pak doplácejí na opatření přijatá Pekingem v roce 2020, která měla snížit zadluženost sektoru. Mnoho developerských firem krachuje a zastavuje stavební projekty.

Růst čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí prudce zpomalil na 0,4 procenta. Byl tak nejslabší od roku 2020 před začátkem koronavirové pandemie.

Gazprom omezuje dodávku plynu

Týden tradera: Gazprom straší Evropu. Bojí se celý svět

Euforie pomalu vyprchává, zlepšující se data se vyskytují poskrovnu a o slovo se hlásí energetická krize. Obavy z dopadů (recese v příštím roce) vysokých cen energetických komodit dopadají na trhy. Z pohledu indexu S&P 500 jsme se dokonce vrátily na úroveň blíže 4200 bodů. A jaké byly hlavní události minulého týdne? A co nyní probíhá na energetických trzích? Přinášíme tradiční výběr klíčových událostí, které zatřásly trhy, očima hlavního ekonoma obchodníka s cennými papíry Colosseum Kryštofa Míška.

Přečíst článek

Kyberbezpečnost - ilustrační foto

Svět musí masivně investovat do kyberbezpečnosti. Nejvíc Češi a Poláci

Útoků v kyberprostoru přibývá a staly se významnou součástí globálních konfliktů. Podle výzkumné agentury International Data Corporation tak porostou investice do kyberbezpečnosti o desítky miliard dolarů ročně. Kdo aktuálně má investovat nejvíc? Země ze střední Evropy, míní agentura. Utrácet přitom mají hlavně vlády.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Přečíst článek
Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Lukáš Kovanda: Probuzená ekonomika Číny vystrašila Německo a Itálii. Znovu se proto staví proti zákazu spalovacích motorů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme