Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin má smůlu. Evropě v energetické krizi pomůže nejteplejší leden za několik desetiletí

Evropě v energetické krizi pomůže nejteplejší leden za deset let
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Evropu čeká podle předpovědí nejteplejší leden za poslední desetiletí. Zmírní se tak energetická krize, která kontinent kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu sužuje již několik měsíců. Neobvykle vysoké teploty snižují tlak na spotřebu a skladování plynu a jeho ceny klesají kvůli nižší poptávce na úroveň roku 2021, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Mírné podmínky budou pravděpodobně přetrvávat v celém regionu až do konce měsíce, se silným polárním meteorologickým systémem, který brání propuknutí chladu, uvedl Bloomberg s odkazem na prognózu společnosti Maxar Technologies. Teplé počasí v posledních dvou týdnech bylo požehnáním pro národy, které bojují s drtivou krizí životních nákladů, která způsobila nárůst účtů za energii v domácnostech a nárůst inflace, uvedla agentura.

Počasí v Praze

Vichr nikoli z hor, ale z Afriky. V Praze naměřili přes 18 stupňů

Teplé počasí může pokračovat i na Nový rok. Teploty mohou být až o 15 stupňů nad dlouhodobým normálem.

Přečíst článek

Podle předpovědi se teploty ve Francii a Německu budou do 17. ledna pohybovat mezi 2 až 5 °C nad normálem, což podle Maxaru a společnosti Weather Company sníží poptávku po vytápění v Evropě pod desetiletý průměr. Spojené království, které loni zažilo svůj nejteplejší rok v historii, pravděpodobně rovněž tento měsíc zažije mírné podmínky. 

Prudký obrat oproti prosinci

"Pro Evropu by první polovina měsíce mohla patřit k jedněm z nejteplejších zaznamenaných za posledních několik desetiletí, pokud se věci vyvinou podle očekávání,“ řekl Matthew Dross, meteorolog ze společnosti Maxar.

Plyn, vytápění

Teplá zima a omezená spotřeba poslaly cenu plynu na předválečnou úroveň

Teplé počasí a omezená spotřeba stlačila velkoobchodní cenu plynu pro evropský trh. První obchodní den letošního roku se cena za megawatthodinu dostala k 70 eurům.

Přečíst článek

Jde o prudký obrat od mrazivých teplot na začátku prosince, které vyvolaly obavy z příliš rychlého vyčerpání zásob zemního plynu v Evropě. Vlády a spotřebitelé strávili velkou část léta v obavách, že budou čelit výpadkům elektřiny po prudkém přerušení dodávek plynu v Rusku po začátku války na Ukrajině.

Evropské zásobníky plynu jsou plné 

Zásoby jsou však nyní plnější než obvykle, protože poptávka se s počasím zmírňuje. Spolu se silným dovozem zkapalněného zemního plynu roste jistota, že kontinent projde letošní zimou bez újmy. A vysoké zásoby na konci chladného období usnadní doplnění skladovacích míst včas na příští zimu. 

Plyn, ilustrační foto

Cena plynu pro Evropu dál padá. Na cenách pro české domácnosti se to ale neprojeví

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh pokračuje v poklesu. Ve středu sestoupila pod 70 eur (zhruba 1700 korun) za megawatthodinu. Na levnější energie si ale musejí domácnosti ještě počkat, než obchodníci doprodají draze nakoupené zásoby.

Přečíst článek

Evropské futures na plyn tak ve středu uzavřely na nejnižší úrovni od října 2021, zatímco ceny elektřiny také prudce klesly. Mohly by se dále snížit, neboť Maxar předpovídá větrné počasí ve Velké Británii a kontinentální Evropě až do poloviny ledna, což zvýší výrobu větrné energie a následně omezí opět spotřebu plynu.

Vlády přesto vyzývají občany, aby nadále šetřili energií, protože rizika přetrvávají. Podle Olivie Birch, meteoroložky z The Weather Company, by studená fronta v příštích dnech mohla stlačit teploty ve Finsku, severním Švédsku a Norsku, Bělorusku a pobaltských státech o 3 až 5 °C pod průměrnou úroveň. "To pravděpodobně zvýší poptávku po vytápění a energii v postižených oblastech," řekl Birch.



 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Cena plynu pro Evropu sestoupila pod 40 eur za MWh, je to pořád dvojnásobek průměru před válkou

Přečíst článek

Skončí Češi v zimě se dvěma svetry? Evropský trh s plynem zůstává stále napjatý

Přečíst článek
Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme