Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podtrženo a sečteno. Česká ekonomika je 30 let po rozpadu výkonnější než ta slovenská

První slovenský mrakodrap - Eurovea Tower v Bratislavě před dokončením.
Publikováno se svolením JTRE. Autor fotografií: Filip Záhorský (dronistask)
 ČTK

Slovenská ekonomika i po 30 letech od rozdělení Československa zaostává za výkonem českého hospodářství. Slovensko ale zaznamenalo rychlejší tempo přibližování k průměru životní úrovně EU, které se v posledních letech ovšem prakticky zastavilo. V analýze hospodářského vývoje Slovenska v období jeho samostatnosti to uvedli analytici bankovního domu Slovenská sporiteľňa, která je největším peněžním ústavem v zemi a která patří do rakouské skupiny Erste Group Bank.

Reklama

„Slovensko bylo v paritě kupní síly v 90. letech zhruba na polovině úrovně zemí EU, nyní jsme na přibližně 80 procentech. Česko začínalo z výrazně vyšší úrovně, při rozdělení Česko-Slovenska bylo na téměř 80 procentech průměru EU a nyní je zhruba na úrovni 90 procent,“ uvedli ekonomové banky.

Podle nich tak Slovensko udělalo větší pokrok, který nastal hlavně po vstupu do EU v roce 2004, a to díky novým zahraničním investicím a zrychlení investic do technologií. V poslední dekádě Slovensko sice ekonomicky rostlo, ale už ne tak rychle jako EU; také Česko podle ekonomů banky zaznamenalo v tomto období menší pokrok.

Lukáš Kovanda: Po třiceti letech od rozpadu federace Češi bohatnou rychleji, Slováci se rychleji zadlužují

Už za týden si připomeneme třicáté výročí vzniku samostatné České republiky. Rozpad česko-slovenské federace nastal k 31. 12. 1992. Dne 1. ledna tak Česko slaví nejen Nový rok, ale pravidelně si připomíná též Den obnovy samostatného českého státu. Slováci ten den mají v kalendáři coby Den vzniku Slovenskej republiky. Z hlediska ryze ekonomického dopadli v uplynulých třiceti letech lépe Češi. A to po takřka všech stránkách. Byť jistě i Slováci učinili značný pokrok a jeden čas dokonce náskok Česka v národohospodářské výkonnosti význačně stahovali.

Přečíst článek

„Poslední roky se sbližování úrovně prakticky zastavilo a model založený na nižších mzdách a kopírování technologií je vyčerpán. Pro kvalitativní oživení ekonomiky je potřeba mít hospodářskou politiku cílenou na rozvoj digitálního a inovačního potenciálu, která dává předpoklady ke dlouhodobějšímu růstu,“ uvedli.

Přidanou hodnotou Česka i Slovenska je průmysl

Podle analýzy je struktura české a slovenské ekonomiky podobná, obě země značnou část přidané hodnoty vytvářejí v průmyslu, byť jeho pozice mírně oslabila. Na Slovensku má silnou pozici automobilový průmysl - v zemi mají své továrny čtyři automobilky, pátou bude švédská automobilka Volvo Cars, která letos v červenci oznámila, že postaví na východě Slovenska závod na výrobu elektromobilů.

„Obě ekonomiky, Česko i Slovensko, se výrazně otevřely světu, naše vzájemná obchodní výměna ovšem šla v posledních 30 letech jemně do pozadí. Zatímco v 90. letech náš vzájemný obchod tvořil 20 až 25 procent všech vývozů a dovozů, nyní je to asi deset procent a platí to oboustranně,“ napsali analytici.

Maďaři se vydávají na nákupy přes hranice na Slovensko.

Drahé potraviny mění zvyklosti. Maďaři nakupují na Slovensku

Tradiční směr nákupní turistiky ve slovensko-maďarském pohraničí se mění. Do slovenských měst, která leží u hraničních řek Dunaj či Ipeľ, teď přes mosty proudí stovky maďarských zákazníků.

Přečíst článek

Česko má ve srovnání se Slovenskem lepší hodnocení úvěrové spolehlivosti od ratingových agentur. Slovensko zase na rozdíl od Česka zavedlo jednotnou evropskou měnu euro.

Slovensko dlouhodobě zaostává za EU i za Českem ve výdajích na výzkum a vývoj. Zatímco Bratislava na tento účel vynakládá podle analýzy méně než jedno procento hrubého domácího produktu, v Česku jsou to dvě procenta a průměr za EU činí 2,3 procenta.

Slovensko má dlouhodobě vyšší nezaměstnanost než Česko.

Ministr financí Igor Matovič způsobil pád slovenské vlády.

Luboš Palata: Buďto zmizí Matovič z politiky, nebo na Slovensku bude vládnout Pellegrini

Necelé tři roky od posledních parlamentních voleb se zhroutil i poslední pokus vítězných stran uspět alespoň s menšinovým kabinetem. Prezidentka Zuzana Čaputová den po hlasování o nedůvěře vládě přijala demisi premiéra Eduarda Hegera. „Co bude dál? Scénáře jsou jedině dva. Buďto se povede znovu ustavit vládu stávajícím vládním stranám, nebo budou předčasné volby. A ty vláda drtivě prohraje,“ vysvětluje redaktor Deníku a odborník na středoevropskou politiku Luboš Palata. 

Přečíst článek

Slovenský autoprůmysl je výkonnější než ten český.

Slovensko jede. Tamní autoprůmysl je výkonnější než český

Slovenský automobilový průmysl je po 30 letech od rozdělení federace výkonnější než ten český. Slovensko s počtem 184 aut vyrobených vozů na tisíc obyvatel drží světové prvenství, v Česku podle loňských čísel připadá na tisíc lidí asi 105 vyrobených aut.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peníze, ilustrační foto

Pokud je Česko „nemocným mužem Evropy“, pak se nakazilo od Německa. To zdražuje energie Němcům i Čechům

Přečíst článek
Veletrh pracovních příležitostí v Bratislavě

Číslo roku: 6480. Tolik Čechů pracuje na Slovensku. Naopak Slováků v ČR dělá rekordní počet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme