Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi táhnou Slovákům turismus. Hledají tam hlavně sportovní zážitky

Slovenské Tatry jsou oblíbenou destinací českých turistů.
iStock
 ČTK

Čeští turisté i 30 let od rozdělení Československa často jezdí na Slovensko, kde tvoří nejpočetnější skupinu návštěvníků ze zahraničí. Vyhledávají možnosti aktivního trávení dovolené, jejich dlouhodobě oblíbenou destinací je kromě jiného nejvyšší pohoří v zemi, Vysoké Tatry. Uvedla to mluvčí státní agentury na podporu cestovního ruchu Slovakia Travel Karolína Ducká.

Reklama

„Ve prospěch Slovenska hraje příbuzný jazyk, geografická blízkost a česko-slovenský sentiment. V srpnu tvořili návštěvníci z Česka téměř 37 procent z celkového počtu turistů, za měsíc červenec to bylo skoro 40 procent. Do tohoto počtu nejsou započítáni jednodenní návštěvníci, kteří ještě znásobují převahu turistů z Česka,“ uvedla Ducká.

V roce 2019, kdy návštěvnost Slovenska dosáhla rekordu, počet českých turistů na Slovensku překročil hranici 777 tisíc osob. Během dalších dvou let, která poznamenala pandemie covidu-19 a restrikce platné také v cestovním ruchu, počet návštěvníků z Česka klesl pod hranici 300 tisíc. Letos pak nastal obrat a za prvních deset měsíců Slovensko navštívilo téměř půl milionu turistů z ČR.

Egyptské letovisko Marsa Matruh

Reportáž: Na Hurghadu zapomeňte. Skutečný Egypt lze ještě najít u pobřeží Středozemního moře

Češi dosud detailně prozkoumávali Egypt hlavně u pobřeží Rudého moře. Nově, je to jen pár týdnů, se přímým letem z Prahy dostanou i do města Marsa Matruh na pobřeží Středozemního moře. Co tam najdou?

Přečíst článek

Češi hledají sportovní zážitky

Čeští turisté podle Ducké vyhledávají na Slovensku sportovní zážitky, například turistiku a cykloturistiku, vodní sporty i kempink. Kromě Vysokých Tater či regionu Liptov čeští turisté na Slovensku míří i do některých dalších oblastí, a to kvůli akvaparkům, lázním či kulturně-historickým památkám.

Reklama

Ducká uvedla, že Slovakia Travel na českém trhu propaguje Slovensko jako blízkou a přátelskou zemi se širokou nabídkou zážitků.

Češi už kupují letní zájezdy. Cestovky přispěchaly s first minute slevami.

Češi již nakupují zájezdy na léto jako diví. Kvůli inflaci jsou ale opatrnější

Letošní dovolená měla být poslední levná. Kvůli rostoucím nákladům a propadající se životní úrovni se pak z dovolené u moře měl opět stát luxus pro vybrané. Podle cestovních kanceláří je však situace jiná a Češi opět nakupují first minute zájezdy ve velkém. Ačkoli opět rádi minimalizují riziko kvůli možným problémům v příštím roce. 

Přečíst článek

Analýza: Takhle vypadá opravdová inflace. Ze situace v Turecku by Češi páchali sebevraždy

Inflace 70 procent je podle Turků jen papírová. Ve skutečnosti je nárůst cen podle místních daleko rychlejší, což se týká zejména cen pohonných hmot a nájmů. Ty jen za poslední rok vystřelily na troj- i čtyřnásobek. Pro srovnání: v Česku benzin a nafta podražily „jen“ o necelou polovinu, nájmy se na mnoha místech dokonce snížily kvůli pandemii. A co je horší: problémy se začínají podepisovat na turistickém ruchu, který je pro Turecko významným zdrojem příjmů. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Veletrh pracovních příležitostí v Bratislavě

Číslo roku: 6480. Tolik Čechů pracuje na Slovensku. Naopak Slováků v ČR dělá rekordní počet

Přečíst článek
První slovenský mrakodrap - Eurovea Tower v Bratislavě před dokončením.

Podtrženo a sečteno. Česká ekonomika je 30 let po rozpadu výkonnější než ta slovenská

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme