Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině nelegálně kácí ve velkém celé lesy

WSJ: Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině kácí ve velkém celé lesy
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Od začátku invaze loni v únoru bylo Rusko obviňováno z krádeží ukrajinského obilí a zemědělské půdy. Ukrajinští představitelé nyní říkají, že ze země mizí i dřevo. Podle ukrajinských vládních agentur a lesnických expertů Rusové dosud nelegálně vykáceli tisíce metrů čtverečních lesů pro komerční prodej nebo opevňování ruských vojenských pozic. Dokazují to satelitní snímky ukazující pásy bývalých lesů pořízené americkou společností Maxar Technologies, uvedl deník The Wall Street Journal s tím, že několik Ukrajinců bylo již kvůli nelegálnímu obchodu s dřevem obviněno.

Reklama

Ukrajinský Státní úřad pro vyšetřování (SBI) uvedl, že vyšetřuje vyvlastňování dřeva ruskými silami a lidmi, které označuje za místní ukrajinské „kolaboranty“ v severní oblasti Charkova. Státní agentura pro lesní zdroje Ukrajiny (SFA) pak samostatně uvedla, že v různých částech okupované země dochází k těžbě dřeva ze strany Rusů a těch, kteří s nimi spolupracují – včetně nových šéfů místních úřadů jmenovaných Kremlem na východě země, uvedl The Wall Street Journal.

Pšeničný klas

Pozastavení dovozu ukrajinského obilí do Polska zvýší cenu obilí i v Česku

Páteční rozhodnutí polské vlády pozastavit dovoz ukrajinského obilí do Polska bude tlačit vzhůru cenu obilí, případně i mouky a pečiva, také v Česku. Tuzemští zemědělci se totiž nyní potýkají s citelně klesajícími výkupními cenami obilí.

Přečíst článek

Odlesňování v místech, odkud Rusové odváželi dřevo, dosáhlo masivního měřítka,“ řekl deníku vysoký úředník SBI Denis Mankovskij, který navštívil některé vytěžené oblasti.

Dřevo bylo cílem Rusů od začátku invaze

Dřevo bylo cílem Rusů od začátku, podotkl deník. Již loni v březnu, jen několik dní po začátku ruské invaze, napsal ruský ministr obrany Sergej Šojgu dopis prezidentu Vladimiru Putinovi, v němž požádal o svolení těžit dřevo během „speciální vojenské operace“, jak invazi oficiálně nazývá Kreml. Kopii dopisu zveřejnila ukrajinská vojenská rozvědka. „Dřevo nevyužité na obranu bude prodáno s cílem financovat vojenskou operaci,“ napsal Šojgu v dopise.

Více o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde:

„Kompletní vykácení některých zalesněných ploch je dalším strašlivým zločinem okupantů," uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany v prohlášení po zveřejnění dopisu. Ruská vláda na žádost deníku WSJ o komentář nereagovala. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na pietní akci u příležitosti prvního výročí masakru v Buči.

Ukrajina hlasí konec energetické krize. Začne vyvážet elektřinu

Tvrdá zima se chýlí ke konci a Ukrajinci ji přestáli. Nyní se mohou opět pustit do exportu elektřiny, který byl značně narušen ruským rakotovým ostřelováním.

Přečíst článek

Ukrajinská agentura pro lesní zdroje (SFA) uvedla, že odhalila příklady nelegální těžby dřeva v oblasti Kyjeva a severních oblastí Sumy a Charkova, které byly dříve ve válce okupovány Ruskem. Mezi kácené stromy patří dub, borovice, habr a jasan. Jejich dřevo má různé využití včetně stavebnictví a výroby nábytku.

SFA uvedla, že je těžké určit plný rozsah nelegální těžby v osvobozených částech země, protože některé lesy jsou stále posety minami a nevybuchlou municí. Dodala také, že lesy byly poškozeny samotnými boji včetně následných požárů a tamní lesní technika byla zničena, poškozena nebo odcizena. 

Zatčeno a obviněno několik Ukrajinců

Ukrajinský Státní úřad pro vyšetřování (SBI) zatkl a obvinil z velezrady několik bývalých lesních úředníků, kteří podle nich pomáhali řídit těžbu dřeva pro ruskou stranu v Charkovské oblasti. V jednom případě ruský vojenský velitel jmenoval nového ředitele místní státní lesnické společnosti a nařídil mu, aby zajistil pravidelné dodávky dřeva, uvedla SBI. Ředitel byl zatčen poté, co z okupované oblasti uprchl, uvedla SBI.

Prezident USA Joe Biden s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Na internet unikly tajné plány USA a NATO ohledně vojenské podpory Ukrajiny

Na sociálních sítích se tento týden objevily utajované válečné dokumenty, které podrobně popisují plány Spojených států a NATO na posílení ukrajinské armády před plánovanou ofenzivou proti ruským jednotkám. Pentagon vyšetřuje, kdo za únikem plánů stojí, informoval americký list The New York Times. Plány se šíří na twitteru a na komunikační platformě Telegram, která je široce dostupná v Rusku. Podle poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka únik působí jako ruská dezinformační kampaň.

Přečíst článek

Satelitní snímky dotyčných oblastí, poskytnuté společností Maxar Technologies, ukazují šíři těžby dřeva od začátku ruské invaze. Britský konzultant v oblasti lesnictví Andrew Heald deníku řekl, že fotografie naznačují, že ruští těžaři se zaměřili na konkrétní oblasti s pravděpodobně vyšší hodnotou dřevin v obhospodařovaných lesích, včetně dubu a borovice, než aby jednoduše těžili postupně vše.

V některých východních oblastech Ukrajiny pod ruskou kontrolou nové místní úřady kooptovaly bývalé státní lesnické provozy a otevřeně prodávají dřevo na platformách sociálních médií, jako je Telegram, řekl WSJ Brian Milakovsky, vědec, který studuje dopad války na ukrajinské lesnictví a širší ekonomiku.

Samotné Rusko je přitom jedním z největších světových exportérů dřeva. Jeho největším zákazníkem byla Čína, podle údajů Světové banky patřily mezi velké klienty i USA a Evropa. Tento obchod ale skončil poté, co Západ uvalil sankce mimo jiné i na ruské dřevo.

Ulice města Borodyanka, která byla téměř srovnána se zemí. Ruská armáda ostřelovala bez cíle a smyslu veškeré budovy.

Zlatá horečka na největším staveništi světa. Západní firmy se chystají na riskantní obnovu Ukrajiny

Stovky západních firem se v posledních týdnech účastní konferencí a výstav ve Francii, Polsku i jinde týkajících se možností podílet se na obnově ruskou invazí zničené Ukrajiny. Mluví se o nové „zlaté horečce na největším staveništi světa“ či dalším „Marshallově plánu“. Rekonstrukce země, která si příští týden připomene smutné roční výročí od zahájení invaze, si vyžádá stovky miliard dolarů. Ale není to bez rizika, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme