Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové odstoupili od dohody o vývozu obilí, pšenice prudce zdražila. A výhled je tristní

Rusové odstoupili od dohody o vývozu obilí, pšenice prudce zdražila. A výhled je tristní
ČTK
Dušan Kütner
duk

Ceny futures na pšenici prudce vzrostly poté, co Rusko odstoupilo od červencové dohody o povolení vývozu obilí z Ukrajiny přes Černé moře. Dohoda je považována za klíčovou pro uvolnění napjatých světových dodávek a zmírnění globálních nákladů na potraviny. Pšenice na komoditní burze v Chicagu vyskočila až o 7,7 procenta na 8,9325 dolaru (asi 197 korun) za bušl (asi 35 litrů), kukuřice vzrostla až o 2,8 procenta a sójový olej o tři procenta, uvedla agentura Bloomberg. 

Reklama

Rusko pozastavilo dohodu v sobotu po náletech dronů na jeho námořní flotilu, přičemž bez důkazů tvrdí, že jeden z dronů mohl pocházet z obilné lodi, která je součástí černomořské dohody. Aktuální pokles nabídky obilí by mohl přispět ke globální inflaci potravin a prohloubit hlad ve světě, pokud bude růst cen pokračovat, uvedl Bloomberg.

Ukrajina, Turecko a Organizace spojených národů se v pondělí přesto dohodly na pokračujících plavbách lodí převážejících potraviny z ukrajinských přístavů, čímž zpochybnili rozhodnutí Ruska odstoupit od dohody.  „OSN spolu s Ukrajinou a Tureckem budou pokračovat v dohodě o obilí, přestože Rusko odstoupilo," řekl Joe Davis, ředitel prodeje komodit v chicagské makléřské společnosti Futures International. Očekává, že trh s pšenicí bude i nadále volatilní, protože obchodníci čekají na další zprávy z Černého moře.

Putin opět zkouší vyhladovět svět. Vinu svádí na Kyjev

Rusko po sobotních útocích na lodě na Krymu pozastavuje svoji účast na dohodě o vývozu zemědělských produktů z ukrajinských přístavů, kterou zprostředkovala OSN. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na prohlášení ruského ministerstva obrany. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba napsal, že Moskva používá falešnou záminku k zablokování obilného koridoru.

Přečíst článek

Dohoda, zprostředkovaná OSN a Tureckem, byla podepsána v červenci a ukončila pětiměsíční ruskou blokádu ukrajinských přístavů, která snížila globální dodávky a rekordně zvýšila náklady na potraviny. Byl navržena tak, aby umožňovala bezpečný průchod obilí a olejnatých semen, což jsou nejdůležitější položky zemědělského exportu Ukrajiny. 

Rusko se k dohodě nepřipojí

Obilný koridor od otevření před třemi měsíci uvolnil napětí kolem světových zásob. Ukrajina vyvezla více než devět milionů tun obilí a dalších potravin a ceny kukuřice a pšenice klesly z maxim zaznamenaných na začátku roku. Dohoda vyprší 19. listopadu a představitelé Moskvy již naznačili, že svou účast neprodlouží.

Oděsa, nákladní loď s obilím

Svět si oddechl. Ukrajina i v době války sklízí a vyváží obilí

Z ukrajinských přístavů u Černého moře ve čtvrtek vyplulo hned 11 lodí se 178 tisíci tunami zemědělských výrobků na palubě. Lodě s nákladem pšenice, kukuřice, ječmene, hrachu a slunečnicového oleje plují do Turecka, Rumunska, Řecka, Izraele a Alžírska, napsala na svém ruskojazyčném webu stanice BBC s odvoláním na ukrajinská média a společné koordinační středisko.

Přečíst článek

Ukrajině se přezdívá „obilnice Evropy“ a společně s Ruskem patřila k největším exportérům obilí. Z oblasti Černého moře mířila před válkou na Ukrajině více než čtvrtina světového vývozu pšenice a ječmene, asi pětina kukuřice a většina dodávek slunečnicového oleje. Předčasné ukončení dohody o obilí může také ohrozit hlavní exportní cestu hnojiv, na kterou se farmáři spoléhají při pěstování velkého množství plodin.

Na světovém trhu bude obilí z Ukrajiny chybět," řekl stratég Commonwealth Bank of Australia Tobin Gorey. „Nikdo se nebude spoléhat na to, že se z Černého moře dostane, pokud už nyní není na cestě,“ dodal. Trh bude muset podle něj hledat zásoby jinde. „Není ale příliš možností," řekl Gorey a dodal, že globální dodávky jsou omezené a hlavní exportéři Rusko a Austrálie nyní exportují na maximum. 

pšenice, pšeničné pole (ilustrační foto)

Rusové čekají rekordní úrodu pšenice. Hladovějící svět má ale smůlu – na export obilí nepůjde

Zatímco svět a zejména rozvojové země bojují s nedostatkem obilí a jeho vysokými cenami, Rusko se dostává do opačné situace. Podle odhadů tamní poradenské firmy SovEcon letos dosáhne úroda pšenice rekordních 100 milionů tun. Jenže kvůli potížím s exportem – na který se u obilí sankce nevztahují, ale mnohé země se přesto obávají s Ruskem kvůli jeho invazi na Ukrajinu obchodovat – se obilí hromadí v Rusku a na vývoz zatím čeká, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
WSJ: Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině kácí ve velkém celé lesy

Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině nelegálně kácí ve velkém celé lesy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme