Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlatá horečka na největším staveništi světa. Západní firmy se chystají na riskantní obnovu Ukrajiny

Ulice města Borodyanka, která byla téměř srovnána se zemí. Ruská armáda ostřelovala bez cíle a smyslu veškeré budovy.
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Stovky západních firem se v posledních týdnech účastní konferencí a výstav ve Francii, Polsku i jinde týkajících se možností podílet se na obnově ruskou invazí zničené Ukrajiny. Mluví se o nové „zlaté horečce na největším staveništi světa“ či dalším „Marshallově plánu“. Rekonstrukce země, která si příští týden připomene smutné roční výročí od zahájení invaze, si vyžádá stovky miliard dolarů. Ale není to bez rizika, píše deník The New York Times.

Reklama

Lotyšské pokrývačské firmy a jihokorejští obchodní specialisté. Výrobci palivových článků z Dánska i výrobci dřevěných konstrukcí z Rakouska. Private equity titáni z New Yorku a provozovatelé betonáren z Německa. Tisíce podniků po celém světě se chystají na možnou multimiliardovou zlatou horečku: rekonstrukci Ukrajiny, jakmile válka skončí, napsal deník The New York Times.

Rok ruské invaze na Ukrajinu. Jak vypadala očima českých i světových fotografů:

Stovky tisíc zničených objektů

Rusko v poslední době stupňuje ofenzivu, ale ohromující úkol obnovy Ukrajiny je evidentní. Za rok konfliktu byly zničeny stovky tisíc domů, škol, nemocnic a továren spolu s kritickými energetickými zařízeními a kilometry silnic, železničních tratí a námořních přístavů.

Rusové na Ukrajině rozmístili již 97 procent své armády, tvrdí britský ministr obrany

Rusové na Ukrajině rozmístili již 97 procent své armády, tvrdí britský ministr obrany

Rusko rozmístilo na Ukrajině téměř celou svou armádu, zvýšilo tlak podél frontové linie na východě země, ale nedosáhlo průlomu. Prohlásil to britský ministr obrany Ben Wallace. Děje se tak týden před ročním výročím začátku ruské invaze na Ukrajinu, upozornil deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Hluboká lidská tragédie je nevyhnutelně také obrovskou ekonomickou příležitostí, kterou ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přirovnal k Marshallovu plánu, americkému programu, který pomohl na nohy západní Evropě po druhé světové válce. Prvotní odhady nákladů na obnovu fyzické infrastruktury se pohybují od 138 miliard do 750 miliard dolarů.

Vyhlídka na tento „investiční poklad“ je inspirující pro altruistické i čistě podnikatelské vize, důvtipné obchodní strategie a obecně příležitost podílet se na něčem, co ukrajinská obchodní komora nazývá „největším staveništěm světa“. Zelenskyj a jeho spojenci chtějí přestavbu využít i k bezproblémovému připojení ukrajinské infrastruktury ke zbytku Evropy.

Andor Šándor

Andor Šándor: Ukrajina nikdy nezíská Krym zpět. To by byla třetí světová válka

Před rokem, pár dní po ruské invazi na Ukrajinu, jsme válečnou situaci rozebírali s generálem a bezpečnostním expertem Andorem Šándorem. Tehdy Šándor tvrdil, že Rusové během prvních dnů sice nedosáhli cílených výsledků, nicméně nepředvedli všechno, co dovedou. Za poslední rok toho už předvedli mnohem víc. Zničili ukrajinskou energetickou infrastrukturu, mohutně mobilizovali. Především však ukázali, jak dokážou bez mrknutí oka obětovat tisíce vlastních vojáků. Jaká je podle Šándora situace na bojišti nyní, kdy Rusové podnikají na Donbase rozsáhlou ofenzivu?

Přečíst článek

Zda se však všechno zlato v tolik očekávané zlaté horečce zhmotní, není zdaleka jisté. Ukrajina, jejíž ekonomika se loni propadla o 30 procent, zoufale potřebuje finanční prostředky, aby mohla pokračovat v bojích a provést nouzové opravy. Dlouhodobá pomoc při rekonstrukci bude záviset nejen na výsledku války, ale také na tom, kolik peněz vloží Evropská unie, Spojené státy a další spojenci.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde:

A přestože se Kyjev soukromým investorům dvoří, jen málokdo je nyní ochoten jen tak riskovat peníze, protože konflikt se stal vleklým a zakořeněným. „Nicméně mnoho společností se začíná chovat tak, aby byly připraveny a měly nějaké plány pro dobu, kdy budou přicházet finance na rekonstrukci,“ řekl Tymofiy Mylovanov, bývalý ministr hospodářství, který je prezidentem Kyjevské ekonomické školy. „Přijde hodně finančních prostředků z celého světa – a obchodníci říkají: ´Chceme být součástí´," podotkl.

Dům v ukrajinském Záporoží zničný 9. října 2022 ruským bombardováním.

Zásadní rána. Agentura Moody's poslala úvěrový rating Ukrajiny do spekulativního pásma

Ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny o jeden stupeň hlouběji do spekulativního pásma na Ca. Výhled ratingu změnila na stabilní z negativního, což znamená, že neplánuje v nejbližších měsících rating země měnit. Důvodem zhoršení ratingu jsou dopady války s Ruskem, které budou pravděpodobně představovat dlouhodobé problémy pro ukrajinskou ekonomiku a veřejné finance.

Přečíst článek

Více než 300 společností z 22 zemí se tento týden přihlásilo na obchodní výstavu a konferenci Rebuild Ukraine ve Varšavě. Setkání je jen nejnovější z dlouhé řady osobních a on-line schůzek. Minulý měsíc na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu zaplnil dav Ukrajinského domu všechna místa na stání, aby diskutovali o investičních příležitostech.

Skeptické hlasy z Ukrajiny

Více než 700 francouzských společností se sešlo na konferenci, kterou v prosinci zorganizoval prezident Emmanuel Macron. A ve středu Finská konfederace průmyslu sponzorovala celodenní webinář s ukrajinskými představiteli, aby firmy mohly předvést své čistírny odpadních vod, transformátory či zařízení pro  panelové domy.

„Je tu tolik iniciativ, až je těžké mít přehled, kdo co dělá," řekl Sergiy Tsivkach, výkonný ředitel vládního úřadu věnovaného přilákání zahraničních investic UkraineInvest ve Lvově. Je rád za zájem, ale zdůraznil zásadní věc. „Všichni říkají: 'Chceme pomoci při obnově Ukrajiny'. Ale chtějí investovat peníze, nebo prodávat služby či zboží? To jsou dvě různé věci. Většina má zájem něco prodat,“ podotkl.

Svoboda Evropy je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, řekl Zelenskyj v Bruselu, kam přijel prosit o zbraně

Svobodná Evropa je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, zdůraznil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na mimořádném summitu Evropské unie v Bruselu. Pro bezpečnost regionu je významná zejména jednota, upozornil prezident země, která se s podporou západních spojenců už skoro rok brání ozbrojené agresi sousedního Ruska.

Přečíst článek

Pro podniky je zásadní otázkou, kdo bude kontrolovat peníze. To je otázka, o které Evropa, Spojené státy a globální instituce jako Světová banka – největší dárci a věřitelé – intenzivně diskutují. „Kdo za co zaplatí?" zeptal se generální ředitel Evropské federace stavebního průmyslu Domenico Campogrande při moderování panelu na konferenci ve Varšavě. Zástupci ukrajinských i zahraničních společností byli více ostřejší: Kdo bude o zakázkách rozhodovat a jak se uplatní? „Ptaly se mě na to stovky firem,“ řekl Tomáš Kopečný, zmocněnec české vlády pro Ukrajinu.

Státní záruky investic

Vlády, od kterých se očekává, že přispějí k rekonstrukci Ukrajiny, nabízejí finanční podporu domácím firmám. Německo oznámilo vytvoření fondu pro záruky investic. Na plán bude dohlížet globální auditorský gigant PwC a měl by investorům kompenzovat potenciální finanční ztráty v případě vyvlastnění podniků nebo přerušení projektů.

Francie také nabídne státní záruky společnostem, které budou v budoucnu působit na Ukrajině. Bruno Le Maire, ministr financí, uvedl, že kontrakty v celkové hodnotě 100 milionů eur byly uděleny třem francouzským společnostem na projekty na Ukrajině: Matière postaví 30 plovoucích mostů a Mas Seeds a Lidea dodají semena pro farmáře.

Každopádně je jasné, že mnohé firmy zůstávají opatrné – a do investic se pustí v okamžiku, kdy ruská armáda opustí ukrajinské území, ne dříve, uzavřel The New York Times.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Svoboda Evropy je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, řekl Zelenskyj v Bruselu, kam přijel prosit o zbraně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme