Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajina hlasí konec energetické krize. Začne vyvážet elektřinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na pietní akci u příležitosti prvního výročí masakru v Buči.
ČTK
 ČTK

Tvrdá zima se chýlí ke konci a Ukrajinci ji přestáli. Nyní se mohou opět pustit do exportu elektřiny, který byl značně narušen ruským rakotovým ostřelováním.

Reklama

Ministerstvo energetiky Ukrajiny oznámilo, že země je připravena po zhruba půlroční pauze způsobené ruskými útoky na energetickou infrastrukturu obnovit vývoz přebytečné elektrické energie do zahraničí.

„Ukrajinská energetická soustava již téměř dva měsíce funguje bez omezení pro spotřebitele a s přebytkem výkonu,“ uvedl v prohlášení ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. „Nejtěžší zima je za námi. Dalším krokem je obnovení vývozu elektřiny,“ dodal s tím, že export umožní zemi získat další prostředky na obnovu zničené infrastruktury.

Haluščenko ve čtvrtek večer podepsal nařízení, které umožňuje obnovit vývoz elektřiny do zahraničí v situaci, kdy bude přebytek výrobních kapacit pro domácí trh. „Zajištění elektřiny pro naše spotřebitele je absolutní prioritou,“ zdůraznil.

Trosky kdysi největšího dopravního letadla na světě Antonov An-225 Mrija na ukrajinském letišti Hostomel. Zničila ho ruská armáda hned po začátku invaze na Ukrajinu.

FOTOGALERIE: Ukrajina opravuje zničený obří letoun Mrija. Nutnost, symbol, nebo pošetilost? ptají se kritici

Dělníci na letišti Hostomel nedaleko Kyjeva kousek po kousku rozebírají trosky dřívější národní chlouby, největšího dopravního letadla na světě se šesti motory Antonov AN-225 Mrija. V ruce mají plány na opravu letounu zničeného Rusy hned po začátku invaze na Ukrajině loni v únoru. Nákladná a gargantuovská rekonstrukce letadla ale Ukrajince dělí. Pro mnohé je to naděje, že když se podaří opravit jejich „Sen", jak zní v překladu název Mrija, podaří se obnovit i celou zemi. Kritici ale namítají, že peníze jsou potřeba jinde, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Ruské bombardování ukončilo export

Ukrajina získala po zahájení plnohodnotné ruské invaze v únoru loňského roku možnost vyvážet do EU v jakoukoliv chvíli až 400 megawattů. Elektřinu vyvážela do EU a Moldavska od června do 11. října loňského roku, kdy Rusko zahájilo rozsáhlou kampaň vzdušných útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Ta v posledních měsících zřetelně ubrala na intenzitě.

V červnu 2022 Ukrajina uvedla, že chce do konce roku získat z vývozu elektřiny do EU 1,5 miliardy eur (35,3 miliardy korun), připomněla agentura Reuters.

Těžba ropy - ilustrační snímek

Rusko šetří ropou. Denně těží o 700 tisíc barelů méně

Kvůli sankcím a klesající ceně ropy se Rusko rozhodlo od března omezit těžbu ropy o půl milionu barelů denně. Reálné úspory jsou však podle dat, která získala agentura Bloomberg, ještě vyšší. Již v květnu se přitom mají výrazně snížit dodávky ropy ze zemí OPEC, které chtějí denní produkci omezit o 1,6 milionů barelů denně.

Přečíst článek

Broker, burza,

Akcie ČEZ jsou nejdražší za tři čtvrtě roku, burza sedmý den rostla

Pražská burza už sedm dní v řadě roste. Index PX dnes stoupl o 1,06 procenta na 1381,33 bodu. Nahoru burzu v posledních dnech táhnou především akcie energetické firmy ČEZ, které jsou nyní nejdražší za zhruba tři čtvrtě roku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Den D pro zastropování cen energií? Evropští ministři projednají parametry zastropování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme