Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pozor, už zbývá jen pár dnů. Na přihlášení k paušální dani máte čas jen do 10. ledna

Na přihlášení k paušální dani už máte čas jen do 10.ledna.
ČTK
Věra Tůmová

Od letoška paušální daň může využívat větší počet živnostníků. Mění se ovšem výše zálohy, horní limit a zavádí se tři pásma s různou sazbou daně dle typu činnosti a příjmu. Přihlašování, odhlašování i přestupy na jiné pásmo je třeba ale udělat do 10.ledna 2023.

Reklama

Pošlete jednou měsíčně trvalý příkaz na stejnou sumu peněz a je to. Žádné další samostatné odvody na sociální či zdravotní pojištění se pro plátce paušální daně už nekonají, protože vše je integrované v jedné a po celý rok stejně vysoké měsíční platbě. Není třeba se už v březnu stresovat s vyplňováním a podáním daňového přiznání a přehledů a ani se bát, že vyjde nedoplatek. Takto funguje už od roku 2021 takzvaná paušální daň, pro kterou se OSVČ rozhodují dobrovolně namísto podávání klasického daňového přiznání s vyměřenou výší daně. Už druhým rokem je to pro desítky tisíc lidí ve výsledku výhodnější, i když si u tohoto typu daně nemohou uplatnit odvody ani bonusy. Letos počet lidí s daňovým paušálem naroste i díky tomu, že se zvedá horní limit pro roční obrat, a to až do dvou milionů korun. Na přihlášení či odhlášení k paušální dani už je čas ale jen do 10.ledna 2023.

Co přinese nový rok podnikatelům? Tři hlavní daňové změny, seznamte se

Změní se limit obratu pro povinnost registrace k DPH, nový rok zamíchá i paušální daní, jež bude nově rozdělena do tří pásem, a finanční správy začnou sbírat údaje o prodejcích na elektronických platformách. Jana Jáčová z firmy UOL Účetnictví rozebírá každou novinku.

Přečíst článek

Paušální daň se týká ale jen těch OSVČ, kteří nejsou plátci DPH a nemají ani registrační povinnost, nejsou v problémech se splácením tak, aby byli v insolvenci. OSVČ s paušální daní ani nesmí vykonávat funkci společníka veřejné obchodní společnosti nebo komplementáře komanditní společnosti a nesmí mít ani příjmy ze závislé činnosti vyjma příjmů z DPP. 

První paušální pásmo

Nová legislativní úprava od roku 2023 dělí poplatníky paušální daně nejen podle příjmů, ale i podle činnosti. Rozhodující je tedy i to, na jaký výdajový paušál by se jeho činnost vztahovala. Přitom není důležité, zda daný podnikatel tento paušál v daňovém přiznání uplatňoval. Na řemeslníka se vztahuje například 80procentní paušál, na lékaře, advokáta či příjmy z autorských práv jen 40procentní a na ostatní živnosti platí paušál 60procentní. Samostatný paušál 30 procent se týká příjmů z pronájmu.  

Vybrat si z nově zaváděných daňových pásem může být složité.

Odborník: Paušální daň je složitá. Tip, jak se nenapálit

Jak na nově zaváděná daňová pásma? Může to být pěkný chyták. „Překročení limitu příjmů o tisíc korun může znamenat navýšení odvodů o sto dvacet tisíc korun,” upozorňuje Martin Pech z Moore.

Přečíst článek

První pásmo paušální daně je určené pro OSVČ s nejnižšími ročními příjmy. Hranice jednoho milionu korun se týká všech bez rozdílu, tedy není podstatné, o jakou činnost se jedná. Spadají sem ale i ti, kdo mají příjem ze samostatní činnosti v minulém roce (za zdaňovací období) do výše 1,5 milionu korun, pokud alespoň 75 procent jejich příjmů tvořili ty, na které lze podle zákona o daních z příjmů uplatnit výdaje procentem z příjmů ve výši 80 procent nebo 60 procent. Do stejného pásma patří i ti živnostníci, kteří měli příjmy dva miliony korun a na alespoň 75 procent těchto příjmů by se dal uplatnit výdajový paušál 80 procent. 

Pro první pásmo platí sazba paušální daně 6208 korun. V tom je zahrnuta symbolická stokoruna na daň z příjmů a zdravotní pojištění ve výši 2722 korun a minimální sociální pojistné 3386 korun. Ti, co již v režimu paušální daně fungují od loňska, si musí nastavit správnou výši zálohy už od ledna. Splatnost je do 20.dne v měsíci, ale jak upozorňuje web finanční správy je možné si zálohu předplatit i dopředu na více měsíců či celý rok. 

Druhé a třetí paušální pásmo

Do druhého pásma s měsíční sazbou daně 16 tisíc korun spadají ti, kdo se vejdou s ročními příjmy do 1,5 milionu korun bez ohledu na typ činnosti podle výdajových paušálů. Podnikatelé, kteří mají alespoň 75 procent svých příjmů z oblasti činností, na něž se vztahuje výdajový paušál 60 či 80 procent, mohou sazbu pro druhé pásmo uplatňovat až do dvou milionů korun. Zdravotní pojištění pro druhé pásmo činní 3591 korun, sociální 7446 korun a součástí je i daň z příjmů vyměřená ve výši 4963 korun.

Třetí pásmo má sazbu paušální daně 26 tisíc korun a zahrnuje už všechny podnikatele bez ohledu na typ činnosti. Jediným kritériem příjmu je, aby jejich roční příjmy nepřesáhly dva miliony korun. Zdravotní pojištění pro třetí pásmo pak je 5292 korun, sociální 11388 korun a daň z příjmů činní 9320 korun.

Komu se paušální daň nemusí vyplatit

V případě, že máte rozjednanou hypotéku nebo o ní v dohledné době uvažujete, přestoupení na paušální daň byste měli podle daňových i hypotečních expertů ještě zvážit. Pro banky byste totiž nemuseli být dostatečně bonitním klientem a nemuseli by vám hypotéku poskytnout.

Do kdy se přihlásit a jak platit a kam peníze posílat

Hlavní, co musíte udělat, pokud chcete platit paušální daň, je podat oznámení o vstupu do paušálního režimu. To je nutné podat vždy do 10. dne rozhodného zdaňovacího období, což znamená do 10.ledna 2023. To je datum, kdy je možné nejpozději vstoupit podle finanční správy do paušálního režimu. I toto datum má ale svou výjimku, která se týká nových podnikatelů. Ti mohou své oznámení o vstupu do paušálního režimu odevzdat správci v den, kdy zahajují vlastní podnikání. Spolu s oznámením se podává nejpozději 10.ledna 2023 i přihláška k registraci daně z příjmů fyzických osob. Datum 10.ledna 2023 se týká ovšem i těch, kteří chtějí z režimu paušální daně vystoupit nebo přestupují do jiného pásma. Také do tohoto dne to totiž musí oznámit finanční správě. Pokud přestanete splňovat podmínky paušální daně, musíte to finanční správě rovněž oznámit. Máte na to patnáct dnů. 

Paušální daň je propadák. Lidé kvůli ní mohou mít potíže v bankách

Živnostníci s paušální daní mohou v bance narazit. Podnikatelé odvádějící stokorunovou daň měsíčně nemusejí být v očích banky tak bonitní, jak si sami myslí.

Přečíst článek

Co přinese nový rok podnikatelům? Tři hlavní daňové změny, seznamte se

Změní se limit obratu pro povinnost registrace k DPH, nový rok zamíchá i paušální daní, jež bude nově rozdělena do tří pásem, a finanční správy začnou sbírat údaje o prodejcích na elektronických platformách. Jana Jáčová z firmy UOL Účetnictví rozebírá každou novinku.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

polský Zlotý

Polsko buduje „antiputinovský štít“. Chce snížit daň z příjmu fyzických osob na 12 procent

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Nejčastější chyby v elektronickém daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Termín pro podání daňového přiznání na papírovém formuláři je dnes. Koho se týká?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme