Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

podnikání - informace o tématu

David Kovář začal v době covidové pandemie pěstovat houby v garáži

Za covidu začal s pěstováním hub a je z toho hit. Poptávka stále roste, říká šéf Houbio

David Kovář začal v době covidové pandemie pěstovat houby v garáži. Loni už se přesunul do pěstírny v brněnských Žabovřeskách. Ale poptávka po čerstvých houbách je tak velká, že už nyní předpokládá, že za rok, možná rok a půl se bude muset přesunout do ještě větších prostor a bude muset zapojit vedle rodiny i zaměstnance, uvádí majitel firmy Houbio.

Přečíst článek

Sociální i podnikatelský ráj. Čemu Švédsko vděčí za překotný nárůst miliardářů?

Přečíst článek
Iowa jasně podpořila nominaci Trumpa na prezidenta

Mnozí šéfové amerických firem se znovuzvolení Trumpa obávají, ale nahlas o tom nepromluví

Mnoho vedoucích postav amerických firem chápe, jaké riziko by přinesl návrat Donalda Trumpa do Bílého domu. Druhé období by pravděpodobně bylo horší než to první. Veřejně už o tom však šéfové společností nemluví. Mohlo by se jim to vymstít.

Přečíst článek
ilustrační foto

Loni svůj byznys zabalilo nejvíc živnostníků od roku 1993

V Česku loni ukončilo podnikání 277 tisíc živnostníků, což je nejvyšší počet od roku 1993. Nově se zaregistrovalo 68 tisíc podnikatelů, stejně jako v roce 2022. Vyplývá to z údajů společnosti Imper, která poskytuje on-line databázi českých firem Merk.cz. K ukončení činnosti je podle ní vedla nejistá ekonomická situace, růst nákladů i vyšší administrativní nároky v podobě povinných datových schránek.

Přečíst článek
Indický podnikatel Gautam Adání

Miliardář Adání si za den polepšil o 7,7 miliardy dolarů, je nejbohatším člověkem v Asii

Indický podnikatel Gautam Adání se vrátil na pozici nejbohatšího člověka v Asii. Ukázal to on-line index nejbohatších lidí, který sestavuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Nela Keroušová

Obyčejný byznys speciál: Živnostníci se ještě nedostali z covidové krize

Letos v létě server newstream.cz odstartoval seriál, který mapuje problémy živnostníků. Ve více než deseti dílech, které přiblížily různé profese, představil jejich problémy i úspěchy. Podnikatelé se z valné většiny shodují na tom, že podnikání není jednoduché.

Přečíst článek
Fresh Start
video

FreshStart: Na co vše z pohledu marketingu myslet na začátku podnikání

Už jste prakticky začali podnikat – založili jste si živnost nebo firmu, máte naskladněné produkty, vybraný způsob, jakým si budete vést účetnictví a jste připraven prodávat? Jak ale zařídit, aby se k vám zákazníci jen hrnuli? Odpověď je jednoduchá: marketing pro startupy, říká reklamní stratég Filip Truhlář.

Přečíst článek
Radovan Vítek

Vítek zamířil na Blízký východ. V Abú Zabí založil společnosti se speciálním účelem

Český miliardář Radovan Vítek založil v Abú Zabí společnosti se speciálním účelem (special purpose vehicle; SPV). Stal se tak nejnovějším podnikatelem, který si v emirátu zaregistroval své firmy. Podle záznamů finančního centra Abu Dhabi Global Market (ADGM) je realitní magnát jediným akcionářem společností Rising Falcon Holding Limited a Rising Falcon Number 1 Holding Limited. Společnosti byly založeny 5. prosince, tedy několik dnů poté, co se Vítek stal terčem útoků amerického spekulanta Carsona Blocka, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Saunia v listopadu splatila další emisi svých dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 24,9 milionu korun

Saunii covid neskolil. Provozovateli sítě saun vzrostl obrat o více než 90 procent

Saunia v listopadu splatila další emisi svých dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 24,9 milionu korun. Hospodaření firmy se navíc po investicích v minulosti a několika letech poznamenaných zásadními restriktivními opatřeními souvisejícími s covidem hned v prvním fiskálním roce po pandemii dostalo do kladných čísel.

Přečíst článek
Lukáš Vašek, zakladatel pekárny na croblihy

Stanislav Šulc: Pád koblihárny Oh Deer Bakery ukazuje na nelidskost dnešního malého podnikání

Populární koblihárna vznikla teprve v roce 2017. V pátek 15. prosince budou její pobočky zavřené. Zakladatel a majitel neukočíroval tlak, který přinesl úspěch. Předal řízení firmy dál. A po roce úspěšný projekt končí. Malý příběh ukazuje velké problémy současného podnikání.

Přečíst článek
Ronstrukce zámecké podlahy. Ilustrační foto

Obyčejný byznys: Přesná smlouva o dílo může zachránit podnik, říká podlahář

V Česku je mnoho zajímavých gastropodniků, opraven, řemeslníků. restaurací, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme za odborníkem na pokládku parket a dalších podlahových krytin Jiřím Čermákem.

Přečíst článek
video

FreshStart: Podnikání není raketová věda. Moc počítání na startu může být na škodu, říká ekonom Kovanda

Kdy je vhodnější využít vlastní a kdy cizí kapitál? Co je dluhopisové financování? Jak poznám finančně zdravý podnik? FreshStartu odpovídal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme