Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polsko buduje „antiputinovský štít“. Chce snížit daň z příjmu fyzických osob na 12 procent

polský Zlotý
Pixabay
 ČTK

Polsko chce od 1. července snížit daň z příjmu fyzických osob ze 17 na 12 procent. Změna by se měla dotknout důchodců nebo lidí pracujících na plný úvazek, uvedla dnes agentura PAP.

Reklama

Návrh na snížení daně z příjmu FO na 12 procent vypracovalo polské ministerstvo financí, které tak reaguje na ekonomické dopady války na Ukrajině. Roční náklady na chystané daňové změny se odhadují na 15 miliard zlotých (bezmála 78 miliard korun).

Nedávno zavedené daňové úlevy pro střední třídu, které čelily kritice za přílišnou komplexnost, ale budou zrušeny. Lidé, kteří platí 19procentní paušální daň, si však nově budou moci ze základu daně odečíst pojistné na zdravotní péči.

Změny, které ministerstvo financí předložilo ke konzultaci, vstoupí v platnost od příštího roku, ale budou uplatněny zpětně od 1. července roku letošního. Z návrhu by podle ministerstva mělo mít prospěch téměř 13 milionů daňových poplatníků.

Mateusz Morawiecki, polský premiér

Morawiecki vyzývá Evropu k zaříznutí obchodu s Ruskem

Polsko navrhlo Evropské unii, aby zavedla úplný zákaz obchodování s Ruskem, vzkázal polský premiér Mateusz Morawiecki.

Přečíst článek

Polský premiér Mateusz Morawiecki na dnešní tiskové konferenci řekl, že pandemie a válka na Ukrajině mají na polskou ekonomiku tvrdé dopady. Podle něj přicházejí těžké časy, a vláda proto připravila „antiputinovský štít“, který má Poláky chránit před následky války projevujícími se i vysokými cenami surovin a potravin.

„Vzhledem k negativním dopadům konfliktu na Ukrajině vláda plánuje změny v daňovém systému, které daňovým poplatníkům ponechají v kapse zhruba 15 miliard zlotých navíc. Deficit rozpočtu by se ale mohl zhruba o 0,5 procentního bodu zvýšit,“ řekl Morawiecki.

V České republice platí od loňského ledna daň z příjmu fyzických osob 15 a 23 procent. Zvýšená sazba se týká části ročních příjmů přesahujících 48násobek měsíční průměrné mzdy, pro rok 2021 nad měsíční mzdu 141 764 korun.

Nord Stream,

Už i německá vláda pomáhá firmám s energiemi. Češi stále otálejí

Německé vládní strany se shodly na dalších kompenzacích vysokých cen energií.

Přečíst článek

Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Kdo nemá na benzín, ať chodí pěšky. Auto je luxus

Drahá nafta není takový problém, jak někteří dopravci tvrdí. Jejich demonstrace nechápu, říká Radim Jančura, majitel vlakového dopravce RegioJet a autobusů Student Agency. Podnikatel se podle něj musí se zdražením paliv umět vyrovnat. Drahá paliva podle něj naopak nahrávají veřejné dopravě.

Přečíst článek

Ceny benzinu 5. března 2022

Dalibor Martínek: Razie na pumpaře? Trapné fiasko vlády, které se dalo čekat

Překvapení se nekoná. Ministerstva průmyslu a financí udělala „obří razii“ na pumpaře. Podle některých „expertů“, kteří se vylíhli na státních úřadech, totiž mohli právě pumpaři za obří zdražení pohonných hmot. Člověku, který umí sčítat jedna a jedna, bylo přitom dopředu jasné, jak celá akce dopadne.

Přečíst článek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Přicházejí těžké časy, přiznává vláda. Chystá zvyšování vybraných dávek

Hnacím motorem navýšení dávek pro nízkopříjmovou populaci je dvouciferná inflace. Mezi zvažovanými dávkami, které by se měly zvýšit, jsou životní minimum nebo příspěvek na mobilitu. Konkrétní opatření předloží ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka příští týden.

Přečíst článek

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Lukáš Kovanda: Putinovo tažení za silnější rubl zaplatí i Češi. Ještě víc jim zdraží energie

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodl, že Rusko bude za svůj plyn a ropu žádat od takzvaných nepřátelských států platbu v rublech. Země, které uplatňují sankce vůči Rusku, včetně zemí EU a Česka, tak budou muset za ropu i plyn platit místo v dolarech či eurech právě v ruské měně.

Přečíst článek

Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky

Jitka Haubová: Banka musí fungovat i v dobách krizí

Členka představenstva Komerční banky Jitka Haubová má plné ruce práce. Řídí digitální transformaci banky, která přijde na tři miliardy korun. Během pandemie měla jako nejvyšší manažerka provozu na starosti všechny krizové změny. Nyní s týmy zajišťuje výplatu klientů zkrachovalé Sberbanky, pomáhá Ukrajincům i řeší nápor dotazů kolem aktuální situace.

Přečíst článek

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

Reklama

Související

Na přihlášení k paušální dani už máte čas jen do 10.ledna.

Pozor, už zbývá jen pár dnů. Na přihlášení k paušální dani máte čas jen do 10. ledna

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu, říká Jan Kotala z EKP Advisory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme