Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na dovolenou do Chorvatska počítejte jen s eury. Kunou tam zaplatíte už jen pár dní

Chorvatská kuna
Pixabay
Věra Tůmová

Čechy oblíbené Chorvatsko je od 1. ledna 2023 v eurozóně a platí se tam všude v eurech. Do 14. ledna 2023 s původní měnou – chorvatskou kunou – u Jadranu ještě stále zaplatíte. Po tomto datu budete muset s kunami jen do banky nebo na poštu. V Česku je směníte ve směnárnách jen výjimečně. 

Reklama

Už pár dnů se platí po celém Chorvatsku eurem. Od 1. ledna 2023, kdy země vstoupila s plnou slávou do eurozóny, mají povinnost přijímat platby v eurech všichni. Do 14. ledna 2023 však běží krátké čtrnáctidenní období, kdy je možné oficiálně platit všude v obou měnách. Zaplatíte tedy na všech místech jak původními kunami, tak i eurem. Podle informací na stránkách českého ministerstva zahraničí ale od 1. ledna 2023 už není možné kuny prodávat ani nakupovat v chorvatských směnárnách. 

Split

Chorvatské reality kvůli euru zdraží. Hlavně ty u Jadranu, shodují se experti

Vstup Chorvatska do eurozóny krom jiného zvýší počet realitních transakcí. Vzhledem k tomu, že ceny realit byly již delší dobu uváděny kromě kun i v eurech, neočekává se, že by se to výrazně propsalo na nových cenách. I když zvýšená poptávka zahraničních investorů a omezená nabídka podle odborníků zřejmě ještě ceny realit posune zhruba o tři procenta výš.

Přečíst článek

Dvojí ceny nejsou ovšem pro Chorvaty nijak převratnou věcí, protože téměř všichni musí zboží a služby vykazovat v obou měnách už od loňského září, a to nejen v obchodech, ale i v e-shopech či v reklamách. Na stáncích v tržnici, kioscích, při pojízdném prodeji či v taxíku nebo na jízdenkách to ale dosud povinné není. Dvojí ceny neuvidíte pravděpodobně z technických důvodů ani na displejích pokladen či třeba na stojanech u benzínové pumpy.

Drobné za kuny dostanete v euro centech 

Pokud budete v Chorvatsku ještě do 14. ledna platit v kunách a nebudete mít přesnou částku, může vám obchodník vrátit drobné i jen v eurech nebo v euro centech. Mince v původní měně tak uvidíte čím dál méně. Výjimkou mohou být prodejní automaty, které ještě nebyly upraveny pro euro a které tak budou moci ještě nějakou dobu vydávat drobné i v kunách. 

Klasické bankomaty by měly být připravené na eura ke konci přechodného čtrnáctidenního období. To, zda vám váš nejbližší bankomat v Chorvatsku vydá eura nebo se ještě pro přijetí eurobankovek aktualizuje, si ověříte na stránkách Chorvatské bankovní asociace.

Vít Rakušan, ministr vnitra

Do Chorvatska už brzy bez hraničních kontrol. Vstup Bulharska a Rumunska do Schengenu možná zablokuje Vídeň

Ministři vnitra členských zemí Evropské unie schválili vstup Chorvatska do schengenského prostoru. Cestující z Česka budou moci do Chorvatska dojet bez hraničních kontrol od začátku příštího roku. Český ministr vnitra Vít Rakušan doufá, že se jeho resortní kolegové ze zemí EU ve čtvrtek v Bruselu shodnou na rozšíření schengenského prostoru také o Rumunsko a Bulharsko.

Přečíst článek

Rok na bezplatnou výměnu

V případě, že se do Chorvatska v těchto dnech nechystáte a nechcete si loňské kuny schovávat sentimentálně na památku, máte ještě téměř rok na jejich relativně snadnou výměnu. V Česku vám je smění už jen několik málo vybraných směnáren, které se zaměřují i na další bankovky již neplatných měn.

 „Je možné, že to směnu některé subjekty z vlastní vůle a na vlastní riziko činit budou, ale jistě ne zadarmo. Pokud vám tedy kuny v hotovosti zůstaly, doporučujeme vám buď je do 14. ledna 2023 v Chorvatsku utratit, nebo je poté vyměnit za eura v Chorvatsku,“ upozorňuje české ministerstvo zahraničí spolu s Velvyslanectvím ČR v Záhřebu. 

Roste poptávka po nemovitostech v zahraničí, meziročně stoupla až o 25 procent

Doma je draho. Češi tak kupují domy v zahraničí, je to výhodnější

Mezi Čechy stoupá zájem o nemovitosti v zahraničí. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko a Chorvatsko, ale například i Albánie. Návratnost investice je podle společností vyšší než v Česku.

Přečíst článek

Bez poplatku budete moci do konce roku 2023 vyměnit kuny za euro až do sta kusů ve všech komerčních bankách a na pobočkách Chorvatské pošty (HP – Hrvatska pošta či agentury FINA (Financijska agencija). Za výměnu většího počtu bankovek či mincí najednou si ale mohou ale v některých bankách strhávat poplatky. Zdarma je také vklad v kunách na vlastní účet v chorvatské bance, která vám kuny následně převede na eura bez poplatku. 

Oficiální kurz, za který banky, pošta či obchody mění kuny za eura je (1 euro = 7,53450 HRK). Mimo území země není tento kurz garantovaný. 

Bankovky

Lukáš Kovanda: Čeští střádalové, zbystřete. Teď je ten správný čas založit si eurový účet

Češi si stále radši spoří v euru, nejvíce za posledních třináct let. Nyní, když je euro v rekordní „slevě“, mají i ti ostatní příležitost zřídit si eurový účet za výhodných podmínek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Euro bankovky

Převod i posílání eur jde online už i bez skenování občanky. Nově stačí přihlášení přes Bank iD

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme