Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Čeští střádalové, zbystřete. Teď je ten správný čas založit si eurový účet

Bankovky
Pixabay
Lukáš Kovanda

Češi si stále radši spoří v euru, nejvíce za posledních třináct let. Nyní, když je euro v rekordní „slevě“, mají i ti ostatní příležitost zřídit si eurový účet za výhodných podmínek.

Reklama

Koruna včera obchodování uzavřela na své nejsilnější úrovni vůči euru od konce října 2008. Uzavírací kurz činí podle Bloombergu 23,98 koruny za euro. Podle expertů je málo pravděpodobné, že by koruna vydržela pod hladinou 24,00 za euro delší dobu. Za měsíc touto dobou se podle analytické předpovědi, jak ji zveřejňuje agentura Bloomberg, bude euro nejpravděpodobněji prodávat za 24,20. Ke konci března to má být dokonce 24,55.

Nyní tudíž panuje velmi příhodný čas pro směnu části úspor běžných střadatelů z korun právě do eura. Eura jsou z hlediska své korunové ceny nejlevnější za více než třináct let a taková „sleva“ se nemusí zase delší dobu vrátit. Zejména, když světu poměrně akutně hrozí recese, jak v neděli varoval Mezinárodní měnový fond. Vyhlídka recese již v těchto dnech citelně zlevňuje například ropu a může být opravdu jen otázkou času, než začne oslabovat korunu.

Kurz koruny vůči euru

Lukáš Kovanda: Koruna si vede extrémně dobře. Posílila pod 24 korun za euro

Koruna poprvé od roku 2008 obchoduje pod méně než 24,00 koruny za euro. Podle Bloombergu patří česká koruna k největším světovým vítězům doby pandemie a války, spolu s měnami Švýcarska a Singapuru.

Přečíst článek

Střadatelé by obecně měli mít své úspory ve více měnách. Zřizovat si tedy vedle korunového účtu také účet eurový a účet dolarový, případně i účty v dalších měnách. Diverzifikují tak totiž riziko propadu jedné konkrétní měny. Kdo ještě takto své úspory mezi více měn nemá, má právě nyní alespoň šanci založit si za historicky takřka nejvýhodnějších podmínek právě účet eurový.

Ostatně mezi českými střadateli v poslední době zájem o úložky v eurech stoupá. Vždyť loni v listopadu, tedy podle nejnovějších dostupných dat, se podíl objemu eurových úspor tuzemských střadatelů na jejich celkových úsporách poprvé od ledna 2010 vrátil na úroveň tří procent, jak zachycuje graf níže, vytvořený na základě dat České národní banky. Češi si tak v euru spoří nejvíce za posledních třináct let.

Jaké zhodnocení slibují termínované vklady v listopadu?

Jaké zhodnocení slibují termínované vklady v listopadu? Tady je přehled

Téměř všechny banky u nás už peníze na termínovaných vkladech úročí sazbou mezi pěti a šesti procenty. Na současnou inflaci to sice nestačí, ale je to rozumnější než nechat volné prostředky na běžném účtu bez jakéhokoliv zhodnocení. K získání lepší sazby není potřeba obvykle splnit ani mnoho podmínek. Pro lepší orientaci na trhu přinášíme proto přehled těch nejvyšších sazeb, které banky na svých termínovaných vkladech nabízí před koncem roku 2022.

Přečíst článek

Oproti například Chorvatsku, které přešlo na euro letos k 1. lednu, je však podíl eurových úspor Čechů stále velmi nízký. V Chorvatsku loni činil podíl eurových úspor zhruba 50 procent. A podíl vykazoval podobné hodnoty také v roce 2020, v době, kdy Chorvatsko teprve zahajovalo proces vstupu do eurozóny.  

Podíl objemu eurových vkladů na celkových vkladech českých středatelů ARAD, ČNB

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Reklama

Související

České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Potlesk pro korunu. Drží silná vůči euru i dolaru a vyhlídky hrají v její prospěch

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme