Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi si letos za dovolenou chtějí připlatit. Hodně jich ale zůstane doma kvůli šetření

Dubrovník
iStock
 ČTK

Češi, kteří na dovolenou vyrazí, za ni mají v plánu utratit víc než loni. Na druhou stranu ale přibylo těch, kteří si ji raději odepřou, uvedl výzkum.

Reklama

Češi letos za dovolenou podle průzkumu společnosti Europ Assistance plánují utratit v průměru 28 421 korun, meziročně zhruba o šest procent více. Vyrazit na letní pobyt se chystá sedm z deseti Čechů. Ve srovnání s loňskem ale přibylo lidí, kteří si dovolenou odepřou, aby ušetřili. Zatímco loni tento důvod uvádělo 22 procent dotázaných, letos jich bylo 36 procent. Dalších 41 procent lidí z těch, kteří zůstanou přes léto doma, si dovolenou nemůže dovolit. 

Vzhledem k rostoucím životním nákladům Češi častěji na útratu za dovolenou využívají zaměstnanecké benefity. Podíl dovolené na celkovém objemu prostředků utracených za benefity je letos nejvyšší za posledních pět let, vyplývá z dat společnosti Up Česká republika. Uživatelé její benefitní karty vydali letos za rekreaci meziročně třikrát více. Průměrná transakce za dovolenou proti loňsku vzrostla o 24 procent, sdělil ředitel Up ČR Stéphane Nicoletti.

Dubrovník

Poslední dovolená s kunou? Brusel zkoumá, zda Chorvaté splnili podmínky pro přijetí eura

Evropská centrální banka a administrativa EU začne ve středu posuzovat, zda Chorvatsko splnilo veškeré podmínky pro přijetí eura upozorňuje na den D pro tuto balkánskou zemi agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Průzkum Europ Assistance dále ukázal, že letos se Češi neobávají restrikcí v souvislosti s pandemií koronaviru. O tom, že se bude cestovat bez omezení, je přesvědčeno 54 procent lidí, loni si to myslela čtyři procenta respondentů. Lidé se proto letos tolik neobávali si pobyt s předstihem rezervovat, udělalo jich to 43 procent. V uplynulém roce si dovolenou s delším časovým náskokem objednalo 34 procent dotázaných. Plány na letní rekreaci naopak letos u 88 procent lidí ovlivňuje inflace a zdražování, v případě zhruba dvou třetin Čechů má vliv válečný konflikt na Ukrajině.

Stejně jako loni se většina českých turistů vypraví na dovolenou autem, konkrétně 62 procent z nich. Nejčastějším cílem budou Chorvatsko a Itálie.

Desková hra Člověče, nezlob se! (ilustrační foto)

Deskové hry na cesty a dovolenou. Tipy na ty, které zkrátí dlouhé chvíle v autě i v letadle

K prázdninové dovolené patří kromě slunce, výletů a pohodičky u moře i dlouhé cestování a společné rodinné večery. Jak si volný čas během letu nebo jízdy po dálnicích zpříjemnit? Deskovkou, která nezabere příliš místa, ale vykouzlí plno zábavy.  

Přečíst článek

Letiště, ilustrační foto

Špatná zpráva pro turisty. Chaos na letištích v Londýně a Paříži stoupá

Londýnské letiště Heathrow a pařížské Charlese de Gaulla ruší další lety. Heathrow se odvolává na obavy o bezpečnost, zatímco cestující ve francouzské metropoli zasáhne stávka. Cestovní chaos v Evropě tak pokračuje i na začátku vrcholného turistického období, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

 

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Duarte Correia, šéf pražského hotelu Mandarin Oriental

Šéf pražského hotelu Mandarin Oriental: Kdo říká, že nemá problém sehnat zaměstnance, lže

Přečíst článek
Split

Chorvatsko trápí málo turistů. Země je ale dražší než Španělsko nebo Řecko

Přečíst článek
V Chorvatsku i Maďarsku e krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce ve světě

V Chorvatsku i Maďarsku je krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce v Evropě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme