Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Chorvatsku se už za několik měsíců bude platit eurem

chorvatská kuna
iStock

Kuny vystřídá euro. Evropská komise schválila Chorvatsku zavedení jednotné evropské měny od ledna příštího roku. Rozšíření eurozóny by měli koncem června v Bruselu podpořit lídři členských zemí. Poté ho definitivně stvrdit zástupci vlád v Radě EU. Země se pak stane dvacátým členem eurozóny.

Reklama

Záhřeb splnil všechna kritéria, které Evropská komise sleduje při posuzování připravenosti země na přijetí společné měny. Týkají se stavu veřejných financí, úrokových sazeb, cenové stability a směnného kurzu.

„Chorvatskou ekonomiku to posílí, prospěch z toho budou mít občané, podniky a celá společnost. Chorvatské přijetí eura posílí také euro samotné,“ prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Realitní bublina v eurozóně splaskne až s výrazně dražšími hypotékami, zní z ECB

Nemovitosti v zemích eurozóny jsou předražené, někde až o extrémních šedesát procent, zní z ECB. K vyfouknutí cenové bubliny na realitním trhu by podle zprávy evropské měnové autority mohlo dojít, pokud úroky u hypoték porostou rychleji než inflace.

Přečíst článek

Chorvatský parlament v polovině května schválil zákon, který zavedení eura od ledna umožní. Již od září začnou v Chorvatsku uvádět ceny jak v dosavadních kunách, tak v eurech. Oběma měnami by mělo jít platit ještě celý příští rok, než zůstane jen ta evropská.

Česká republika je podle zveřejněné každoroční Konvergenční zprávy mezi zeměmi, které plní jen část kritérií stejně jako Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko a Švédsko. Všechny země vyjma Rumunska podle komise plní požadavky na stav veřejných financí, Česko spolu se Švédskem a Bulharskem vyhověly také podmínkám dlouhodobých úrokových sazeb. Odpovídající cenovou stabilitu však zajišťuje pouze Švédsko a kritérium směnného kurzu plní jen Bulharsko.

Euro jsou povinny zavést všechny unijní státy, výjimku si vyjednalo jen Dánsko. V současné době eurem platí téměř 340 milionů lidí v 19 členských státech unie.

Kurz koruny vůči euru

Dalibor Martínek: Čekáte na silnější korunu? Marně. ECB už nabíjí svůj kanón

Blíží se léto a Češi přemýšlejí, kdy nejlépe nakoupit cizí měny, euro. Posílí ještě koruna k euru, nebo naopak oslabí? Máme nakoupit eura nebo kuny teď, nebo ještě počkat? Těžké otázky.

Přečíst článek

Reklama

Související

ČNB znovu sníží sazby. Kdo chce eura na dovolenou, měl by měnit co nejrychleji

Přečíst článek
Koruna v těžkých časech obstála, ukazují tvrdá data

Lukáš Kovanda: Česká koruna vládne. Za poslední čtyři roky je nejvýkonnější evropskou měnou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme