Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Lidí bez práce opět ubylo. Díky sezonním pracím, které jsou v plném proudu

Lidí bez práce opět ubylo. Díky sezonním pracím, které jsou v plném proudu
ČTK

Nezaměstnanost v Česku dál klesla, v květnu se snížila o desetinu procentního bodu na 3,5 procenta. Na konci minulého měsíce bylo bez práce téměř 254 tisíc lidí, o 7790 méně než v dubnu. Počet volných pracovních míst se naopak zvýšil o zhruba 1200 na 285 700. Pracovní trh ovlivňují s příchodem letního počasí sezonní práce. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Úřad práce ČR.

Reklama

 V meziročním srovnání nezaměstnanost v Česku o 0,3 procentního bodu stoupla – loni v květnu dosáhla 3,2 procenta a uchazečů o práci bylo tehdy o 18 400 méně než ve stejném období letos.

Británie testuje nepodmíněný příjem

Lukáš Kovanda: Tak takhle vypadá utopie. Británie testuje nepodmíněný příjem

V Británii otestují nepodmíněný příjem, nápad se líbí i některým českým politikům, podotýká k britskému experimentu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. A varovně dodává: „Podobné pokusy v historii napříč zeměmi vždy skončily fiaskem.“

Přečíst článek

Pracovní trh nadále ovlivňují sezonní práce, které jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, hotelnictví, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě. S příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci Úřadu práce ČR nabídky letních brigád," komentoval vývoj nezaměstnanosti v Česku ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

zdroj: Úřad práce ČR

„Zaměstnavatelé ale většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance,“ dodal.

Česko bylo premiantem EU

V mezinárodním srovnání mělo Česko podle posledních dostupných dat evropského statistického úřadu Eurostat za duben druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii – podle této metodiky dosáhla 2,7 procenta, přičemž průměr EU činil šest procent. V předchozích měsících vykazovalo Česko nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech unijních zemí.

Přichází věk umělé inteligence. Učitelé by se měli naučit, jak nově učit, říká Hana Součková, generální ředitelka SAP ČR

Hana Součková: Přichází věk umělé inteligence. Práci bude muset změnit miliarda lidí

Co vlastně znamená pro pracovní proces pojem umělá inteligence, si mnoho lidí ještě neumí představit. Ale pozor, jak říká Hana Součková, šéfka české pobočky globálního technologického lídra, společnosti SAP, díky nástupu této éry přijde v příštích letech o svou spokojenou práci v kanceláři asi tak miliarda lidí po celém světě. Je proto dobré se připravit na budoucí, rychle přicházející dobu. Učitelé by měli zapomenout na Marii Terezii. Je tu nová technologická revoluce.

Přečíst článek

Nezaměstnanost v Česku naposledy stoupla letos v lednu, a to na 3,9 procenta, v únoru stagnovala, od té doby se snižuje. V dubnu činila 3,6 procentaSezonní práce budou pokračovat i v dalších měsících, nezaměstnanost by tak mohla ještě dál klesat. „Přesto lze očekávat, že i přes aktuální stabilizaci mohou trh práce nadále ovlivňovat ekonomické a sociální změny, a také vývoj válečného konfliktu na Ukrajině," upozornil Úřad práce ČR.

Dopad recese nebyl nijak tvrdý

„Pokračující nábor na sezónní práce v zemědělství a ve službách ovlivňuje situaci na trhu práce každé jaro. Se situací přitom nijak nezamával ani příchod uprchlíků z Ukrajiny. Dá se říct, že se firmám dokonce po dlouhé době podařilo konečně najít chybějící pracovníky,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Práce je dost, částka na politiku zaměstnanosti klesne příští rok až o miliardu korun

Příští rok by se měla částka na politiku zaměstnanosti včetně financování veřejně prospěšných prací snížit ze současných osmi miliard zhruba na sedm miliard korun. Řekl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) při návštěvě Pardubického kraje.

Přečíst článek

Ve srovnání s loňským rokem je nezaměstnanost navzdory proběhlé ekonomické recesi pouze o 0,3procentního bodu vyšší. „Na už dříve přehřátém trhu práce tak nebyl dopad recese nijak tvrdý a spíše než nárůstem lidí bez práce se projevil úbytkem volných pracovních míst,“ podotkl.

Nejvyšší nezaměstnanost je v Ústeckém kraji a na Karvinsku

Nejvyšší nezaměstnanost byla v květnu znovu v Ústeckém kraji, a to 5,3 procenta, následoval Moravskoslezský kraj, kde činila 4,8 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Jihočeském, Zlínském kraji a v Kraji Vysočina, kde dosáhla shodně 2,5 procenta.

Mezi okresy byla na konci uplynulého měsíce nejnižší podíl nezaměstnaných v okrese Praha-východ a na Pelhřimovsku, kde byla 1,5 procenta, v Praze-západ činila 1,6 procenta. Na druhém konci žebříčku se umístil již tradičně okres Karviná, kde míra nezaměstnanosti dosáhla 8,2 procenta, na Mostecku 6,9 procenta a na Chomutovsku 6,2 procenta.

Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB

Firmy už jsou z nejhoršího venku. Vítáme jejich křehký optimismus, říká bankéř Prokop

Po letech spojených s uzavíráním provozů a energetickou krizí začínají mít české firmy už zase chuť opatrně investovat a rozšiřovat podnikání. Nálada českých firem a podnikatelů se vrací podle Indexu očekávání firem, který dnes zveřejnila ČSOB, do období před příchodem pandemie covid-19. „České firmy jsou neuvěřitelně vitální a schopné ustát ekonomické nástrahy a výzvy, a to nás vede k mírnému a velmi křehkému optimismu do budoucna,“ zdůraznil v rozhovoru Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úřad práce, ilustrační foto

Nezaměstnanost v červenci neobvykle stoupla. Práci hledalo čtvrt milionu Čechů

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Přečíst článek
Nezaměstnanost v Česku dál klesá

AKTUALIZOVÁNO: Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících stoupla. Na úřadech se v létě hlásí lidé ze školství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme