Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let
ČTK
Lukáš Kovanda

Zatímco obecná míra nezaměstnanosti se i podle dnešních dat Úřadu práce ČR za červenec vyvíjí příznivě, Česko má nebývale vysokou míru nezaměstnanosti mladých lidí ve věku do 25 let. Ta letos v červnu dle aktuálně zveřejněných dat Eurostatu čítala 13,7 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Na poměry posledního desetiletí jde o nezvykle vysoké číslo. Jedná se o nejvyšší míru nezaměstnanosti mladých lidí za celé období od března roku 2015. Míra nezaměstnanosti mladých je nyní vyšší dokonce než kdykoli během období covidové pandemie, kdy se tuzemská ekonomika – na rozdíl od loňska či letoška – propadala, a to dramaticky.  

Základky letos opustil rekordní počet absolventů

Markantní červnový nárůst míry nezaměstnanosti mladých – z květnové úrovně 9,5 procenta – souvisí s letošním vysokým počtem absolventů základních škol, na který nebyly střední školy kapacitně připraveny.

Nezaměstnanost v Česku dál klesá

AKTUALIZOVÁNO: Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících stoupla. Na úřadech se v létě hlásí lidé ze školství

Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících poklesu stoupla letos v červenci na 3,5 procenta z červnových 3,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR). Počet lidí bez práce oproti červnu vzrostl o více než 9000 na 258 933. Volných míst naopak mírně ubylo, a to o přibližně tisícovku na 285 627. Meziroční nárůst nezaměstnanosti byl výraznější. Lidí bez práce bylo loni v červenci asi o 18 tisíc méně než letos a podíl nezaměstnaných činil 3,3 procenta.

Přečíst článek

Absolventi základních škol, kteří se nedostali na střední školu, se tak raději nahlásili na příslušný úřad práce, zejména z toho důvodu, aby za ně stát po prázdninách hradil zdravotní pojištění. Dalším důvodem byla autentická snaha o nalezení zaměstnání.

Míra nezaměstnanosti mladých lidí v Česku od roku 2015 do června 2023 zdroj: Eurostat

Úřady práce však málo kvalifikovaným mladým lidem často nabízejí jen „nádeničinu“, například kompletování zásilek v logistických skladech. Neatraktivní pracovní pozice mladé příliš nelákají, takže často jen pobírají dávky v nezaměstnanosti a současně využívají komfortu „mama hotelu“.

Nahlášením na úřad práce se ovšem statisticky stávají nezaměstnanými, pokud tedy na některou z nabídek úřadu nekývnou. Citelný nárůst nezaměstnaných mladých tak není projevem obecného zhoršování situace na trhu práce.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

Nezaměstnaný Australan uvízl na řeckém ostrově. Jinou než první třídou nelétá (foto ilustrační)

Nezaměstnaný Australan uvázl na Mykonosu. Jinou než první třídou totiž nelétá

Jedenatřicetiletý Australan si musel „nedobrovolně“ prodloužit pobyt na řeckém ostrově Mykonos. Nedaří se mu totiž najít volné sedadlo v první třídě na letu zpět do Sydney. O pomoc žádá i australské ministerstvo zahraničí. To však mlčí. Zdá se, že jej „z nesnází“ bude muset vysvobodit jeho otec a poslat pro něj private jet.

Přečíst článek

Sándor Bodnárz

Sándor Bodnár: Kvůli umělé inteligenci směřujeme k radikální proměně pracovního trhu

Umělá inteligence nahradí celou řadu profesí, u kterých jsme si to ještě donedávna nedokázali představit. Mezi prvními budou ti, jejichž hlavní náplní je rutinně opakovaná činnost. O kolik pracovních pozic půjde? „Může jich být spousta. Očekávám, že nepůjde o lineární nárůst. Jakmile se to skutečně rozjede, budeme sledovat exponenciální růst,“ domnívá se Sándor Bodnár, šéf společnosti Hays pro Českou republiku, která se specializuje na kvalifikovanou pracovní sílu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nezaměstnanost v Česku dál klesá

AKTUALIZOVÁNO: Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících stoupla. Na úřadech se v létě hlásí lidé ze školství

Přečíst článek
Lidí bez práce opět ubylo. Díky sezonním pracím, které jsou v plném proudu

AKTUALIZOVÁNO: Lidí bez práce opět ubylo. Díky sezonním pracím, které jsou v plném proudu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme