Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Letní dětské tábory razantně podražily. Hlavně kvůli cenám potravin

Letní dětské tábory razantně podražily. Hlavně kvůli cenám potravin
ČTK
 ČTK

Za účast dětí na letních táborech zaplatí letos rodiče často víc než loni. Ceny táborů pořádaných mládežnickými spolky mohou být kvůli růstu cen potravin, energií a nájmů meziročně vyšší o víc než 17 procent. Zájem o tábory ale zůstává podle organizátorů vysoký. Vyplývá to z informací od zástupců mládežnických organizací, které poskytla Česká rada dětí a mládeže, a z informací na webech spolků.

Reklama

Například některé skautské oddíly budou pravděpodobně zvyšovat poplatky za tábor kvůli nárůstu cen potravin, řekla mluvčí Junáka Barbora Trojak. Poplatky za stravu jsou podle ní největší položkou ceny tábora. Podle Trojak letos skautské oddíly pořádají zhruba 1200 táborů, na které míří asi 35 tisíc dětí. Junák se označuje za největšího organizátora táborů v Česku.

Za tábor až pět tisíc

Dražších bude i zhruba 350 letních táborů, které připravuje Pionýr. „Zatím je nárůst například na dvoutýdenní tábor asi 200 korun," uvedla předsedkyně Darina Zdráhalová. Podle informací na webu se účastnické poplatky za dvoutýdenní letní tábor pohybují mezi 3000 Kč až 4800 korun.

Bílý žralok

PŘEHLEDNĚ: Za žraloka u pláže peníze z pojistky nezískáte, za starost o nemocného psa ano. Kdy pojišťovna uzná storno?

Myslíte si, že vás pojištění storna dovolené ochrání vždy, když nemůžete odjet na dovolenou? V mnoha případech ano, a dokonce už i u tuzemských dovolených či dokonce dětských táborů. Existuje ale řada situací, kdy máte smůlu a peníze za dovolenou vám propadnou komplet. Od dob covidu, který zcela zásadně proměnil i cestování, se zájem o pojištění storna zvedl prý až o stovky procent. Vyplatí se také vědět, kdy máte největší šanci získat peníze za zrušenou dovolenou z připojištění storna a kdy z pojištění náhrady dovolené. 

Přečíst článek

Minimálně o 17 procent víc než loni by podle Lucie Šulcové měly stát tábory pořádané spolky ve Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Loni účastníci platili v průměru 3300 korun. Zájem přesto organizace čeká podobný jako v roce 2022, kdy pro 9610 dětí uspořádala 352 táborů.

YMCA zdražila za dva roky o čtvrtinu 

Průměrná cena tábora Křesťanského sdružení mladých lidí (YMCA ČR) se podle mluvčí Julie Bergerové proti loňsku kvůli růstu cen zvýšila asi o deset procent na aktuálních 2897 korun. V porovnání s rokem 2021 je letošní cena vyšší téměř o čtvrtinu.

kemp Dolní Čermná

Kempy letos zdražily jen o desetinu, budou ale méně investovat

Kempy v České republice často musely letos zdražit pobyty odhadem o deset procent. Růst jejich nákladů to zpravidla nepokryje. Vzhledem ke zdražování energií a služeb měly méně peněz na investice. Řekl to předseda Asociace kempů České republiky Bohumil Starý. Podnikatel provozuje Autokemp Konopáč v Heřmanově Městci na Chrudimsku.

Přečíst článek

Až o deset procent narostly poplatky za účast na některých táborech organizovaných Klubem Pathfinder, informoval předseda Roman Buchtel. Týdenní tábor tak nyní vychází v průměru na 2100 korun, zájem o pobyt na něm je ale vysoký a klub musí podle svého předsedy adepty odmítat.

Zcela plné turnusy hlásí podle vedoucí kanceláře ústředí Terezy Urbancové i Česká tábornická unie. „Odpovídá to zvýšenému zájmu dětí o pravidelnou celoroční činnost v našich klubech, osadách a oddílech. Většina našich táborů byla naplněna v řádech dní od spuštění přihlašování," uvedla.

Levnější jsou tábory na „zelené louce“

Kvůli zájmu pořádají letos členové Asociace turistických oddílů mládeže ČR o pět táborů víc než loni. Zájemci se tak mohli hlásit na 140 táborů, informoval předseda asociace Tomáš Novotný. Také jejich ceny rostly, a to zhruba o deset až 15 procent.

Na vládní konsolidační balíček nejvíc doplatí rodiny s malými dětmi a průměrnými příjmy

Průzkum: Nejvíc krvácejí rodiny s dětmi. Důchodci jsou na svém

Analytická organizace STEM zveřejnila další ze svých „kontinuálně prováděných“ průzkumů, ve kterém zjišťuje finanční situaci českých domácností. Výsledek? Polovina Čechů má za to, že finanční situace jejich domácnosti je horší než před rokem. Třetina tvrdí, že je jejich finanční situace neměnná.

Přečíst článek

Viceprezident organizace Duha Radan Kukal sdělil, že to, o kolik tábory navýší účastnické poplatky, záleží na typu tábora. „Inflace nejvíc postihuje velké stálé tábory ve zděných areálech, naopak růst cen méně ovlivňuje malé tábory postavené na 'zelené louce'," vysvětlil.

Díky schválení novely zákona o ochraně veřejného zdraví od letoška není třeba, aby osoby starší 15 let, které se podílejí na přípravě jídla, měly potravinářský průkaz. Podle Trojak, Bergerové a Buchtela se tak pro vedoucí na táborech sníží administrativní a organizační zátěž. Zdráhalová uvedla, že průkazy byly „formální záležitost". Kukal dodal, že mnozí měli průkazy s platností na dobu neurčitou, takže o aktuálním zdravotním stavu jeho majitele nic nevypovídaly.

FreshStart: Jak vychovat top fotbalistu? Začít s atletickou průpravou, razí šéf fotbalové akademie
video

FreshStart: Jak vychovat top fotbalistu? Začít s atletickou průpravou, razí šéf fotbalové akademie

Před osmi lety se Alex Zbur rozhodl založit Fotbalovou akademii Praha. Chtěl na to ale jít jinak, a proto společně s ní vznikla i Sportovní akademie Praha. Šéf obou akademií totiž věří, že nejlepším fotbalistou se může stát jen všestranný sportovec. A proč si myslí, že se český fotbal na té nejvyšší úrovni nemůže vyrovnat tomu evropskému? Podívejte se na nový díl pořadu FreshStart s Alexem Zburem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Je ještě zábavnější než před pandemií, chválí Prahu The New York Times

Je ještě zábavnější než před pandemií, chválí Prahu The New York Times

Přečíst článek
Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme