Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FreshStart: Jak vychovat top fotbalistu? Začít s atletickou průpravou, razí šéf fotbalové akademie

Marie Kolajová

Před osmi lety se Alex Zbur rozhodl založit Fotbalovou akademii Praha. Chtěl na to ale jít jinak, a proto společně s ní vznikla i Sportovní akademie Praha. Šéf obou akademií totiž věří, že nejlepším fotbalistou se může stát jen všestranný sportovec. A proč si myslí, že se český fotbal na té nejvyšší úrovni nemůže vyrovnat tomu evropskému? Podívejte se na nový díl pořadu FreshStart s Alexem Zburem.

Reklama

Alex trénoval dvacet let v ligovém mládežnickém oddíle a na konci kariéry měl jiný pohled na práci s mládeží. Proto se rozhodl založit Fotbalovou akademii Praha a následně i Sportovní akademii Praha. „Chtěl jsem, aby tam byla atletika, plavání a fotbal jako doplněk. A to až do deseti let věku dítěte, kdy se poté dítě rozhodne, zda chce pokračovat v jednom z těchto sportů naplno. Takže jsem se rozhodl provozovat sport s dětmi do deseti let všestrannou činností,“ vysvětluje Zbur v pořadu FreshStart motivaci ke startu jeho byznysu.

video

FreshStart: Z vlastní potřeby vyvinuli aplikaci Nekrachni. Generaci Z pomáhají finančně dospět

Nápad na aplikaci vzešel z běžného života. „Uvědomila jsem si, že se musím odstěhovat od rodičů, a platit si všechno sama, ale nevěděla jsem jak na to,“ říká spoluzakladatelka projektu Nekrachni Maria Šimůnková. Se spolužákem Jakubem Rychlým vytvořili výukové plány pro školy, ze kterých se později vyvinula mobilní aplikace. 

Přečíst článek

Základem sportovní kariéry každého dítě by totiž podle něj měla být atletická průprava, a proto i fotbal od útlého mládí v akademii směřují k tomu, aby jej dělali na atletickém základě. Snaží se rozvíjet děti všestranně v oblasti atletiky, protože podle Alexe dnes fotbal a veškeré kolektivní sportovní hry směřují do rychlosti. Tudíž je potřeba, aby děti byly velmi dobře sportovně zdatné.

To není fotbal, to je boj

Největší rozdíly u nové generace začínajících fotbalistů vidí ve výchově, z toho co říká, lze usoudit, že není velkým fandou liberální výchovy. „Dnes se razí trend liberální výchovy. Mnoho rodičů si neuvědomuje, že dávají dítě na kolektivní sport. Chtějí, aby děti dělaly i jiné koníčky, a tak se nám bohužel v poslední době stává, že některé děti na utkání chybí,“ vysvětluje Zbur.

Zakladatel společnosti Amplla Přemysl Kokeš
video

FreshStart: Hasičák, který si doma vystavíte, sklízí ceny od designérů i hasičů

Inovativní vzhled hasicího přístroje Amplla doplňuje jeho multifunkčnost. Architekt Přemysl Kokeš přišel s nápadem na hasicí přístroj, který si budete chtít doma dokonce vystavit. Kulatý, placatý a barevný rescue point sklízí úspěchy i na designových soutěžích jako je například prestižní International Forum Design Award, kde získal zlato. „Velice mě potěšila česká cena hasičů Zlatý plamen, protože to není za design, ale od odborníků na požáry, kteří ocenili naše uvažování,“ říká Kokeš v další epizodě projektu FreshStart.

Přečíst článek

Zásadní problém s českými hráči celkově zase vidí v trenérském vedení, které způsobuje, že se český fotbal na té nejvyšší úrovni nestíhá vyrovnat tomu evropskému. Trenéři podle něj hrají na výsledek a potlačují individuální dovednosti svých hráčů.

Jediná cesta, jak vychovat top fotbalistu je netlačit tolik na výsledky, ale na hrací činnost jednotlivce. „Přijde mi, že v Česku je to spíš boj než fotbal,“ upozorňuje. Simulující hráče přímo nesnáší a říká, že i to je taktika realizačního týmu daného klubu.

Jeho každodenní práce sice spočívá v neustálém papírování, jelikož mít na starosti dvě akademie je zápřah, ale neměnil by. Práce s dětmi ho totiž baví. Když pak někoho ze svých hráčů dostanou do profesionálního týmu, je to odměna, jako žádná jiná.

Nejnovější díl pořadu FreshStart s Alexem Zburem sledujte v úvodu tohoto článku.

Zakladatel platformy FreshStart Kryštof Kněžínek
video

FreshStart s jeho zakladatelem Kryštofem Kněžínkem: Peníze jsou prostředkem ke svobodě

Kryštof Kněžínek je zakladatel marketingové agentury Notigo, spoluzakladatel firmy AutosEU a také vysokoškolský student. Vymyslel platformu FreshStart, skrze kterou začínajícím podnikatelům předává informace a tipy z byznysového světa. „Některé věci mě štvou, ale je to náplň mého života,“ přiznává. V rozhovoru dále popisuje svůj time management nebo způsob, jakým vyjednává s klienty.

Přečíst článek

Reklama

Související

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu. Mají tam silnější pivo, zdůrazňuje ministerstvo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme