Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krypto je pro seriózní investory mrtvá kočka, uvedl vlivný bankéř JP Morgan

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.
Pixabay
Stanislav Šulc
sta

Přílišná volatilita a s ní spojené absurdní riziko. To je podle hlavního stratéga JP Morgan Asset Management Jareda Grosse hlavní důvod, proč kryptoaktiva jsou pro většinu relevantních finančních institucí „efektivně neexistující“.

Reklama

Pád kryptoburzy FTX se stal mementem pro kryptoaktiva. Trh s nimi se bude z této rány dlouho léčit a není vyloučené, že se donedávna zázračné investiční aktivum vrátí mnoho let zpět a bude opět okrajovou záležitostí pro pár nadšenců.

Pro velké instituce se totiž krypto v tuto chvíli stalo zcela slepou cestou. Naznačil to hlavní stratég JP Morgan Asset Management Jared Gross v podcastu agentury Bloomberg What Goes Up.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Dům z karet. Šéf kryptoburzy FTX okradl investory o dvě miliardy dolarů, tvrdí úřady

Za dlouholetý „domeček z karet“ označila způsob fungování kryptoměnové zkrachovalé burzy americká Komise pro cenné papíry (SEC). Zakladatel a šéf burzy Sam Bankman-Fried byl v pondělí zatčen na Bahamách a americkou komisí obviněn z podvodu. Podle komise nekalým způsobem vybral od investorů více než 1,8 miliardy dolarů (asi 41,4 miliardy korun). Spojené státy podle všeho požádají o jeho vydání.

Přečíst článek

Krypto je v tuto chvíli pro velké institucionální investory ‚efektivně neexistující‘,“ prohlásil doslova Gross. Důvodem jsou dva velké letošní skandály, kdy nejprve zkolabovala kryptoměna Luna a o několik měsíců později se zhroutila burza FTX, za níž zůstaly mnohamiliardové ztráty.

Bitcoin padá o desítky procent

Problém má ale také nejznámější a největší kryptoměna světa bitcoin. Jeho hodnota se letos propadla o šedesát procent z hladiny kolem 50 tisíc dolarů na aktuálních necelých 17 tisíc dolarů.

„Taková volatilita je příliš vysoká, navíc absence vnitřního výnosu, s nímž byste mohli operovat, z bitcoinu činí příliš problematické aktivum,“ uvedl Gross. „Myslím, že si hodně velkých investorů oddychlo, že na tuto módní vlnu nenaskočilo a v nejbližší době tak ani neučiní,“ dodal zkušený asset manager.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Lukáš Kovanda: Bitcoin pád dalšího z „shitcoinů“ rozhodně ustojí

Krach kryptoburzy FTX není krachem bitcoinu. Dokazuje pouze problematičnost jeho napodobenin, nebo-li „shitcoinů“, komentuje dění na kryptoměnovém trhu Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Agentura Bloomberg připomíná, že během razantního růstu ceny bitcoinu i celého trhu s kryptem v letech 2020 a 2021 řada finančních institucí zvažovala, že kryptoaktiva bude nabízet svým klientům.

To pak dodalo celému segmentu výrazný impuls, ale postupně se projevily i velké nedostatky vedoucí k mnohamiliardovým krachům.

Erika Piirmets, první dáma estonské digitalizace

Nemůžete čekat, že lidé digitalizaci uvěří, když nebude transparentní, říká první dáma estonské digitalizace

Estonsko je v otázce digitalizace nejpokročilejší země. Je zde možné vyplnit daňové přiznání online během tří minut či odvolit od počítače. „Estonci jsou pragmatičtí. Chtějí jednoduché a funkční věci,“ říká Erika Piirmetsová z estonské vládní organizace e-Estonia, která byla jedním z hostů na summitu Disraptors 2022 a je považována za „první dámu estonské digitalizace“.

Přečíst článek

J&T kupuje firmu Spearhead, po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu

J&T může koupit firmu Spearhead. Po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu

Mezinárodní skupina J&T může prostřednictvím firmy Bonhart koupit českou a slovenskou část zemědělské firmy Spearhead International, která kromě Česka a Slovenska působí také v Rumunsku, Polsku a ve Velké Británii. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V Česku je Spearhead v zemědělství dvojkou po skupině Agrofert. Výše transakce nebyla zveřejněna.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme