Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

J&T může koupit firmu Spearhead. Po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu

J&T kupuje firmu Spearhead, po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu
ČTK
 ČTK

Mezinárodní skupina J&T může prostřednictvím firmy Bonhart koupit českou a slovenskou část zemědělské firmy Spearhead International, která kromě Česka a Slovenska působí také v Rumunsku, Polsku a ve Velké Británii. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V Česku je Spearhead v zemědělství dvojkou po skupině Agrofert. Výše transakce nebyla zveřejněna.

Reklama

„Spojení, k němuž dochází v oblasti zemědělské rostlinné a živočišné prvovýroby, nebude mít podle úřadu za následek podstatné narušení hospodářské soutěže," uvedl antimonopolní úřad.

Pobočka Moneta Money Bank

Finančníci z J&T budou brzy vlastnit přes 10 procent Monety. A přikupovat akcie mohou směle dál

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments získal od České národní banky souhlas k nabytí 19,99 procenta v Moneta Money Bank. Brzy jeho podíl v bance převýší deset procent.

Přečíst článek

Podle oznámení na stránkách úřadu kupuje firma Bonhart jednak firmu Spearhead Czech, ale i slovenské firmy Spearhead Slovakia a Green Point. Všechny tři jsou součástí skupiny Spearhead International, vyplývá z jejích internetových stránek.

Na druhý pokus

Firmy ze skupiny Spearhead International hospodaří v pěti zemích na 90 tisících hektarech zemědělské půdy. Loni v září firma oznámila, že změnila majitele. Od britského investičního fondu Paine Schwartz Partners ji koupila rakouská investiční skupina Accession Capital Partners. Hospodářské noviny tehdy uvedly, že o získání české části Spearhead usilovala J&T, ale neuspěla.

Reklama

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven

Jakub Kudýn z J&T: Evropa zvládne i příští zimu. O průmysl jen tak nepřijde

Tento rok si do Evropy kopl každý, kdo mohl. I uznávaný investor Ray Dalio si proti ní vsadil. Zatím to ale vypadá, že Evropa je schopná čelit velkým výzvám a zvládat je.

Přečíst článek

Společnost Spearhead Czech hospodaří podle svých internetových stránek na 24 tisících hektarech pozemků, její součástí jsou firmy Agro-společnost Morava, Eurofarms Jihlava, Agrosumak, Salix Morava, Eurofarms Agro-B, Rolana a Agro Sales.

Firma Bonhart, která českou a slovenskou část Spearhead kupuje, byla založena 28. února 2020 a ovládá ji společnost JTZE, jejímž jediným akcionářem je podle obchodního rejstříku J&T Real Estate CR se sídlem na Kypru. JTZE podle svých internetových stránek zahrnuje pět společností, a to Statek Sobětice, Žďár Chudenice, Farma Neznašovy, Poline a Farma Blovice, které hospodaří na 9300 hektarech.

Průměrná tržní cena zemědělské půdy v Česku se za posledních deset let ztrojnásobila. Letos dosáhla 335 tisíc korun za hektar, což je meziroční nárůst o 13,8 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí ale nastal první pokles za poslední dva roky.

Ještě loni dobrá investice. Nyní se tržní ceny půdy po letech růstu zastavily

Průměrná tržní cena zemědělské půdy v Česku se za posledních deset let ztrojnásobila. Letos dosáhla 335 tisíc korun za hektar, což je meziroční nárůst o 13,8 procenta. Vyplývá to z odhadu poradenské společnosti Farmy.cz, který vychází z údajů o doposud realizovaných obchodech. Ve čtvrtém čtvrtletí ale nastal první pokles za poslední dva roky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Církev prokázala obchodního ducha. Díky dřevu loni vydělalo pražské arcibiskupství dvě stě milionů, letos sází i na byty

Byznysu církve se začalo dařit. Díky dřevu vydělala stamiliony, masivně investuje do realit

Přečíst článek
katedrála sv. Víta v Praze

Katolická církev jako dobrý investor. Zisk jí kvůli tomu stoupl na více než půl miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme