Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Padlý kryptobaron Bankman-Fried před soudem: Mám jen 100 tisíc dolarů

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Jeho jmění se ještě před rokem odhadovalo na 26 miliard dolarů. Nyní padlý kryptobaron Sam Bankman-Fried před soudem přiznal, že má asi 100 tisíc dolarů. Soudit jej bude stejný muž, který rozkryl jeden z nejrozsáhlejších podvodů historie.

Reklama

Dění kolem zakladatele zkrachovalé kryptoburzy FTX Sama Bankmana-Frieda nabírá na obrátkách. Poté, co souhlasil s vydáním z Baham do USA, stanul bývalý miliardář poprvé před americkým soudem. Zodpovídat se má z rozsáhlých podvodů, kterými z investorů vylákal miliardy dolarů.

Rekordní kauce 

Soudce při slyšení pak stanovil kauci, po jejímž složení pustil Bankmana-Frieda na svobodu po dobu soudního procesu. Podle agentury Bloomberg byla kauce stanovena na 250 milionů dolarů, což je jedna z nejvyšších kaucí v historii americké justice.

Bitcoin ztrácí na hodnotě.

Až na konci dlouhé fronty. Kolaps kryptoburz ožebračil naivní investory

Drobní investoři, kteří vsadili na bitcoin a další kryptoměny, se po pádu velkých kryptoburz nemohou dostat ke svým penězům.  

Přečíst článek

Pro muže, jehož majetek byl ještě loni odhadován až na 26 miliard dolarů, by taková částka neměla být problém. Bankman-Fried však uvedl, že jeho jmění je v současnosti asi 100 tisíc dolarů.

Požadovaná částka tak je zajištěna majetkem, který se nachází v domě Bankman-Friedových rodičů. „To ani náhodou nepokrývá celou částku, nicméně je poměrně běžné, že kauce je jištěna majetkem v hodnotě kolem deseti procent požadované částky,“ vysvětluje Chris Dolmetschz Bloombergu.

Soudce Bernieho Madoffa

Ani to však nezajišťuje, že Bankman-Fried nakonec přeci jen neskončí ve vazbě a do soudní síně bude převážen v poutech. Podle amerických regulí totiž kauci musí spoulupodepsat minimálně dva lidé disponující podobným majetkem, kteří ale nejsou příbuzní obžalovaného. Podpis přitom soudce Gabriel Gorenstein požaduje do 5. ledna.

Postava soudce Gorensteina je přitom mimořádně zajímavá. Bankman-Frieda totiž bude soudit stejný muž, který za mříže dostal dalšího proslulého podvodníka – Bernieho Madoffa. Podařilo se mu rozkrýt podvod v hodnotě téměř 65 miliard dolarů, za nějž byl Madoff odsousen ke 150 letům vězení.

Elizabeth Holmesová na cestě k soudu, který jí vyměřil 11letý trest

Největší podvod v dějinách Silicon Valley. Elizabeth Holmesová míří do vězení na 11 let

Měl to být revoluční nástroj, který změní zdravotní péči. Společnost Theranos vyvíjela zařízení, které na základě velkých dat měl analyzovat spoustu nemocí z pouhé kapky krve. Zakladatelka Theranosu Elizabeth Holmesová díky této vizi sehnala miliardy dolarů. Ty však skončily v naprosto nefunkčním prototypu, který nedokázal víc než standardní analytické nástroje. Nyní má největší podvod v dějinách Silicon Valley první část za sebou.

Přečíst článek

 

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme