Reklama

ECB: Evropským bankám hrozí miliardové ztráty. Kvůli dopadům změn klimatu

Záplavy, ilustrační foto
Pixabay

Náhlý skok cen emisních povolenek v kombinaci se záplavami a suchem způsobí největším bankám z eurozóny ztráty nejméně 70 miliard eur (1,7 bilionu korun). Ve svém prvním velkém klimatickém zátěžovém testu to uvedla Evropská centrální banka (ECB). Zjištění nemají vliv na výši kapitálu, který banky musejí mít v letošním roce.

Reklama

Částka je součtem úvěrových a tržních ztrát v nejhorším scénáři, který zahrnuje sucha, vedra a záplavy. Podle ECB výsledek výrazně podhodnocuje skutečné ztráty 41 sledovaných bank, protože nebere v úvahu nepřímé dopady, jako je například hospodářský pokles. Ty by ale už brzy mohly být aktuální, protože eurozóna se potýká se suchem, růstem cen energií a možným zastavením dodávek plynu z Ruska. To by mohlo nastat už na podzim, a to v odvetě za sankce uvalené na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu.

Europoslanci podpořili zařazení jádra a plynu mezi zelené investice

Europoslanci odhlasovali zařazení jádra a plynu mezi zelené investice

Poslanci Evropského parlamentu podpořili dočasné zařazení jádra a plynu mezi zelené investice. Na plénu odmítli námitku proti takzvané taxonomii prosazovanou zvláště levicovými frakcemi. Cílem pravidel, která podporuje většina členských zemí včetně Česka, je motivovat investory k podpoře energií nahrazujících například ropu či uhlí. Dnešním hlasováním padla poslední překážka pro přijetí těchto pravidel.

Přečíst článek

Test rovněž zjistil, že většina bank z eurozóny nemá rámec pro modelování klimatických rizik. Při poskytování úvěrů je tak obvykle nezohledňuje. Banky by podle ECB měly urychleně zvýšit úsilí pro měření a řízení klimatického rizika, odstranit současně nedostatky v údajích a přijmout osvědčené postupy, které už v tomto sektoru existují.

Aktivistická skupina Pozitiv Money Europe upozorňuje, že realita by mohla banky rychle dohnat. Skupina upozornila, že domácnosti v eurozóně budou čelit trojímu úderu v podobě vyšších životních nákladů, dražších pohonných hmot a vyšších hypotečních splátek v souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb v eurozóně. Daleko více lidí v celé Evropě tak bude mít v příštích letech problémy se splácením hypoték, uvedla agentura Reuters.

Solární panely, ilustrační foto

Investice do zelené energetiky stoupají. Stále to ale nestačí na vyřešení krize

Investice do energetiky mají v letošním roce vzrůst o osm procent na 2,4 bilionu USD (56,5 bilionu korun). Tato částka zahrnuje rekordní výdaje na obnovitelé zdroje energie. Ani tento vysoký růst však nebude stačit k vyřešení současné klimatické a energetické krize.

Přečíst článek

Klimatický zátěžový test je jen tematickým přezkumem, jehož cílem je posoudit pokrok bank při začleňování klimatických a environmentálních rizik do jejich podnikání. Banky poskytovaly ECB informace v rámci tří kategorií - jejich vlastní schopnosti zátěžového testování klimatu, jejich závislosti na odvětvích emitujících oxid uhličitý a jejich výkonnosti při různých scénářích v několika časových horizontech.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Novým prezidentem Světové banky (SB) se stane americký podnikatel indického původu Ajay Banga (63).

Šéfem Světové banky (SB) se stane sikh Ajay Banga. Bude řešit klimatické změny a další globální krize

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme