Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Označte nás za strategické odvětví, vyzývají EU evropské banky. V sázce je konkurenceschopnost

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová
ČTK
 ČTK

Evropské banky vyzývají Evropskou unii, aby je označila za strategické odvětví. Varují, že v sázce je jejich konkurenceschopnost a budoucnost EU, uvedla agentura Reuters s odvoláním na seznam 45 návrhů sestavený Evropskou bankovní federací (EBF), jejímž členem je také Česká bankovní asociace (ČBA).

Reklama

Prezident EBF Christian Sewing již loni vyzval k označení bankovního sektoru za strategické odvětví a uvedl, že banky představují „klíčový faktor pro evropskou suverenitu“. Učinil tak ale v roli šéfa německé společnosti Deutsche Bank, zatímco nyní evropský bankovní sektor o toto označení poprvé žádá oficiální cestou, napsala agentura Reuters.

EBF seznam návrhů předložila před červnovými volbami do Evropského parlamentu. „Je nutné uznat zásadní a strategickou roli bank v transformaci Evropy,“ uvedl Sewing v předmluvě.

Evropská unie zatím nezveřejňuje seznam sektorů, které považuje za strategické. Výkonný ředitel EBF Wim Mijs při prezentaci návrhů uvedl, že Evropa v uplynulých dvou desetiletích přenechala svou obranu Spojeným státům, energetiku Rusku a výrobu Číně. To podle něj ukazuje, že je zapotřebí důkladně se na strategická odvětví v Evropě zaměřit, píše Reuters.

Kromě žádosti o získání statutu strategického odvětví přišla EBF s návrhy na zjednodušení regulace bankovního sektoru. Ta prošla velkými změnami v důsledku globální finanční krize z let 2008 a 2009, což podle regulátorů i bankéřů posílilo stabilitu odvětví. Podle zprávy EBF však nyní banky čelí „nadměrné“ regulaci, kterou je třeba přehodnotit nejen z hlediska vlivu na stabilitu, ale rovněž z hlediska dopadů na konkurenceschopnost a hospodářský růst.

Sídlo Evropské centrální banky

Investoři věří více Evropě než Spojeným státům

Evropské dluhopisy lákají investory na úkor amerických bondů. Může za to paradoxně horší výhled evropské ekonomiky, který donutí Evropskou centrální banku snižovat úrokové sazby dříve a rychleji.

Přečíst článek

Peter Pellegrini

Kovanda: Pellegrini investory neděsí. Slovensko si půjčuje výhodněji než za Čaputové

Slovensko uspořádalo první aukci dluhopisů po zvolení Petera Pellegriniho prezidentem. Od mezinárodních investorů si napůjčovalo celkem 681,5 milionu eur, tedy zhruba 17,3 miliardy korun. Přitom celková poptávka investorů byla ještě o více než 500 milionů eur vyšší. Aukce tak dopadla úspěšněji, než se čekalo.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Evropští a američtí centrální bankéři se dostali do křížku. Kvůli klimatu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme