Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investice do zelené energetiky stoupají. Stále to ale nestačí na vyřešení krize

Solární panely, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Investice do energetiky mají v letošním roce vzrůst o osm procent na 2,4 bilionu USD (56,5 bilionu korun). Tato částka zahrnuje rekordní výdaje na obnovitelé zdroje energie. Ani tento vysoký růst však nebude stačit k vyřešení současné klimatické a energetické krize.

Reklama

Pozitivně hodnotí ve své zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA) investice do čisté energie. Výkonný ředitel IEA Fatih Birol uvedl, že jediným trvalým řešením krize je masivní nárůst investic do přechodu na čistou energii. Investice do čisté energie od roku 2020 stouply o 12 procent, když v předchozích pěti letech se zvyšovaly o dvě procenta ročně. Obnovitelné zdroj energie spolu s výdaji na rozvodné sítě a skladování energie nyní představují přibližně 80 procent celosvětových investic do energetiky.

Investice do čisté energie však nejsou rovnoměrně rozloženy, z velké části se soustředí na vyspělé země. Chudší země, s výjimkou Číny, stále neinvestují do obnovitelných zdrojů více než v roce 2015, kdy představitelé zemí podepsali pařížskou klimatickou dohodu.

exekuce

Dalibor Martínek: Energetická chudoba je tady. Dodavatelské firmy brutálně zpřísní podmínky

Když přijdete na hlavní pobočku společnosti Pražská energetika v Jungmannově ulici v centru Prahy, postarší člen ochranky vás hned u dveří upozorní, že firma nenabírá nové klienty. Chcete zjistit situaci se zdražujícím plynem a elektřinou, ověřit možnosti na trhu. A hned u vchodu dostanete ránu. Žádné další klienty nebereme! Což vám následně potvrdí paní za přepážkou.

Přečíst článek

Obavy o energetickou bezpečnost a vyšší ceny způsobily zvýšení investic do fosilních paliv. V roce 2021 vzrostly investice do uhlí o deset procent, zejména v Asii, a letos IEA očekává podobný růst.

Totéž platí pro investice v odvětví ropy a zemního plynu, i když jejich úroveň zůstává pod úrovní roku 2019. Pozitivní podle IEA je však to, že neočekávané zisky, které ropný a plynárenský průmysl získává díky vysokým cenám, poskytují potřebné prostředky na investice do transformace tohoto odvětví. Zatímco v roce 2019 směřovalo do investic do čisté energie pouze jedno procento výdajů velkých ropných a plynárenských společností, nyní je to pět procent.

Martin Řezáč, Erste a AKAT ČR

Martin Řezáč: Inflace přestane růst. Bude to pro všechny úleva

Akciové trhy patrně na úplné dno ještě neklesly. Počkal bych s většími nákupy spíše až do podzimu, budeme už chytřejší, říká šéf Erste Asset Managementu v ČR a zároveň šéf Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč. Centrální banky by si podle něj měly dát pozor, aby přílišným růstem sazeb nezadusily ekonomiku na dlouho.

Přečíst článek

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Šéf Hospodářské komory Dlouhý: Podzim bude kritický, inflace potrápí i střední třídu

O Vladimíru Dlouhém, prvním porevolučním ministrovi hospodářství a současném prezidentovi Hospodářské komory, se na jaře mluvilo jako o jednom z favoritů na post budoucího guvernéra ČNB. I on sám připouští, že tato varianta byla ve hře. Vítězem se však stal Aleš Michl. Dlouhý kvůli volbě nového guvernéra opustil poradní sbor prezidenta Miloše Zemana. A strhl tím lavinu, kdy i další členové tohoto orgánu odešli. Pro newstream.cz nyní vysvětluje pozadí celého dění.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme