Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace svého vrcholu ještě nedosáhla. ČNB bude sazby dál zvyšovat

Jiří Rusnok, guvernér ČNB
ČTK

Březnové zrychlení cen výrobců znamená, že inflační vlna bude v Česku teprve kulminovat, shodují se analytici. České národní banka, jejímž hlavním cílem je cenová stabilita, bude proto zřejmě pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. K jejich dalšímu jemnému ladění by bankovní rada podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka mohla přistoupit hned na květnovém zasedání.

Reklama

Rostoucí ceny výrobců táhnou zejména zdražující komodity včetně energií. V zemědělství se meziročně ceny výrobců zvýšily o 27,2 procenta, v průmyslu zrychlil růst na 24,7 procenta a ve stavebnictví na 10,4 procenta.

„Meziroční růst cen výrobců v tuzemském průmyslu v březnu dále akceleroval na nový mnohaletý rekord,“ uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Meziroční růst cen průmyslových výrobců překonal podle něj očekávání finančního trhu a vyšel výrazně nad prognózou centrální banky. „Inflační tlaky v české ekonomice začínají mít v převažující míře nákladový charakter, což plyne z růstu cen komodit a komplikacemi na straně zásobování. Měnová politika může takové cenové tlaky tlumit jen obtížně,“ dodal.

„Při pohledu na vývoj cen výrobců nelze očekávat nic jiného než další vzestup inflace v české ekonomice. Uvízli jsme v inflační spirále, která se rozjíždí a poškozuje naše hospodářství,“ doplnil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Miroslav Singer

Bývalý guvernér ČNB Singer: Přestaňme si hrát na bídu. Žádná krize není

Už mě nebaví odpovídat pořád dokola na otázky kolem inflace. Ceny prostě rostou, je válka. Česko to však určitě přežije. Přestaňme neustále žádat stát o pomoc, a začněme se snažit každý sám za sebe, říká bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. I kdyby Rusové vypli plyn, zvládneme to, říká muž, který si před lety vysloužil nelichotivá přízviska za to, že v boji s hrozící deflací držel tři roky českou měnu v kurzu nad 27 korun za euro.

Přečíst článek

Zvyšování cen v průmyslu jde jednoznačně na vrub vysokým cenám komodit včetně energií, které se postupně z burz přelévají do nákladů jednotlivých firem, upozornil analytik banky Creditas Petr Dufek. „A vzhledem k tomu, že zatím není na trzích vidět žádná úleva, tak nelze podle něj počítat ani se zmenšením tlaku na ceny ve výrobě. Dnešní výsledky cen v průmyslu dávají jednoznačně tušit, že inflační vlna bude teprve kulminovat s tím, jak se ceny výrobců teprve postupně promítají do cen pro spotřebitele,“ podotkl.

„Zdražování ve výrobě je indikátorem nadcházejícího zdražení pro spotřebitele, a to především v sektoru zboží, který je proti sektoru služeb více energeticky náročný,“ souhlasil analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Otázkou ale je podle něj, jak moc budou výrobci ceny pro koncové zákazníky ještě navyšovat. Upadající spotřebitelská nálada a obavy z budoucího ekonomického vývoje značí, že ochota přijímat zdražování se bude snižovat. V průměru letos počítá s růstem cen průmyslových výrobců okolo 22 procent.

Je zřejmé, že rychlý růst cen zejména energetických vstupů bude v dalších měsících dále tlačit výše spotřebitelskou inflaci, která tak podle nás může kulminovat během druhého čtvrtletí kolem 14 procent, doplnil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. „I když centrální banka již úrokové sazby od poloviny loňského roku výrazně navýšila, stále ještě nejsme na vrcholu. Tam bychom se měli dostat na květnovém zasedání, kde očekáváme navýšení o finálních 50 bodů. Dvoutýdenní reposazba tak bude činit 5,50 procenta. A zde se udrží minimálně po zbytek letošního roku,“ odhadl.

Odborový šéf Josef Středula

Šéf odborů Středula: Nesvalujme inflaci jen na válku, rostla už před ní. Milionu Čechů hrozí chudoba

Blíží se doba, kdy řada lidí nebude mít na nenadále výdaje. A začne se to týkat i střední třídy, tedy lidí, kteří by se za chudé rozhodně neoznačili. Myslí si to šéf odborů Josef Středula, podle něhož by se firmy měly o své zisky dělit se zaměstnanci. Jinak hrozí, že veškerá tíha inflace dopadne právě na ně. „Nejde všechno hodit na válku, propad životní úrovně tu byl už předtím,“ říká dlouholetý odborář. Majitelé firem si podle něj vždy najdou peníze na luxusní služební auto, ale na adekvátní odměny zaměstnancům už nikoliv.

Přečíst článek

Tohle bude bolet

Další růst úrokových sazeb na zasedání bankovní rady na počátku května nevyloučil ani guvernér centrální banky Jiří Rusnok. Zároveň uvedl, že vysoké sazby ponechá banka delší dobu, než původně očekávala. Jejich pokles tak letos spíše nelze čekat. Rusnok to ve středu řekl novinářům po představení nového návštěvnického centra ČNB.

Bankovní rada ČNB na konci března zvýšila úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Šlo tak o páté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. Základní úroková sazba tak nyní činí pět procent, což je nejvyšší hodnota od roku 2001. Sazby ČNB zvyšuje kvůli snaze utlumit rostoucí inflaci a snížit i inflační očekávaní.

Meziroční inflace v Česku v březnu stoupla na 12,7 procenta. To je nejvyšší hodnota od května 1998, kdy dosáhla 13 procent. Podle Rusnoka ale bude v dalších měsících teprve kulminovat kolem 13 až 14 procent. Ke konci roku by ale měla podle guvernéra inflace začít citelně klesat.

Ta inflace tady nebude věčně. Není to prokletí, ale nebude to bezbolestné. To hlavní jsme již odpracovali a spíše to vidím tak, že ty vysoké sazby s námi budou déle než jsme čekali,“ uvedl Rusnok. Původní předpoklady ČNB počítaly s poklesem sazeb již ke konci letošního roku. „Troufnu si spekulovat, že to nebude v letošním roce,“ dodal Rusnok k možnému poklesu sazeb.

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Máme se inflací prošetřit, nebo projíst? Nebo je jiná možnost?

Je fascinující, s jakou nonšalancí někteří přední čeští ekonomové mávnou levou rukou nad inflací. Ale prosím vás, třináct procent, co to je. Před třiceti lety jsme tady měli dokonce dvacet procent, a taky jsme to přežili. A už se mě na to neptejte, o inflaci mluvím pořád, už mě to nebaví. Skutečná lehkost bytí.

Přečíst článek

Škoda Auto, ilustrační foto

O kolik letos poroste česká ekonomika? Odhady se značně různí

Růst české ekonomiky se v letošním roce kvůli dopadům války na Ukrajině zpomalí na 2,3 procenta, odhaduje Mezinárodní měnový fond (MMF). Povede si tak nejhůře ze zemí V4. Odhad fondu je přitom o více než 1,1 procentního bodu vyšší, než jaký růst proklamuje české ministerstvo financí. Optimističtější je fond také v odhadu inflace, v průměru by letos měla činit devět procent. Finance už ji vidí spíše nad úrovní 12 procent.

Přečíst článek

Burza - ilustrační foto

Šéfové fondů mění strategii, chystají se na špatné časy

Problémů z Evropy se bojí i američtí správci aktiv - krize se přenese jako ta finanční z roku 2008. Kontinent doplácí na stagflaci i blízkost válečnému konfliktu.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k inflaci čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny v průmyslu neklesají tak rychle, jak se čekalo. ČNB sníží sazby „jen“ o půl procenta

Ceny v průmyslu neklesají tak rychle, jak se čekalo. ČNB sníží sazby „jen“ o půl procenta

Přečíst článek
Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme